Τους τα είπε ανοιχτά ο Κώστας Μαυρίδης στην ευρωβουλή για σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας




Παρέμβαση σε συζήτηση ενώπιον της ολομέλειας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας είχε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D).

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται μαζικά στην Τουρκία η οποία κατέχει παράνομα έδαφος της Κύπρου, δηλαδή έδαφος της ΕΕ.» Απευθυνόμενος σε μερικούς συναδέλφους του που στήριξαν την διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων με την Τουρκία, έθεσε ένα απλό ερώτημα: «Τι καθιστά την επιβολή κυρώσεων ορθή επιλογή σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ. κατά της Ρωσίας που κατέχει έδαφος της Ουκρανίας) ενώ στην περίπτωση της Τουρκίας θα πρέπει να την ανταμείβουμε με διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων, παροχή κονδυλίων και πιστώσεων;», είπε.

Ο κ. Μαυρίδης συνέχισε: «Πρόσφατα, είχαμε κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τερματισμό της κατοχής στην Κύπρο λόγω της Τουρκικής στάσης. Ο Γεν. Γραμματέας του ΟΗΕ κατανοεί ότι ένα φυσιολογικό κράτος (ιδιαίτερα κράτος της ΕΕ) δεν μπορεί να λειτουργεί υπό καθεστώς Τουρκικών εγγυήσεων και παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων. Ο μοναδικός εγγυητής των ευρωπαίων πολιτών στην ΕΕ και στην Κύπρο φυσικά, είναι η ΕΕ. Κανένας άλλος για να έχει μέλλον η ΕΕ.»

Απευθυνόμενος προς τον Επίτροπο Χαν, ο κ. Μαυρίδης τον ρώτησε: «Κύριε Επίτροπε, εάν η χώρα σας, κράτος-μέλος της ΕΕ, ήταν θύμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, θα αποδεχόσασταν ο εισβολέας-καταχτητής να καταστεί με τα στρατεύματά του εγγυητής της χώρα σας;»

Ο Επίτροπος Χαν απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα του και δεν έκανε καμία αναφορά στις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι στην Κύπρο.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 13/09/2017 10:55

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: