Θέλει και βαλλιστικούς πυραύλους ο Ερντογάν: Συνάντηση με Τραμπ και στις 28 με Πούτιν




Και S-400 και S-500 και S-600 θα προσπαθήσει να πάρει η Τουρκία όταν στην Συρία υπάρχουν S-400, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στο Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Φόρουμ του Μπλούμπεργκ στην Νέα Υόρκη, προσθέτοντας ότι η Τουρκία πρέπει να κάνει και βήματα για απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων.

“Τώρα εγώ ως Τουρκία ενώ η Συρία που είναι δίπλα μου έχει S-400 θα προσπαθήσω να έχω και για μένα S-400, και ίσως και S-500 και S-600. Αυτά είναι βήματα που πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Είναι και βήματα που πρέπει να κάνουμε και για βαλλιστικούς πυραύλους”, είπε ο κ. Ερντογάν.

ΕΙΔΗΣΗ: ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ ΓΙΑ ΓΕΡΑ ΝΕΥΡΑ

Συνάντηση με Τραμπ και την άλλη εβδομάδα με Πούτιν

Υπενθυμίζεται ότι στις 22.00 απόψε συναντάται ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη και αναμένεται να συζητήσουν διμερή ζητήματα που προκαλούν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Βασικά θέματα στην ατζέντα της Άγκυρας είναι ο εξοπλισμός στο PYD/YPG (Κούρδοι της Συρίας) από την Ουάσινγκτον και το δημοψήφισμα της 25 Σεπτεμβρίου του ετοιμάζει η Περιφερειακή Κουρδική Διοίκηση στο Βόρειο Ιράκ. Θα επανατεθεί επίσης το αίτημα της Τουρκίας για έναρξης της δικαστικής διαδικασίας εις βάρος του Φετουλλάχ Γκιουλέν και για την έκδοση του στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα ενημερώσει επίσης τον Τραμπ για τα προβλήματα των μουσουλμάνων στη Μιανμάρ.

Την επόμενη Πέμπτη στις 28 Σεπτεμβρίου ο Τούρκος Πρόεδρος θα έχει και συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαδιμίρ Πούτιν όπως ο ίδιος ανακοίνωσε στο Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Φόρουμ ‘Μπλούμπεργκ’ στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται.

Ερντογάν και Πούτιν θα συζητήσουν το Συριακό αλλά και το θέμα των πυραύλων S-400 που σχεδιάζει να αγοράσει η Τουρκία από τη Ρωσία. Η τελευταία του συνάντηση του Τούρκου προέδρου με το Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν στις 8 Ιουλίου στο περιθώριο της συνόδου των G20 στη Γερμανία.

Αντιδράσεις στις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα αρκετοί Αμερικανοί γερουσιαστές και βουλευτές, αλλά και σημαντικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Τουρκία και ο πρόεδρός της δεν τιμωρήθηκαν ως έπρεπε για τα αποτρόπαια επεισόδια του περασμένου Μαϊου, όταν οι άνδρες της προεδρικής φρουράς του κ. Ερντογάν, κακοποίησαν αθώους πολίτες που διαμαρτύρονταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Για το λόγο αυτό επιθυμούν να προχωρήσουν σε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Ο πρόεδρος Τραμπ δέχθηκε την εισήγηση των συνεργατών του για να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας, καθώς στοχεύει να ξεκαθαρίσει μία “ερμαφρόδιτη κατάσταση”, όπου μία χώρα-μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας συναγελάζεται με τους εχθρούς του ΝΑΤΟ και της Αμερικής, όπως η Ρωσία και το Ιράν. Επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ “αυτά είναι ασυγχώρητα λάθη”, όπως τονίζεται.

Σε όλες τις συνεντεύξεις του, στο πλαίσιο της Γ.Σ. του ΟΗΕ, ο κ. Ερντογάν κατηγορεί τις ΗΠΑ για την στρατιωτική ενίσχυση των Κούρδων της Συρίας (YPG) τους οποίους χαρακτηρίζει “τρομοκράτες” και παρακλάδι του PKK, και των ανταρτών που πολεμούν εναντίον των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο τουρκικό Κουρδιστάν. Η υπόθεση για την πιθανότητα επιβολής εμπάργκο όπλων εναντίον της Τουρκίας ξεκίνησε μετά την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αποσύρει πρόταση για ενίσχυση με αμερικανικό οπλισμό της προεδρικής φρουράς του κ. Ερντογάν.

Αντιδράσεις για κουρδικό δημοψήφισμα

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους με το δημοψήφισμα στο Ιρακινό Κουρδιστάν εκφράζουν Ιράκ, Ιράν και Τουρκία, ενώ συμφωνούν στο ενδεχόμενο λήψης αντιμέτρων, σε συντονισμό μεταξύ τους.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών είχαν συνάντηση στη Νέα Υόρκη για να συζητήσουν το θέμα και σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά, κάλεσαν την ηγεσία της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (ΚΠΚ) να απόσχει από την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 25 Σεπτεμβρίου.

«Το δημοψήφισμα δεν θα είναι επωφελές για του Κούρδους και την ΚΠΚ», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Προστίθεται ότι πρόκειται για αντισυνταγματικό δημοψήφισμα, το οποίο ενέχει τον κίνδυνο της πρόκλησης νέων συγκρούσεων στην περιοχή.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών Ιράκ, Ιράν και Τουρκίας επαναβεβαιώνουν την ισχυρή τους δέσμευση στην εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ενότητα του Ιράκ, ενώ συμφωνούν ότι ο εποικοδομητικός διάλογος στα πλαίσια του ιρακινού συντάγματος είναι ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση των θεμάτων μεταξύ Βαγδάτης και Ερμπίλ.

Παράλληλα, στην κοινή ανακοίνωσή τους οι τρεις Υπουργοί Εξωτερικών υπογραμμίζουν τη σημασία της υποστήριξης της Τουρκίας και του Ιράν για την επίλυση και ανάσχεση της κλιμάκωσης της έντασης, ενώ επαναλαμβάνουν την ανάγκη για συγκροτημένες διεθνείς προσπάθειες, ώστε να πεισθεί η ΚΠΚ να ακυρώσει το δημοψήφισμα.

Εξάλλου, Βαγδάτη, Τεχεράνη και Άγκυρα χαιρετίζουν την απελευθέρωση της Νινευής ενώ αναγνωρίζουν την επιμονή, τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα του λαού του Ιράκ στο σύνολό του, στον αγώνα κατά του «Ισλαμικού Κράτους».

Σημειώνουν τέλος τη σημασία να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στην απελευθέρωση και των εναπομεινάντων περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο του ΙΚ, καθώς και στις προσπάθειες για σταθεροποίηση της περιοχής, ώστε να επιτευχθεί η διαρκής ασφάλεια και σταθερότητα του Ιράκ.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – Τουρκία/Κωνσταντινούπολη 21/09/2017 13:21
mignatiou.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: