Το Συμβούλιο της Ευρώπης κατά Ελλάδας για συνθήκες μεταχείρισης προσφύγων-μεταναστών




Ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων και Μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου, το Συμβούλιο της Ευρώπης με έκθεση της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT).

H CPT πραγματοποίησε επισκέψεις στην Ελλάδα τον Απρίλιο και του Ιούλιο του 2017 και εξέτασε τις συνθήκες παραμονής στα hot-spots αλλά και τις συνθήκες κράτησης αλλοδαπών ανηλίκων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η Έκθεση της Επιτροπής είναι ιδιαίτερα επικριτική για τη συνεχιζόμενη κράτηση των ασυνόδευτων παιδιών και απευθύνει σοβαρές συστάσεις για τις συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου.

Υπερπληθυσμός, ανεπαρκής παροχή βασικής υγειονομικής περίθαλψης, προβλήματα στην ποιότητα πόσιμου νερού και φαγητού, ανεπαρκής βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες και ανεπαρκής νομική υποστήριξη είναι τα βασικά προβλήματα που κατέγραψαν τα μέλη της Επιτροπής κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στα hot-spots της Μόριας και της ΒΙΑΛ στη Χίο. Επιπλέον, τα μέλη της Επιτροπής δέχτηκαν μεμονωμένες καταγγελίες από ασυνόδευτα παιδιά για κακομεταχείριση και βία από αστυνομικούς.

Η Έκθεση αναφέρεται στη «συνεχιζόμενη και τακτική» κράτηση εκατοντάδων ασυνόδευτων παιδιών για μεγάλες περιόδους σε κακές συνθήκες διαβίωσης και με ανεπαρκή φροντίδα. Καλεί, παράλληλα, τις Αρχές να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους σχετικά με την «προστατευτική κράτηση» των ασυνόδευτων παιδιών ενώ ασκεί δριμεία κριτική για τις κακές συνθήκες στις οποίες κρατούνται τα ασυνόδευτα παιδιά στις ειδικές εγκαταστάσεις στην Αμυγδαλέζα και την Πέτρου Ράλλη.

Τέλος, η Επιτροπή αναφέρεται με σκληρά λόγια για τις συνθήκες κράτησης στα περισσότερα αστυνομικά τμήματα που επισκέφθηκε και παρομοιάζει τις συνθήκες διαβίωσης στο αστυνομικό τμήμα της Δραπετσώνας με «μπουντρούμι».

Από την πλευρά τους οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτης με απάντηση που έστειλαν στο Συμβούλιο της Ευρώπης σημειώνουν ότι λειτουργούν με γνώμονα το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τονίζουν ότι ακολουθούν τις εναρμονισμένες με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας διαδικασίες. Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι το προσωπικό καλείται να χειριστεί δύσκολες και ευαίσθητες υποθέσεις σωματεμπορίας, βασανισμών και ανθρώπινης εκμετάλλευσης ενώ για τον υπερπληθυσμό των hot-spots επισημαίνει ότι γίνονται συνεχείς και συντονισμένες προσπάθειες για να μετριαστεί το φαινόμενο.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ/Ελλάδα/Αθήνα 26/09/2017 12:28

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: