Αντιδρά η ΕΕ για την απόφαση Τραμπ για το Ιράν: Συγχαρητήρια από Ισραήλ και Σαουδική Αραβία

Federica Mogherini, the High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy. EPA/DOMENIC AQUILINAFederica Mogherini, the High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy. EPA/DOMENIC AQUILINA

Η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση, διαμηνύει η επικεφαλής της ευρωπαικής διπλωματίας Φ. Μογκερίνι, σχετικά με την απόφαση του Τράμπ, ενώ την ίδια στιγμή το Ισραήλ κάνει λόγο για Θαρραλέα απόφαση και η Σαουδική Αραβία δηλώνει πως η άρση των κυρώσεων επέτρεψε στην Τεχεράνη να αναπτύξει το βαλλιστικό της πρόγραμμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να ακυρώσουν μονομερώς τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, διαμήνυσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, αντιδρώντας στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μην την επικυρώσει.

“Δεν μπορούμε, ως διεθνής κοινότητα, να διαλύσουμε μια συμφωνία για τα πυρηνικά που λειτουργεί”, είπε η Μογκερίνι, η οποία προήδρευε στα τελευταία στάδια των καθοριστικών συνομιλιών που οδήγησαν στην υπογραφή της συμφωνίας.

“Αυτή η συμφωνία δεν είναι μια διμερής συνθήκη… Η διεθνής κοινότητα, και η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί της, έχει δηλώσει με σαφήνεια ότι η συμφωνία ισχύει και θα συνεχίσει να ισχύει”, τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους. Η Μογκερίνι πρόσθεσε ότι μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον αμέσως μετά την ομιλία του Τραμπ.

Στήριξη Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε σήμερα την “θαρραλέα απόφαση” του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μην επικυρώσει εκ νέου τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
“Συγχαίρω τον πρόεδρο Τραμπ για την θαρραλέα απόφαση που έλαβε να αντιμετωπίσει το τρομοκρατικό καθεστώς του Ιράν” επισήμανε ο Νετανιάχου σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στα αγγλικά που προβλήθηκε λίγο μετά την ομιλία του Αμερικανού ηγέτη.

Ο Τραμπ “δημιούργησε μια ευκαιρία να διορθώσουμε αυτήν την κακή συμφωνία, να μειώσουμε την επιθετικότητα του Ιράν και να αντιμετωπίσουμε την εγκληματική υποστήριξή του στην τρομοκρατία” υπογράμμισε ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης.

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ δήλωσε ότι η ομιλία που εκφώνησε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ κατά της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ήταν “πολύ σημαντική” και θα μπορούσε να οδηγήσει στον πόλεμο δεδομένων των απειλών που έχει εκτοξεύσει το Ιράν.
Ερωτηθείς από το ισραηλινό τηλεοπτικο δίκτυο Channel 2 εάν διακρίνει τον κίνδυνο ενός πολέμου μετά την ομιλία του Αμερικανού προέδρου, ο υπουργός Πληροφοριών Ίσραελ Κατζ απάντησε: “Απόλυτα, ναι. Νομίζω ότι η ομιλία ήταν πολύ σημαντική”. “Το Ιράν είναι η νέα Βόρεια Κορέα. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση” πρόσθεσε ο ίδιος.

Το μήνυμα της Σαουδικής Αραβίας

Η Σαουδική Αραβία χαιρέτισε τη νέα στρατηγική των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν, υποστηρίζοντας ότι η άρση των κυρώσεων επέτρεψε στην Τεχεράνη να αναπτύξει το βαλλιστικό πρόγραμμά της και να εντείνει την υποστήριξη που παρέχει σε μαχητικές οργανώσεις, μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA.
Σύμφωνα με το Ριαντ, το Ιράν επωφελήθηκε από τα επιπρόσθετα έσοδα που απέκτησε για να στηρίξει τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου αλλά και τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη.

13/10/2017 21:04
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Βρυξέλλες

Be the first to comment on "Αντιδρά η ΕΕ για την απόφαση Τραμπ για το Ιράν: Συγχαρητήρια από Ισραήλ και Σαουδική Αραβία"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*