Οι διαπρεπείς Έλληνες του εξωτερικού να επενδύσουν σε αξιόλογα μυαλά της χώρας, λέει ο Αδ. Νικολόπουλος




Της ΑΝΝΑΣ ΓΡΙΜΑΝΗ

INFO:
Ο Αδαμάντιος Νικολόπουλος CEO της ADN Capital Ventures, Inc., στο San Fransisco είναι σύμβουλος Επενδύσεων και Χρηματοδότησης Έργων Ενέργειας και Υποδομών Μεταφοράς; 60 διεθνή projects με συνολικούς επενδυτικούς προϋπολογισμούς άνω των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, επικεφαλής χρηματοδοτήσεώς υποδομών και Έργων Ανάπτυξης σημειώνονται στο χαρτοφυλάκιο του. Εκπαιδεύει στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ τους φοιτητές σε Διεθνή Χρηματοδότηση και Ανάπτυξη Έργων. Είναι μέλος ΔΣ διεθνών εταιριών, Εργαστηκε στην UBS Investment Bank (Swiss Bank Corporation) στο Λονδίνο, Ζυρίχη και Νέαι Υορκη; NatWest Markets, Λονδινο; Kaiser Aluminum, San Francisco.

Γιατί οι Έλληνες διακρίνονται;

Eμείς οι Έλληνες έχουμε τεράστιες δυνατότητες, ψυχικά αποθέματα όσο και θέληση για αριστεία και διακρίσεις αρκεί να το βάλουμε πείσμα και να το επιδιώξουμε με όλες μας τις δυνάμεις  και το πάθος. Την τύχη μας την προκαλούμε και την δημιουργούμε. Νιώθω, ότι είναι μέσα στην κουλτούρα μας και στο DNA μας, σαν έθνος, να τα δίνουμε όλα, ειδικά σε αντιξοότητες και προκλήσεις, υπερβαίνοντας τα όρια και τις αντοχές μας, και μη σταματώντας έως να ολοκληρώσουμε το το έργο μας. Αυτό που προσωπικά με καθοδηγεί, είναι η αφοσίωση, η σημασία στη λεπτομέρεια, δίχως να χάνεται η μεγάλη εικόνα, και η ζέση για την ολοκλήρωση του έργου που αναλαμβάνω να εκτελέσω. Τίποτε δεν είναι εύκολο αλλά ούτε και αδύνατον – η δύναμη του μυαλού και της σκέψης μας είναι απεριόριστη. Πειθαρχία, πάθος για δημιουργία και δυνατότης επιτυχίας.

Πόσο διεθνής είναι η σύγχρονη Ελλάδα;

Πολύ περισσότερο από όσο νομίζουμε, και μπορεί να αντλήσουμε παραδείγματα από Έλληνες διακεκριμένους στην επιστήμη, την τεχνολογία, την τέχνη, τα οικονομικά και τις διεθνείς σχέσεις. Αλλά αυτό που μάς κρατάει πίσω και φρενάρει την δυνατότητα μεγαλύτερης επιτυχίας σε εθνικό επίπεδο, και σε σύγκριση με άλλες ισχυρές (powerfulnationalities) εθνότητες είναι η έλλειψη συνεργασίας και αλληλουποστήριξης.

To έργο σας και η πρωτοπορία του.

H τραπεζική καριέρα μου αρχίζει στην Swiss Bank Corporation στη Wall Street το 1987 μόλις είχα αποφοιτήσει απο το NYU (Stern Business School). Λόγω της προηγούμενης μηχανολογικής κατάρτισης, με τοποθέτησαν στον τομέα του (project finance/infrastructure finace) χρηματοδότησης μεγάλων Ενεργειακών Έργων καθώς και Έργων Κατασκευής. Η έντονη πολυπλοκότητα του αντικείμενου, οι κατασκευές, η συνεργασία με εργολάβους      τεχνικούς και νομικούς συμβούλους -όλοι έξυπνοι επαγγελματίες- η αναλυτική και η στρατηγική σκέψης όπως κι ο σχεδιασμός, και η τεράστια δημιουργικότητα, με συναρπάσανε και με έκαναν να αγαπήσω τη δουλειά μου με πάθος, τόσο, ώστε να επιδιώξω να γίνω ο καλύτερος της ομάδας με τους νέους τραπεζίτες. Με τοποθετούν στα κεντρικά της τράπεζας στη Ζυρίχη, επικεφαλής της ομάδας του Advisory – για να μεταφέρω την τραπεζική/χρηματοοικονομική τεχνογνωσία της Αμερικής στην Ευρωπη.

Και στη συνέχεια;

Σε μια τετραετία έχω δουλέψει σε ενεργειακά έργα άνω των $3 δις. σε όλη την Αμερική και Αγγλία. Κατόπιν, με προσλαμβάνει η UBS Investment Bank στην Ελβετία και μετα στην Αγγλια (City of London) όπου αναλαμβάνω επικεφαλής του τμήματος Χρηματοδότησης Υποδομών και Αναπτυξιακών Έργων(Transportation Infrastructure – Corporate Finance). Οι τομείς μου διευρύνονται πέραν της ενέργειας και συμπεριλαμβάνουν εθνικά έργα επενδύσεων και έργα υποδομής/μεταφορών. Γεωγραφικά εστιάζομαι στης αναπτυσσόμενες αγορές, που αποτελούν μοχλό ανάπτυξης και οικονομικης ευημερίας. Στα επόμενα δέκα χρόνια έχω συμμετάσχει σε περισσότερα από 60 διεθνή projects με συνολικούς επενδυτικούς προϋπολογισμούς άνω των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ. Έχω δουλέψει και έχω συμβουλέψει με εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις ως επικεφαλής διαπραγματευτής (Τζαμάικα, Κροατία, Νότια Αφρική, Ανγκουίλα αλλά και σε συγκεκριμένες πολιτείες στη Αμερική) στις πρώτες τους ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις έργων υποδομής και ανάπτυξης (Εθνική Oδός 2000, Τζαμάικα. Λιμένες Νoτιου Αφρική κ.ά ). Δύο από τα εργα μου βραβεύονταί για την επιτυχημένη χρηματοδότηση της καινοτομίας (1997 και 2003) – το πρώτο ομόλογο οδικής χρηματοδότησης στην Κροατία (Αυτοκινητόδρομος Bina Istra). Mετά από 16 χρόνια καριέρας στην UBS, στο απόγειο της καριέρας μου, με διεθνές πελατολόγιο, αναμέσα τους, υπουργοί μεταφορών και υποδομών τις Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και Ρωσίας (2003 – 2006).

Και γιατί αποχωρείτε από την τράπεζα στο απόγειο της καριέρας σας;

Για να υλοποιήσω το όνειρο μου και να δημιουργήσω την δική μου συμβουλευτική και επιχειρηματική ομάδα την ADN Capital Ventures, Inc. με στόχο την παροχή υπηρεσιώv παγκοσμίως σε επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις έργων υποδομών και ανάπτυξης. Mεσα σε 1Η εταιρία μου αναπτύχθηκε σε μια δεκαετία με διεθνές κύρος και ισχυρή αναγνώριση/branding στην παγκόσμια αγορά. Παράλληλα, λειτουργώ ως μέντορας σε start-ups που έχουν σχέση με καθαρή ενέργεια, έξυπνες πόλεις και “sustainability”. Ακόμη, το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ μου έχει προσφέρει τον τίτλο του «Visiting Scholar» και διδάσκω μέσω της πρακτικής άσκησης εργασίας –ανάμεσα στους φοιτητές έχω και Έλληνες που τους έχω βοηθήσει στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Ο πολιτισμικός παράγοντας, σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από οικονομικές πολιτικές.

H απλή απάντηση μου είναι ότι ο πολιτισμικός παράγοντας είναι αφρόντιστος σε μεγάλο βαθμό καθώς οι οικονομικές πολιτικές και στόχοι έχουν προτεραιότητα και την κύρια επίδραση σε σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν την ζωή μας. Πάραυτα, βλέπω την          χώρα μας, με τόσο πλούσια κληρονομιά και πνευματική ηγεσία, να κάνει μια ηρωική προσπάθεια για να κρατηθεί ζωντανή πολιτισμικά και ευημερούσα.

Η ελληνικότητα είναι συνείδηση ή τρόπος αντίληψης;

Είναι και τα δύο, δεν είμαι σίγουρος εάν το ένα, μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο. Κατά την προσωπική μου άποψη η συνείδηση καλλιεργείται μέσω της ανατροφής- από τους γονείς μας και την εκπαίδευση- οι αξίες και αρχές που μας έμαθαν και μας ενέπνευσαν οι καθηγητές μας, σε νεαρή ηλικία. Οι επιρροές και οι εμπειρίες προέρχονται από τον περιβάλλοντα χώρο μας. Όταν βρίσκεσαι στο εξωτερικό η συνείδηση γίνεται δυνατότερη όπως και το αίσθημα της καταγωγής σου. Δεν πρέπει λοιπόν να χάσουμε αυτή τη συνείδηση, παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Η Ελλάδα σήμερα καινοτομεί;

Ναι, και σε μεγάλο βαθμό αλλά όχι στο σημείο που μπορεί να φτάσει, γιατί υπάρχει έλλειψη σε κεφάλαια και πόρους. Κυρίως απαιτείται ένας συστηματικός, συντονισμένος και οργανωμένος τρόπος που προωθεί την καινοτομία σε όλα τα επίπεδα και τις πτυχές της οικονομίας, τόσο στους δημόσιους όσο και στους ιδιωτικούς τομείς. Ακόμη, η ανάγκη δημιουργίας μιας κουλτούρας που προωθεί την καινοτομία και την επιτυχία ενώ επιβραβεύει την αριστεία και το επιχειρείν. Πρέπει να βρούμε τρόπους και για να ενθαρρύνουμε περισσότερο, και να υποστηρίξουμε startup εταιρείες ώστε και να προχωρήσουμε ως επιχειρηματίες της καινοτομίας. Μεγαλύτερη συνεργασία χρειάζεται μεταξύ της Ελλάδας και τους leaders της διεθνούς ελληνικής διασποράς- τώρα είναι η στιγμή να παίξουν ένα ρόλο.

Δεχόμαστε εκείνους που ξεχωρίζουν;

Θα πρέπει. Χωρίς αμφιβολία και χωρίς εγωισμό. Αυτή η αναγνώριση είναι χαρακτηριστικό  της εσωτερικής και προσωπικής μας καλλιέργειας. Πρέπει να σεβόμαστε τους ανθρώπους που είναι καλύτεροι από εμάς και να δουλεύουμε μαζί τους. Ως διευθυντής επιχείρησης, ένας από τους στόχους μου είναι να προσλαμβάνω και να δουλεύω με άτομα πιο έξυπνα δημιουργώντας τις συνθήκες για την καλύτερη δυνατή απόδοση τους και συνεισφορά. Πως μια επιχείρηση να εξελιχτεί εάν δεν έχει δυνατό ανθρώπινο δυναμικό;

Το κίνητρο στην εξέλιξη σας.

Βλέπω την ζωή ως ένα ταξίδι γεμάτη ρίσκα, προκλήσεις αλλά και πολύτιμες εμπειρίες και ανταμοιβές. Υπολογίζω και τα μελετώ όλα κι αντιμετωπίζω τις προκλήσεις σαν μέσο για να υπερβώ το όρια μου καθώς και να βελτιώσω τον εαυτό μου. Αυτό είναι το βασικό μου κίνητρο κι έχω μάθει, ότι το μονοπάτι προς την επιτυχία, είναι το πιο δύσκολο- αυτό που συνήθως ακολουθώ.

Τι μπορεί να κάνουν οι επιφανείς Έλληνες του εξωτερικού για την χώρα;

Να παραμείνουν διασυνδεδεμένοι με την Ελλάδα, να δημιουργήσουν ομάδες με άλλους επαγγελματίες, ‘γέφυρες’ εμπορικές, οικονομικές, επιχειρηματικές. Επίσης , να επενδύσουν σε μυαλά και να υποστηρίξουν νέους ανθρώπους δίνοντας τους την δυνατότητα για πρακτική εξάσκηση.

Η νέα επιχειρηματικότητα συνεπάγεται και μια καινούργια άποψη της κοινωνίας;

Πιστεύω πως ναι. Οι νεοι επιχειρηματίες, είναι ο καθένας τους ένας νέος Οδυσσέας! Άνθρωποι με μοναδικά ταλέντα και ατσάλινους χαρακτήρες που δεν φοβούνται να πάρουν ρίσκα, να δοκιμαστούν, να αποτύχουν και να ξαναδοκιμάσουν. Είναι εκείνοι, που ωθούν τους εαυτούς τους έξω από τις ‘ζώνες’ της άνεσης τους και πέρα από τα τυπικά όρια. Με αίσθημα ευθύνης, δουλεύουν σκληρά χωρίς να τα παρατάνε έως να επιτύχουν τους στόχους τους. Τους βλέπω ως μοντέρνους ήρωες, ηγέτες και πρότυπα έμπνευσης. Αυτοί είναι που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην ανάκαμψη, έξω από την κρίση.

Η ιδέα που αγαπήσατε.

Τίποτα δεν είναι αδύνατον’ Μοχάμεντ Άλι.

Όταν κλείνει μια πόρτα, ανοίγεται πάντοτε μια άλλη.

Να μιλήσουμε για τις αξίες σας; Ποιες δεν θα διαπραγματευόσαστε;

Αρχές και ηθική- εάν διαπραγματευτείς τις αξίες αυτές δεν υπάρχει τέλος, ούτε μπορεί ούτε να “εξαργυρωθούν” ούτε καν να διακυβευθούν. Επίσης, πάντοτε φιλοδοξώ να κάνω ότι το καλύτερο, να είμαι ειλικρινής και να σέβομαι τον εαυτό μου και τους άλλους. 

Τι κάνουν οι επιτυχημένοι σε μια αποτυχία;

Το βλέπουν ως μια ευκαιρία που…το σύμπαν ή το περιβάλλον τους προσφέρει για να μάθουν τι πήγε λάθος και να διορθωθούν, για να βελτιώσουν τους εαυτούς τους. Χωρίς αποτυχία δεν μπορεί να εκτιμήσεις την επιτυχία. Μην ξεχνάτε το ρητό του Thomas Edison: «Η επιτυχία είναι 99% ιδρώτας και 1% έμπνευση».

Η νοσταλγία σας.

Η ζωή προχωρά τόσο γρήγορα… σαν ένα ταχύτατο τραίνο. Προσπαθώ να μην είμαι νοσταλγικός κι αισθηματίας, διότι αυτό με επιβραδύνει. Ωστόσο, έχω να το πω, ότι τα δύο τελευταία χρόνια του Λυκείου, με την παρέα μου, ήταν απίστευτα κι αυτό είναι κάτι που νοσταλγώ.

Το περιεχόμενο της προσδοκίας που μεγαλώνει με εσάς.

Ότι, η γενιά των παιδιών μου να είναι καλύτερη από την δική μας και πιο αποτελεσματική.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: