Απόδειξη αποτυχημένης εξωτερικής πολιτικής, τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, λέει ο Νικόλας

O πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. Φωτογραφία: ΚΥΠΕ.O πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. Φωτογραφία: ΚΥΠΕ.

Η Τουρκία κατάφερε να περάσει αλώβητη από το τελευταίο Συμβούλιο των Αρχηγών των κρατών μελών της ΕΕ, δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως τα συμπεράσματα αποτελούν πιστοποιητικό της αποτυχημένης εξωτερικής πολιτικής της κυπριακής κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, ο κ.Παπαδόπουλος είπε πως, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου δεν γίνεται καμία αναφορά στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και αυτό, είπε, αποτελεί ” για ακόμα μια φορά, πιστοποιητικό της αναποτελεσματικής και αποτυχημένης εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η παρούσα διακυβέρνηση”.

Επανέλαβε τη θέση πως, αυτό που σήμερα χρειαζόμαστε, είναι μια νέα στρατηγική για την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, “μια νέα στρατηγική που θα προκαλέσει πολιτικό κόστος στην Τουρκία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε διεθνές επίπεδο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προωθήσουμε τα δικά μας εθνικά συμφέροντα και να ενισχύσουμε τη δική μας κρατική οντότητα”.

Σχολιάζοντας τις συναντήσεις Τ/κ “βουλευτών” στις Βρυξέλλες και τις επικρίσεις που δέχθηκαν στο εσωτερικό οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, που έχουν εκφράσει τη στήριξη τους στην υποψηφιότητα του, ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε πως “οι συγκεκριμένοι Τουρκοκύπριοι είχαν πρώτα επισκεφθεί βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που, είναι το κόμμα που συνεργάζεται με τον ΔΗΣΥ και έχουν επισκεφθεί και εκπροσώπους κρατών μελών, που κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι αυτό αφορά την Κυβέρνηση”.

Για εμάς, είπε ο κ.Παπαδόπουλος, το σημαντικό είναι πως “έχουμε καταφέρει και έχουμε πετύχει ξεκάθαρες τοποθετήσεις τόσο από τον Πρόεδρο της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα, όσο και από τον Πρόεδρο του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Σεργκέι Στάνισεφ, ότι δηλαδή, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει λύση του Κυπριακού με εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και με παρουσία ξένων στρατευμάτων”.

Σε σχέση με την αναβάθμιση της Κύπρου από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, δήλωσε πως η όποια αναβάθμιση αποτελεί θετικό βήμα, “όμως εμείς, σε αντίθεση με την Κυβέρνηση, δεν πανηγυρίζουμε”, και πρόσθεσε πως εξακολουθούμε να έχουμε το 8ο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στον κόσμο, το ψηλότερο ποσοστό ιδιωτικού δανεισμού στην ΕΕ, το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων και ψηλά ποσοστά ανεργίας, ενώ ένας στους τρεις συμπολίτες μας ζει κοντά και κάτω από το όριο της φτώχειας.

Κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση του Αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ Χρίστου Πατσαλίδη, παρέπεμψε στην ανακοίνωση του κόμματος και σημείωσε πως “αυτό που διαπιστώνω είναι πάθος και αποφασιστικότητα όχι μόνο στο ΔΗΚΟ αλλά και στα κόμματα που συναποτελούν τις δυνάμεις της αλλαγής, για να πετύχουμε το στόχο μας, να φέρουμε την αλλαγή, να αλλάξουμε την παρούσα διακυβέρνηση και να προχωρήσουμε έτσι ώστε η Κύπρος να δει καλύτερες μέρες”.

Οι δηλώσεις Νικόλα Παπαδόπουλου έγιναν μετά από συνάντηση με τους διαμαρτυρόμενους καταστηματάρχες της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου, στη Λεμεσό, που ζητούν αλλαγές στους σχεδιασμούς ανάπλασης της οδού. Ο ίδιος είπε πως θα πρέπει να γίνει σωστή διαβούλευση του Δήμου με τους επηρεαζόμενους ,ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους, “γιατί εμείς δεν θέλουμε να αναγκαστούμε να λάβουμε αντίμετρα σε επίπεδο Βουλής των Αντιπροσώπων, έτσι ώστε να εμποδίσουμε την προώθηση του έργου”.

Δηλώσεις για τις επικρίσεις που δέχθηκαν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έκανε και ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης, λέγοντας ότι οι συναντήσεις των εκπροσώπων των Τ/κ γίνονται εδώ και χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και γίνονται με όλες τις πολιτικές δυνάμεις”.

“Είναι τουλάχιστον ντροπή, αυτοί οι οποίοι επισκέπτονται τον κ. Ακιντζί στα κρυφά, σε άγνωστα και απροσδιόριστα μέρη, να ασκούν κριτική στους Σοσιαλιστές, επειδή με ξεκάθαρο τρόπο στηρίζουμε την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου και είναι αυτό που τους έχει ενοχλήσει”, είπε και απευθυνόμενος σε “κάποια άλλα επιτελεία που προφανώς είναι αδιάβαστα ή δεν θέλουν να δουν τις πραγματικότητες”, ο κ.Παπαδάκης υπενθύμισε πως όταν εκδόθηκε το ψήφισμα καταδίκης της Τουρκίας, όταν εισέβαλε στην κυπριακή ΑΟΖ, το προσχέδιο προερχόταν από τους Σοσιαλιστές, ενώ η Σοσιαλιστική ομάδα πρωτοστάτησε, όπως είπε, για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Σημειώνοντας, τέλος, τη στήριξη που εξέφρασαν στα συμφέροντα της Κύπρου ο Πρόεδρος της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και ο Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο Δημήτρης Παπαδάκης ανέφερε “ας σταματήσουν κάποιοι να ψαρεύουν σε θολά νερά και ας δουν τις πραγματικότητες, γιατί πάνω από όλα είναι ο τόπος μας”.

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ

ΚΥΠΕ – Σταύρος Κονιώτης – Κύπρος/ΛΕΜΕΣΟΣ 21/10/2017 13:57

Be the first to comment on "Απόδειξη αποτυχημένης εξωτερικής πολιτικής, τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, λέει ο Νικόλας"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*