Χεζμπολάχ-Συρία πιθανοί αντίπαλοι, λέει το Ισραήλ, στοχεύοντας σε Ιράν, αγνοώντας Ρωσία




Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν υποστήριξε ότι η Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχει αποκτήσει τον έλεγχο του στρατού της χώρας, τον οποίο υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, ενώ διεμήνυσε πως αμφότερες οι δυνάμεις αυτές, καθώς και όλες οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση της Συρίας, θα βρεθούν στο ισραηλινό στόχαστρο σε έναν μελλοντικό πόλεμο.

Το Ισραήλ έχει εμπλακεί επανειλημμένα σε πολέμους με τη Χεζμπολάχ.

Περιγράφοντας κατά τη διάρκεια ομιλίας του τις απειλές στον Λίβανο, ο Λίμπερμαν υπογράμμισε ότι «δεν μιλάμε πλέον μόνο για τη Χεζμπολάχ».

«Μιλάμε για τη Χεζμπολάχ και τον στρατό του Λιβάνου, προς λύπη μου, αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο στρατός του Λιβάνου έχει μετατραπεί σε τμήμα της επιχειρησιακής δομής της Χεζμπολάχ. Ο στρατός του Λιβάνου έχει απολέσει την ανεξαρτησία του κι έχει γίνει αξεχώριστο τμήμα του μηχανισμού της Χεζμπολάχ», επέμεινε ο δεξιός ισραηλινός υπουργός Άμυνας.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημη αντίδραση από πλευράς του Λιβάνου—μιας χώρας η οποία τυπικά παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση με το Ισραήλ, όπως εξάλλου και η Συρία—ή από μέρους των πρεσβειών των ΗΠΑ στη Βηρυτό και στο Τελ Αβίβ.

Ο στρατός του Λιβάνου έχει κάνει σαφές ότι δρα ανεξάρτητα από τη Χεζμπολάχ, για παράδειγμα στις πρόσφατες επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας, όταν σύμφωνα με το επιτελείο δεν υπήρξε κανένας συντονισμός με τους μαχητές της Χεζμπολάχ οι οποίοι εξαπέλυσαν έφοδο εναντίον του ΙΚ στη συριακή πλευρά.

«Ένα θέατρο» επιχειρήσεων

Όταν είχε συναντηθεί με τον λιβανέζο πρωθυπουργό Σάαντ αλ Χαρίρι τον Ιούλιο, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξήρε τις προσπάθειες της Βηρυτού για να εμποδιστεί η εξάπλωση της επιρροής του ΙΚ και είχε δεσμευτεί πως η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια.

«Η αρωγή της Αμερικής μπορεί να συμβάλλει να εξασφαλιστεί ότι ο λιβανέζικος στρατός είναι ο μόνος προστάτης που χρειάζεται ο Λίβανος», είχε πει ο Τραμπ.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η Ουάσινγκτον έχει χορηγήσει στον Λίβανο στρατιωτική βοήθεια αξίας 1,5 δισεκ. δολαρίων και πλέον από το 2006. Μέλη των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων έχουν προσφέρει εξάλλου «εκπαίδευση και υποστήριξη» στις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου μετά το 2011.

Μολονότι δημόσια εξαίρει τις ενέργειες των ΗΠΑ εναντίον του ΙΚ, το Ισραήλ θεωρεί τη Χεζμπολάχ, το Ιράν και τους συμμάχους τους πολύ σοβαρότερη απειλή και ανησυχεί για την απόκτηση ερεισμάτων των δυνάμεων αυτών στη Συρία, όπου βοηθούν τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην αντιμετώπιση των ανταρτών που πήραν τα όπλα εναντίον του καθεστώτος του πριν από έξι χρόνια.

Ο Λίμπερμαν διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ θέλει να αποφύγει το ξέσπασμα ενός νέου πολέμου στα βόρεια σύνορά του, αλλά ξεκαθάρισε πως εάν συμβεί αυτό, το θέατρο επιχειρήσεων θα συμπεριλάβει τη Συρία.

«Στον επόμενο πόλεμο στον βορρά, ο Λίβανος δεν θα είναι το μόνο μέτωπο. Αν συμβεί οτιδήποτε, θα πρόκειται για ένα θέατρο (επιχειρήσεων), τη Συρία και τον Λίβανο μαζί, τη Χεζμπολάχ, το καθεστώς Άσαντ και όλους όσοι βοηθούν το καθεστώς Άσαντ μαζί», είπε.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011—στον οποίο η Χεζμπολάχ συμμετέχει πολεμώντας στο πλευρό του Άσαντ—το Ισραήλ έχει εξαπολύσει περίπου 100 αεροπορικές επιδρομές στο συριακό έδαφος, κυρίως εναντίον οχηματοπομπών με όπλα που προορίζονταν για το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου, είχε αποκαλύψει τον Αύγουστο ο Αμίρ Εσέλ, ο πρώην αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου αεροπορίας.

Ο υπουργός Άμυνας έχει αναφερθεί στο σενάριο ταυτόχρονων εμπλοκών σε βορρά και νότο—εναντίον της Χαμάς, του ισλαμικού κινήματος στη Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς υποστηρίζεται επίσης από το Ιράν.

«Η μάχη θα δοθεί σε μέτωπα στον βορρά και στον νότο. Δεν θα πρόκειται για πόλεμο μόνο σε ένα μέτωπο, αυτή είναι η βασική μας υπόθεση και για αυτή προετοιμάζεται ο στρατός μας», έχει δηλώσει ο Λίμπερμαν.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι εάν ξεσπάσει νέος πόλεμος στο βόρειο μέτωπο, θα στοχοθετήσει όχι μόνο τη Χεζμπολάχ και τον λιβανέζικο στρατό αλλά και πολιτικές υποδομές, όπως έχει ήδη συμβεί στο παρελθόν.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

11/10/2017 03:46
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Ιερουσαλήμ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: