Σε 72 ώρες τα αποτελέσματα: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν




Πριν λίγη ώρα ξεκίνησε η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν, έπειτα από τη λήξη της ψηφοφορίας στις 19:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την ανακοίνωση της εποπτικής επιτροπής. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν εντός 72 ωρών.

Σημειώνεται ότι το 78% των 5,2 εκατομμυρίων εκλογέων με δικαίωμα ψήφου συμμετείχε στη διαδικασία, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Rudaw TV, επικαλούμενο την επιτροπή.

Οι ψηφοφόροι καλούνταν να απαντήσουν «ναι» ή «όχι» στο μοναδικό ερώτημα που αναγραφόταν στο ψηφοδέλτιο στα κουρδικά, τα τούρκικα, τα αραβικά και τα ασσυριακά. Το ερώτημα είχε ως εξής: «Επιθυμείτε η περιφέρεια του Κουρδιστάν και οι κουρδικές περιοχές εκτός αυτής να γίνουν ένα ανεξάρτητο κράτος;»

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Το κυβερνείο του Κιρκούκ επέβαλε το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας στην ιρακινή πόλη εν μέσω του τεταμένου κλίματος που επικρατεί στην περιοχή μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, το οποίο οργάνωσαν οι κουρδικές αρχές, ωστόσο απέρριψε η κεντρική διοίκηση της Βαγδάτης.

Η απαγόρευσης της κυκλοφορίας έγινε γνωστή σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το κυβερνείο της πόλης του βορείου Ιράκ.

Η απόφαση του προέδρου της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί να συμπεριλάβει το Κιρκούκ στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία από το Ιράκ έγινε σε μεγάλο βαθμό αντιληπτή από την αραβική κοινότητα και την κοινότητα των Τουρκμένων ως μια κίνηση με στόχο την εδραίωση του ελέγχου των Κούρδων στην πόλη.

Περισσότερες ειδήσεις Κόσμος εδώ

25/09/2017 21:19
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Αρμπίλ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: