Εξηγήσεις ζητά η ΕΔΕΚ για προμήθειες κατασκευαστικών υλικών από τα κατεχόμενα




“Ως ΕΔΕΚ έχουμε ζητήσει την εγγραφή του θέματος «Ενημέρωση για τον τρόπο προμήθειας υλικών από τα κατεχόμενα για τις οικοδομικές εργασίες που πραγματοποιούνται στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και την ενδεχόμενη διασπάθιση δημοσίου χρήματος ή/και παραβίαση των διαδικασιών”, αναφέρει ο Μαρίνος Σιζόπουλος.

“Προχωρήσαμε σε αυτή την ενέργεια επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε διαπιστώσει ότι αυτό το φαινόμενο προσλαμβάνει τεράστιες διαστάσεις. Και αυτές οι διαστάσεις δεν είναι μόνο πολιτικές. Είναι ουσιαστικά απαράδεκτο για δημόσια κτίρια, ακόμα και για τον Τύμβο των ηρώων του 1974 στη Μακεδονίτισσα, να μεταφέρουμε οικοδομικά υλικά από τις κατεχόμενες περιοχές για να τα διαμορφώσουμε. Είναι πρώτα πρώτα προσβολή προς την Κυπριακή Δημοκρατία και ασέβεια προς τους νεκρούς του 1974.

Την ίδια στιγμή διαπιστώνω να υπάρχει ένας αθέμιτος ανταγωνισμός που στην ουσία έχει οδηγήσει μικρές ή και μεγάλες επιχειρήσεις αυτού του είδους στις ελεύθερες περιοχές σε κλείσιμο.

Και από τη στιγμή που εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν παράγεται το συγκεκριμένο υλικό στις ελεύθερες περιοχές, διερωτώμαι γιατί ακριβώς οι διάφορες τεχνικές επιτροπές του κράτους, στους όρους προκήρυξης των συγκεκριμένων διαγωνισμών, θέτουν ως προϋπόθεση τα συγκεκριμένα υλικά.

Και μάλιστα το χειρότερα απ΄ όλα σε μερικές περιπτώσεις να προσδιορίζεται και το εργοστάσιο από το οποίο πρέπει να γίνει η προμήθεια ή που θα πρέπει ενδεχομένως να τηρούνται οι προδιαγραφές ποιότητας του συγκεκριμένου εργοστασίου στα κατεχόμενα.

Επισυνάπτω μια ετικέτα (βλ. φώτο) που επιβεβαιώνει ακριβώς το πιο πάνω.

Το δεύτερο το οποίο είναι εξίσου επικίνδυνο για εμάς, είναι το θέμα της κλεπταποδοχής γιατί αν το συγκεκριμένο εργοστάσιο ή εργοστάσια είναι εργοστάσιο που εκλάπη από τον Ε/Κ ιδιοκτήτη του και την ίδια στιγμή χρησιμοποιεί υλικά από παράνομες λατομήσεις, εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία και ως ένα κράτος που πρέπει να σέβεται τους θεσμούς και τις διαδικασίες πώς επιτρέπει να προμηθεύεται αυτά τα υλικά και να τα χρησιμοποιεί για κτίρια δημόσια;

Την ίδια στιγμή και είναι ακόμη ένα ζήτημα, στις συγκεκριμένες ετικέτες υπάρχει και παραποίηση τοπωνυμιών. Την ίδια ώρα που η Κύπρος διεξάγει μια διεθνή εργασία για να σταματήσει την αλλαγή των τοπωνυμιών στις κατεχόμενες περιοχές αποδεχόμαστε υλικά τα οποία αναφέρονται ως τόπος προέλευσης η τουρκική ονομασία η οποία έχει προσδοθεί.

Το ζήτημα αυτό προσλαμβάνει τεράστιες διαστάσεις και διερωτώμαι γιατί σε πολιτικό επίπεδο δεν λαμβάνονται μέτρα ανακοπής αυτού του φαινομένου. Και λυπούμαι να παρατηρήσω ότι δυστυχώς για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα σήμερα απουσίαζαν οι πολιτικοί προϊστάμενοι που θα έπρεπε να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις.

Εύχομαι και ελπίζω ότι στη συνέχιση της συζήτησης του θέματος ότι θα παρευρεθούν και την ίδια στιγμή ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο το οποίο προβάλει και τη νοημοσύνη μας αλλά την ίδια στιγμή δημιουργεί πρόσθετες προϋποθέσεις αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

Την ώρα που αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία θεωρούμε ως το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο για να πετύχουμε μια δημοκρατική λύση στο κυπριακό πρόβλημα, την ίδια στιγμή εμείς άμεσα ή έμμεσα να ενισχύουμε το κατοχικό καθεστώς αναβαθμίζοντας το και θεσμικά και οικονομικά”, καταλήγει.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 12/10/2017 14:39

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: