Αύριο η ημέρα της κρίσης για την Καταλονία: Υπό σφοδρή πίεση οι αυτονομιστές στη Βαρκελώνη




Η Καταλονία ζει στιγμές μεγάλης αβεβαιότητας την ώρα που ο αυτονομιστής πρόεδρος εξακολουθεί να μην αποκλείει το ενδεχόμενο μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας αύριο, εάν η Μαδρίτη αρνηθεί μεσολάβηση, και αφού εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί κατέβηκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης για να ζητήσουν τη ματαίωση των αυτονομιστικών του φιλοδοξιών.

«Ανοίξαμε την πόρτα στη μεσολάβηση, είπαμε «ναι» σε όλες τις δυνατότητες μεσολάβησης που μας παρουσιάσθηκαν. Οι μέρες περνούν και εάν το ισπανικό κράτος δεν ανταποκριθεί, εμείς θα κάνουμε αυτό που ήρθαμε να κάνουμε», επέμεινε ο Κάρλες Πουτζντεμόν σε συνέντευξή του προς την καταλανική τηλεόραση που μεταδόθηκε χθες το βράδυ.

Από την απόφαση του καταλανού αυτονομιστή ηγέτη και τους συνεργάτες του εξαρτάται η τύχη του 16% του ισπανικού πληθυσμού που κατοικεί στην Καταλονία, η οποία συμμετέχει στην ισπανική οικονομία με το 19% του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο των παλινωδιών του τελευταίου διαστήματος, ο Κάρλες Πουτζντεμόν έχει και προηγουμένως απειλήσει ότι θα προχωρήσει μονομερώς, εάν η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι δεν δεχτεί να διαπραγματευτεί τη διεξαγωγή νόμιμου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, σενάριο που η Μαδρίτη αποκλείει σε κάθε περίπτωση.

Οι αυτονομιστικές κορώνες που αυξάνονται εδώ και πολλά χρόνια, διχάζουν την Ισπανία και την ίδια την Καταλονία. «Prou! Recuperem el seny» (Αρκετά! Ας ξαναβρούμε τη νηφαλιότητα) φώναζαν χθες οι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατά της ανεξαρτησίας που πλημμύρισαν τους δρόμους της Βαρκελόνης, αναφερόμενοι σε μία αξία της καταλανικής κουλτούρας το seny που συμπυκνώνει την ηθική, την γνώση, την ακεραιότητα και τη σύνεση.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές η συμμετοχή σε αυτήν τη διαδήλωση της «σιωπηλής πλειοψηφίας» έφθασε το ένα εκατομμύριο, ενώ οι δημοτικές αρχές έκαναν λόγο για 350.000 ανθρώπους: Καταλανοί και Ισπανοί που ήρθαν από άλλες περιοχές πορεύθηκαν χθες στο κέντρο της Βαρκελόνης για να υπερασπισθούν την ενότητα της Ισπανίας έπειτα από μία συναισθηματικά φορτισμένη εβδομάδα.

Ο αναπληρωτής γραμματέας του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος Χαβιέρ Μαρότο, χαιρέτισε σήμερα το ξύπνημα αυτό της «σιωπηλής πλειοψηφίας», κάνοντας λόγο για μία καμπή στην κρίση.

«Δεν είναι δυνατή η επιβολή αυτής της μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας σε επτά εκατομμύρια Καταλανούς», παραδέχεται απερίφραστα στο σημερινό κύριο άρθρο της η καταλανική «La Vanguardia».

Ανησυχία στις επιχειρήσεις

Η μονομερής κήρυξη της ανεξαρτησίας, αν υπάρξει τελικά, θα γίνει από τον Κάρλες Πουτζντεμόν κατά τη διάρκεια της αυριανής συνεδρίασης του καταλανικού κοινοβουλίου με βάση τα αποτελέσματα ενός δημοψηφίσματος στο οποίο δεν έλαβαν μέρος οι αντίπαλοι της απόσχισης και στο οποίο το 90% των ψηφοφόρων που αντιστοιχούν στο 43% του εκλογικού σώματος, εκφράσθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας.

Η προοπτική αυτή, όλο και πιο αμφίβολη σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές, μοιάζει να ανησυχεί πολλές εταιρείες, ανάμεσά τους και οι δύο μεγάλες τράπεζες CaixaBank και Sabadell, οι οποίες ανακοίνωσαν ήδη από την Πέμπτη τη μεταφορά της έδρας τους εκτός της Καταλονίας.

Οι επιχειρηματικοί κύκλοι θα συνεχίσουν να ενισχύουν την πίεση επί της αποσχιστικής καταλανικής ηγεσίας, τη στιγμή που όλο και περισσότερες εταιρείες ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους, ανάμεσά τους ο όμιλος των αυτοκινητοδρόμων Abertis που συγκαλεί σήμερα το διοικητικό του συμβούλιο.

Οι επιχειρήσεις με έδρα την Καταλονία «είναι εξαιρετικά ανήσυχες», δήλωσε χθες στην εφημερίδα ABC ο πρόεδρος της ισπανικής συνομοσπονδίας επιχειρήσεων (CEOE), της μεγαλύτερη εργοδοτικής ένωσης της Ισπανίας, Χουάν Ροσέλ.

Η κατάρρευση της Καταλονίας

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Pais, ο Μαριάνο Ραχόι ζήτησε επίσης «την απόσυρση το συντομότερο δυνατόν της απειλής της κήρυξης ανεξαρτησίας».

«Και σε αντίθετη περίπτωση; Δεν αποκλείω τίποτε», απάντησε στον δημοσιογράφο που τον ρωτούσε για την εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος που επιτρέπει την αναίρεση του καθεστώτος αυτονομίας μίας περιοχής.

«Φοβόμαστε, βλέπουμε ότι αυτό θα είναι η κατάρρευση για την Καταλονία και την Ισπανία», έλεγε χθες η 51χρονη Μερθέντες Σανθ Κορτίνας, που κατέβηκε στο κέντρο της Βαρκελόνης για να διαδηλώσει κατά της ανεξαρτησίας μαζί με ολόκληρη την οικογένειά της.

«Μην ωθείτε τη χώρα στον γκρεμό», προειδοποίησε ο πρώην σοσιαλιστής υπουργός Χοσέπ Μπορέλ, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την ομιλία με την οποία έκλεισε τη μεγάλη διαδήλωση της Βαρκελώνης.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

09/10/2017 14:51
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Βαρκελώνη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: