Τον Οκτώβριο, στη Λεμεσό, το Συνέδριο Ναυτιλιακή Κύπρος με συνέδρους από 35 χώρες




Στην παρουσία 800 και πλέον συνέδρων από 35 περίπου χώρες, μεταξύ αυτών υψηλόβαθμων στελεχών, όπως η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Μεταφορών της ΕΕ και ο ΓΓ του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), πραγματοποιείται τον Οκτώβριο, στη Λεμεσό, το Συνέδριο “Ναυτιλιακή Κύπρος 2017”.

Οι εργασίες του Συνεδρίου, που διοργανώνεται από το 1989, κάθε δυο χρόνια, από το Υπουργείο Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων, το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών, θα πραγματοποιηθούν από τις 9 έως τις 11 Οκτωβρίου στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, υπό τον τίτλο “Shipping: Yesterday`s World, Tomorrow`s Today”.

Θα προηγηθεί, στις 8 Οκτωβρίου, δεξίωση σε παραλιακό ξενοδοχείο της Λεμεσού, για καλωσόρισμα των συνέδρων, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απονείμει το “Βραβείο Ναυτιλίας 2017”, ενώ την επομένη θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.

Η παρουσία τόσο υψηλού επιπέδου συμμετοχών δείχνει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας προς την ναυτιλιακή κοινότητα της Κύπρου, γιατί δεν είμαστε μόνο σημαία αλλά μια ολάκερη κοινότητα που παρέχει όλο το φάσμα ναυτιλιακών υπηρεσιών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, Ιωάννης Ευστρατίου.

Στο εξωτερικό, συνέχισε, η κυπριακή ναυτιλία χαίρει μιας πολύ καλής φήμης και αυτό φαίνεται και από τη συμμετοχή μας ως μέλος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, υποδεικνύοντας πως αυτό αντιστοιχεί με το να συμμετείχε η χώρα μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στα οποία υπάγεται o IMO.

Υπενθυμίζοντας πως η κυπριακή ναυτιλία κατατάσσεται 3η στην Ευρώπη και 11η στον κόσμο και η Κύπρος θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα πλοιοδιαχείρισης, ο κ.Ευστρατίου υπογράμμισε πως “η ύψωση σημαίας είναι η ύψιστη μορφή με την οποίαν δείχνεις την κρατική σου οντότητα και σήμερα πέραν των 1100 ποντοπόρων πλοίων πλέουν στις θάλασσες ανά το παγκόσμιο και φέρουν την κυπριακή σημαία”.

Αναφερόμενος στο Συνέδριο, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας είπε πως σε αυτό αναμένονται να συμμετάσχουν πέραν των 800 σύνεδρων, ανάμεσα τους η Επίτροπος για θέματα Μεταφορών της ΕΕ Violeta Bulc, ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Kitack Li, ενώ στο υψηλότατο επίπεδο θα εκπροσωπηθούν οργανισμοί όπως το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και η Ένωση Ευρωπαίων Πλοιοκτητών.

Το Συνέδριο “Ναυτιλιακή Κύπρος” είναι για εμάς οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Κυπριακής Ναυτιλίας, δήλωσε εξάλλου στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Θωμάς Καζάκος, προσθέτοντας πως αποτελεί ένα από τα μοναδικά στο είδος του Συνέδρια, το οποίο συγκεντρώνει τεράστιο και αδιάκοπο ενδιαφέρον για την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα.

Όπως εξήγησε ο κ.Καζάκος, το Συνέδριο είναι ένα από τα λίγα που γίνεται σε συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και που περιλαμβάνει ένα εργασιακό τριήμερο με την ενεργό εμπλοκή εκατοντάδων ναυτιλιακών παρευρισκομένων, όπου ανασκοπείται σε βάθος η κατάσταση της διεθνούς και ευρωπαϊκής ναυτιλίας.

“Εκείνο το οποίο πιστεύω πως εκτιμάται και από τους ξένους συνέδρους ,είναι να βλέπουν την αγαστή συνεργασία μεταξύ της δημόσιας και ναυτιλιακής οικογένειας, γιατί αποτελεί και μια ασφάλεια για όσους πιθανόν να θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο, οι οποίοι βλέπουν την πολύ καλή συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και αντιλαμβάνονται πως αυτό διασφαλίζει καλύτερα τα συμφέροντα τους”, συμπλήρωσε.

Ο κ.Καζάκος υπέδειξε πως το Συνέδριο αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για το κράτος να διατρανώσει “ενώπιον της παγκόσμιας ναυτιλιακής αφρόκρεμας”, την αποφασιστικότητα του για στήριξη της ναυτιλίας, προβάλλοντας την απόφαση που λήφθηκε, με τη στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων, για δημιουργία Υφυπουργείου .

Παράλληλα με το Συνέδριο, θα λειτουργήσει Έκθεση Ναυτιλιακών Υπηρεσιών, τα εγκαίνια της οποίας θα τελέσει, στις 9 Οκτωβρίου, ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης, ενώ ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, θα μιλήσει σε πάνελ με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, στις 11 Οκτωβρίου, με θέμα τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Το Συνέδριο θα απασχολήσουν επίσης θέματα όπως το μέλλον των πλοιοκτητών και τη διαμόρφωση πολιτικών, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και οι επιπτώσεις από τις εκπομπές ρύπων, οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις σε θέματα μηχανογράφησης αλλά και ασφάλειας πλοίων και οι προβλέψεις για τις ναυτιλιακές αγορές.

Εξάλλου, για δεύτερη συνεχή φορά, στις συζητήσεις έχει ενταχθεί ειδική ενότητα για τη νέα γενιά της ναυτιλίας, η οποία το απόγευμα της 10ης Οκτωβρίου, θα έχει την ευκαιρία να εκφράσει τις θέσεις και τις ανησυχίες της γύρω από τρέχοντα θέματα της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Κατά τη διάρκεια του τριήμερου, ναυτιλιακές εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο, διοργανώνουν παράλληλες εκδηλώσεις, με στόχο τη σύσφιξη των επαγγελματικών και κοινωνικών σχέσεων με τους εκπροσώπους της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Σταύρος Κονιώτης – Κύπρος/ΛΕΜΕΣΟΣ 14/09/2017 11:50

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: