Η Ελλάδα σε σημείο καμπής και στροφής, λέει ο Τσίπρας: Τι δήλωσε για το επίμαχο θέμα των F-16




Απόλυτα ικανοποιημένος, όπως δήλωσε ο ίδιος, για την επίσκεψη του στο Λευκό Οίκο και τις συζητήσεις του με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Μαικ Πενς, αναχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Ουάσιγκτον με προορισμό τις Βρυξέλλες.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους από την αίθουσα συσκέψεων του Blair House, ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός για την επιτυχία του ταξιδιού του, που ξεκίνησε στο Σικάγο και ολοκληρώθηκε στην αμερικανική πρωτεύουσα.

«Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα», είπε, «τόσο ως προς τα μηνύματα που εκπέμφθηκαν, δηλαδή επικοινωνιακά, αλλά και για την ουσία. Το ταξίδι πήγε εξαιρετικά καλά, οι βασικοί στόχοι επιτεύχθηκαν», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι σε όλες τις συναντήσεις που είχε επί αμερικανικού εδάφους υπήρξε από τους συνομιλητές μια κοινή παραδοχή: «Η Ελλάδα επιστρέφει».

Πρόσθεσε ότι η χώρα βρίσκεται σε σημείο καμπής και στροφής που αποδεικνύεται από τις επιδόσεις της οικονομίας και από τις διαθέσεις που κατέγραψε μεταξύ των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με επιχειρηματίες και επενδυτές στην Ουάσιγκτον και το Σικάγο και έμεινε με την εντύπωση ότι το ενδιαφέρον είναι υψηλό. Προς την κατεύθυνση αυτή, είναι σημαντική η βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης, που εκφράστηκε δημόσια και στην αμερικανική πρωτεύουσα, αλλά και συχνά με συνεντεύξεις και δηλώσεις του, από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάϊατ. Ο τελευταίος ήταν αυτός που σχεδίασε την πρωθυπουργική επίσκεψη.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι αναγνωρίστηκε ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας -κάτι που συνέδεσε και με την αναβάθμιση των F-16- και τόνισε τα εξής:

«Πήραμε μια διαβεβαίωση πολύ σημαντική, ότι θα έχουμε την καλύτερη δυνατή, ίσως μια από τις συμφωνίες που η Ελλάδα δεν έχει πετύχει ξανά σε επίπεδο κόστους. Διότι στην ουσία πάνω από το μισό του κόστους δεν θα καταβληθεί από την ελληνική πλευρά». Αυτή είναι η συζήτηση, δεν έχουμε καταλήξει» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Αυτό γίνεται απολύτως αντιληπτό από την αμερικανική πολιτική ηγεσία, ότι δεν είναι ένα οικονομικό ζήτημα, είναι ζήτημα ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας η διατήρηση των ισορροπιών».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι οι στόχοι που ετέθησαν πριν φτάσει στην Αμερική έχουν επιτευχθεί και αναφέρθηκε στις υψηλού επιπέδου επαφές του με την αμερικανική κυβέρνηση, με την επιχειρηματική κοινότητα και την Ελληνική Ομογένεια.

Του έκανε εντύπωση, είπε, το γεγονός ότι άλλαξε η ατμόσφαιρα αλλά και η αντιμετώπιση της χώρας, ιδιαίτερα από τους επιχειρηματίες.

Εξήγησε ότι ενώ παλαιότερα οι επιχειρηματίες και οι πολιτικοί του μιλούσαν για τις μεταρρυθμίσεις και την ανάγκη υλοποίηση τους, τώρα η συζήτηση περιστρεφόταν στα χρόνια προβλήματα που αντιμετώπιζε η Ελλάδα και η οικονομία της πριν από την περίοδο των μνημονίων. Αναφέρθηκε στα ζητήματα της αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας, της επιτάχυνσης των δικαστικών αποφάσεων και της ορθότερης λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού. Τα παραπάνω, όπως τόνισε, αποδεικνύουν ότι «θεωρείται πια δεδομένο πως σε μεγάλο βαθμό έχουν υλοποιηθεί οι μεταρρυθμίσεις και η χώρα βγαίνει από τα προγράμματα στήριξης».

Αναφερόμενος στις συναντήσεις με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά και με μέλη του Κογκρέσου, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «υπήρξε η ευρύτατη δυνατή στήριξη και υποστήριξη της Ελλάδας τόσο στις δημόσιες δηλώσεις όσο και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις».

Πρόσθεσε ότι «ήταν εξαιρετικά υποστηρικτικές οι δηλώσεις του προέδρου Τραμπ για την ανάγκη στήριξης, για την έξοδο από την κρίση, για την επιστροφή της Ελλάδας και για τις πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει και η προτροπή του προς τους επενδυτές να εμπιστευτούν την ελληνική οικονομία».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι σ’ αυτές τις επαφές «οι στόχοι μας επιτεύχθηκαν, όχι μόνο να δώσουμε την εικόνα, αλλά να πάρουμε και μια ανταπόκριση σε ό,τι αφορά το αίτημά μας για στήριξη των επενδύσεων στην Ελλάδα, αλλά και σε ό,τι αφορά το αίτημά μας για τη διατήρηση των ισορροπιών στην ευαίσθητη περιοχή, σε σχέση με την Τουρκία, και την αναβάθμιση της γεωπολιτικής αξίας και σημασίας της χώρας».

Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι σχηματίστηκε μία κοινή ομάδα εργασίας των υπουργών των δύο χωρών, για να συνεχιστεί η συζήτηση και η παρακολούθηση όσων συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν στη διάρκεια των διήμερων συνομιλιών του στο Λευκό Οίκο. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η υλοποίηση των συμφωνηθέντων και για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα υπάρχει «follow-up».

Για τον κ. Τσίπρα η επόμενη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, κατά την οποία η Αμερική θα είναι η τιμώμενη χώρα, «είναι σημαντικός σταθμός, που επιβεβαιώνει αυτή την εμβάθυνση της συνεργασίας των δυο πλευρών».

Οι Αμερικανοί επιθυμούν να ξεπεράσουν σε ουσία και εντυπώσεις την παρουσία της Κίνας στη φετινή ΔΕΘ και αναμένεται ότι στα εγκαίνια θα παραβρεθούν σημαντικοί παράγοντες της αμερικανικής πολιτικής και επιχειρηματικής κοινότητας. Πιστεύεται ότι οι Αμερικανοί θα στείλουν σημαντικούς υπουργούς και παράγοντες.

Τον συντονισμό των ενεργειών ανέλαβαν ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, οι οποίοι συνεργάστηκαν και για την πραγματοποίηση της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στην Ουάσιγκτον.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: