Αποδέχθηκε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα μέχρι το τέλος ο Αλέξης: Καλύτερα μέσα, τόνισε




Τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μέχρι το τέλος του Ελληνικού Προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, αποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αλλάζοντας μία γραμμή που ακολουθούσε, προεκλογικά και μετεκλογικά, και η οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν απόλυτη και συνιστούσε στην εκδίωξη του ΔΝΤ από την Ελλάδα.

Μετά την ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings, ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου, ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε «αν είναι καλύτερα το Ταμείο να είναι μέσα ή έξω» (από το Ελληνικό Πρόγραμμα) και απάντησε με τρόπο που ξάφνιασε τους παραβρισκόμενους. Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι καλύτερο για τη χώρα να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δικαιολογώντας τη νέα θέση του με τη φράση αν αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε καλύτερες αποφάσεις για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Ο κ. Τσίπρας θεωρεί το ΔΝΤ ως τον μεγαλύτερο του σύμμαχο για το χρέος και το πρωτογενές πλεόνασμα, που είναι μειωμένο έναντι του στόχου που έθεσαν οι Ευρωπαίοι, αλλά την ίδια στιγμή είναι και «εχθρός» του, επειδή επιμένει στην υλοποίηση σκληρών μεταρρυθμίσεων.

Υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει το 80% των μεταρρυθμίσεων, σημείωσε ότι ήταν δύσκολο για το λαό αυτό που συνέβη (εννοεί με την επιβολή του Μνημονίου) και τόνισε ότι δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα επ’ αυτού. «Δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις ούτε για συζητήσεις» υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία του είπε ότι το Ταμείο δεν απαιτεί άλλα μέτρα, και πως σταθερή είναι η θέση της για την αναδιάρθρωση του χρέους. Η δήλωση της ήταν μουσική στα αυτιά μου, τόνισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία για να τονίσει ακόμα μία φορά τα λάθη του ΔΝΤ και ειδικά τις λανθασμένες εκτιμήσεις που έκανε στη διάρκεια των Μνημονίων.

«Φυσικά», πρόσθεσε, «όλοι οι Έλληνες αλλά και όλοι εδώ επιθυμούμε να δούμε αυτή τη νέα κατάσταση να υλοποιείται (εννοεί την ελάφρυνση και τη μη λήψη μέτρων). Δεν θα πρέπει να συμβεί καμία καθυστέρηση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τη δεδομένη στιγμή».

Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει φόβους ότι σε περίπτωση καθυστερήσεων, ο στόχος της εξόδου από τα Μνημόνια δεν θα επιτευχθεί.

Ο κ. Τσίπρας δικαιολόγησε τις προηγούμενες καθυστερήσεις κατά τη δεύτερη αξιολόγηση στις διαφωνίες των δανειστών. Και μάλιστα εκμυστηρεύθηκε ότι πριν συναντηθεί με την κ. Λαγκάρντ φοβόταν ότι η χώρα εισερχόταν σε νέο γύρο καθυστερήσεων με ευθύνη των Θεσμών. «Ο χρόνος είναι προτεραιότητα για τη στρατηγική μας”, σημείωσε.

«Η Ελλάδα», συνέχισε, «μπαίνει σε μια καινούργια εποχή, βγαίνει από την κρίση διαψεύδοντας τους οπαδούς της λιτότητας. Τώρα είναι η ώρα να την εμπιστευτείτε» έκανε έκκληση ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «πολλά έχουν αλλάξει από την προηγούμενη φορά που βρισκόμουν εδώ ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν από τέσσερα χρόνια».

Τόνισε ότι η κρίση είχε σοβαρές επιπτώσεις στη διπλωματική και γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και σημείωσε ότι «σήμερα με περηφάνια λέω ότι η χώρα μας επέστρεψε και μπαίνει σε νέα περιοχή. Ως μια δυναμική αναπτυσσόμενη οικονομία αλλά και ως ένας πολλά υποσχόμενος επενδυτικός προορισμός».

Δικαιολογώντας ουσιαστικά την απόφασή του να προχωρήσει και αυτός σε Μνημόνιο, το καλοκαίρι του 2015, είπε ότι κάποια στιγμή να δούμε γιατί αυτά (εννοεί την πρόοδο που σημείωσε η κυβέρνησή του) δεν έγιναν πριν από 4,5 χρόνια, γιατί η Ελλάδα έμενε στα προγράμματα χωρίς αποτέλεσμα. Και έδωσε μόνος του την απάντηση: «Γιατί τα δυο προηγούμενα προγράμματα κατέρρευσαν», είπε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: