Το κοινωνικό κράτος θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέει ο Προκόπης Παυλόπουλος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (Δ) μιλά με τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες (Α), στη σημερινή τους συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (Δ) μιλά με τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες (Α), στη σημερινή τους συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε νωρίτερα σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες, συνοδευόμενο από το δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας βρίσκεται στην Αθήνα προσκεκλημένος του δημάρχου Αθηναίων με την ευκαιρία της βράβευσής του με το «Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών», που απονέμεται φέτος για δεύτερη χρονιά. Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψής του στη χώρα μας είχε συνάντηση με τον κ. Παυλόπουλο, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το μέλλον της Ευρώπης και η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους διαρκείς αγώνες του Φελίπε Γκονζάλες για τη Δημοκρατία και υπογράμμισε ότι σε κρίσιμους καιρούς αγωνίσθηκε και αγωνίζεται, ώστε η Ευρώπη να κατακτήσει το στόχο της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

«Μια ενοποίηση που σημαίνει Ομοσπονδιακή Ευρώπη, στηριγμένη στην Δημοκρατική Αρχή, στην Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και στο Κοινωνικό Κράτος, αυτό το θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο από θεσμική άποψη αλλά και από πλευράς Ευρωπαϊκού Πολιτισμού» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Επισήμανε, επίσης, ότι η σημερινή τους συνάντηση συνέπεσε χρονικά, με αυτό που συνέβη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την ομιλία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για το Ευρωπαϊκό Όραμα για το 2025 και εξέφρασε τη χαρά του, γιατί ο κ. Γιούνκερ τόνισε το αυτονόητο: Ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι η Δημοκρατική Ευρώπη και πιο Ενωμένη Ευρώπη. Δηλαδή, η Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, η Ευρώπη της Δημοκρατίας, η Ευρώπη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

«Ο αγώνας γι’ αυτήν την Ευρώπη είναι διαρκής. Και τόσο περισσότερο κρίσιμος όσο σήμερα η Ευρώπη έχει ν’ αντιμετωπίσει μορφώματα λαϊκισμού, που φθάνουν μέχρι τα όρια του φασισμού και του ναζισμού, τα οποία επιβουλεύονται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Οι λαοί της Ευρώπης έδωσαν την απάντησή τους σ’ όλες τις εκλογές, αλλά και η Ευρώπη πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να καταπολεμήσει όλες τις αιτίες εκείνες οι οποίες οδηγούν στο να εμφανίζονται τέτοια μορφώματα. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τις κοινωνικές ανισότητες, να στηρίξουμε το Κοινωνικό Κράτος και, το κυριότερο, να υπερασπισθούμε τον Άνθρωπο και τα θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου» υπογράμμισε ο Πρόεδρος.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα και εγώ προσωπικά θα είμαστε παρόντες σ’ αυτόν τον αγώνα για την Ευρώπη. Τούτος ο λαός, με πολλές θυσίες, επέλεξε όχι απλώς να παραμείνει στην Ευρώπη, αλλά να πρωταγωνιστήσει, στο μέτρο που του αναλογεί, σ’ αυτό το ευρωπαϊκό όραμα. Το ευρωπαϊκό όραμα είναι μια συλλογική προσπάθεια. Αυτή η προσπάθεια έχει ανάγκη από ανθρώπους που συμβολίζουν πολλά. Και εσείς είστε ένα πρόσωπο που, ανεξάρτητα από το πόσο συμμετέχετε ενεργά στην πολιτική, εκπέμπετε αυτά τα μηνύματα που η Ευρώπη έχει ανάγκη. Γι’ αυτό σας είπα: Χαίρομαι που είστε εδώ, χαίρομαι για την πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων και συνεχίστε αυτή την μεγάλη προσπάθεια που υπερβαίνει την Ισπανία, υπερβαίνει τον ισπανικό λαό και αφορά την Ευρώπη και τους λαούς της».

Απευθυνόμενος προς το δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, τον συνεχάρη για την πρωτοβουλία του, να απονείμει το «Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών» στον Φελίπε Γκονζάλες, σημειώνοντας ότι είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που το βραβείο πηγαίνει στον άνθρωπο που αξίζει πραγματικά αυτό το βραβείο».

Από την πλευρά του ο Φελίπε Γκονζάλες, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή, καθώς και το δήμαρχο Αθηναίων για την τιμή της βράβευσης, συμφώνησε με τον Προκόπη Παυλόπουλο για την ανάγκη ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών και του Κοινωνικού Κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναφέρθηκε στο όραμά του για μια καλύτερη Ευρώπη.

Μίλησε για μια πιο δημοκρατική και δίκαιη Ευρώπη και πρόσθεσε ότι οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν εξαιτίας της κρίσης, σε πολλούς λαούς -μεταξύ των οποίων και στους Έλληνες- ήταν ουσιαστικά πολιτικές αυτοκτονίας.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών και τόνισε ότι δεν χρειαζόμαστε μόνο γραφειοκρατική διακυβέρνηση, αλλά μια ενιαία εξωτερική πολιτική και κοινή αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

13/09/2017 14:04
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Be the first to comment on "Το κοινωνικό κράτος θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέει ο Προκόπης Παυλόπουλος"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*