«Το ενωτικό όραμα του Γιούνκερ για την Ευρώπη», δημιούργησε αισιοδοξία και προβληματισμό, λέει ο διεθνής Τύπος




Η ομιλία Γιούνκερ για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο αντίκτυπός της, απασχολούν σήμερα το σύνολο του βελγικού αλλά και του εξειδικευμένου στα ευρωπαϊκά θέματα Τύπου με πληθώρα δημοσιευμάτων τα οποία σε γενικές γραμμές επαινούν τον πρόεδρο της Επιτροπής για τις προτάσεις που υπέβαλε.

«Το ενωτικό όραμα του Γιούνκερ για την Ευρώπη» και «Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη μετά το Brexit να προχωρήσει ως ένα πιο αποτελεσματικό και ισχυρό όργανο» είναι οι τίτλοι δημοσιευμάτων στο Politico το οποίο επισημαίνει ότι το όραμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπορούσε να συμπυκνωθεί, στην εξής φράση: «Μία ταχύτητα, ένα νόμισμα, ένας Πρόεδρος».

Όπως δε αναφέρει, ο Γιούνκερ ζήτησε μία πιο ενωμένη και πολιτικά λογοδοτούσα Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit, η οποία θα ενώσει τις Προεδρίες Επιτροπής και Συμβουλίου σε μία ενιαία – εκλεγμένη – Προεδρία, θα ολοκληρώσει τη ζώνη του ευρώ και θα κάνει «ένα δημοκρατικό άλμα» προς τα εμπρός.

Συνεχίζοντας το Politico επισημαίνει ότι η έκκληση Γιούνκερ να επανασχεδιαστεί το ηγετικό μοντέλο της ΕΕ, μόλις μία δεκαετία μετά τη δημιουργία της Προεδρίας του Συμβουλίου, εμπεριείχε το ρίσκο να ιδωθεί ως μία προσπάθεια απόσπασης περισσότερης εξουσίας – για την Επιτροπή, αν όχι για τον ίδιο τον προσωπικά – και για το λόγο αυτό να απορριφθεί από ηγέτες κρατών – μελών, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά για την υπάρχουσα δια-θεσμική αντιπαλότητα μεταξύ Συμβουλίου και Επιτροπής. Και πράγματι, συνεχίζει το Politico, η πρόταση αυτή προκάλεσε αμέσως αντιδράσεις: «Ας μην μπερδεύουμε ρόλους και αρμοδιότητες», έσπευσε να απαντήσει με tweet ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν ενώ ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε αποκάλεσε τον Γιούνκερ «ρομαντικό». Είναι γνωστό, επίσης, ότι ο Ολλανδός πρωθυπουργός ενδιαφέρεται να αντικαταστήσει τον Ντόναλντ Τουσκ στη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2019, αναφέρει το Politico.

Από την άλλη ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις χαιρέτισε την ιδέα για Σύνοδο Κορυφής αμέσως μετά το Brexit, ενώ ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα προέβη σε επαίνους με αφορμή την δήλωση Γιούνκερ ότι η Ευρώπη πρέπει να αναπνεύσει με όλη τη δύναμη των πνευμόνων της, και διαθέτει δύο, την Ανατολή και τη Δύση, διαφορετικά, δεν θα μπορεί να αναπνεύσει .

Από πλευράς του ο EUobserver σε δημοσίευμα με τίτλο «Ο Γιούνκερ ζητάει μία ενωμένη ΕΕ υπό έναν ηγέτη» αναφέρεται στην έκκληση Γιούνκερ για ώσμωση των θέσεων του Προέδρου της Επιτροπής και του Συμβουλίου και στην ανάδειξη του νέου Προέδρου με εκλογές στο πλαίσιο των εκλογών του 2019.

«Η Επιτροπή θέλει η νέα Ευρωπαϊκή Αρχή σε θέματα Εργασίας να πατάξει την κακομεταχείριση εργαζομένων» τονίζει το Euractiv προβάλλοντας τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής ότι είναι παράλογο να υπάρχει Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, η οποία εποπτεύει τον τραπεζικό τομέα, και να μην υπάρχει κοινή Αρχή για θέματα Εργασίας, η οποία θα διασφαλίζει δίκαιη μεταχείριση εργαζομένων εντός της ενιαίας αγοράς.

Στην ίδια ιστοσελίδα και σε δημοσιεύμα με τίτλο «Η ηγεσία της Αυστρίας απορρίπτει το όραμα Γιούνκερ για διεύρυνση της Ευρωζώνης» αναφέρεται ότι η απόρριψη έγινε από τον Σοσιαλδημοκράτη Καγκελάριο της χώρας Κρίστιαν Κερν, αλλά και από τον συντηρητικό ΥΠΕΞ Σεμπάστιαν Κούρτς.

Εκτενής υπήρξε εξάλλου στον βελγικό Τύπο η κάλυψη της χτεσινής ομιλίας για το μέλλον της Ευρώπης. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι ο λουξεμβούργιος πολιτικός επιχειρεί να επωφεληθεί από την ευνοϊκή συγκυρία, η οποία, όπως εκτιμά, δίνει αέρα στα πανιά της Ευρώπης και δεν δίστασε να θέσει τον δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων ζητώντας «περισσότερη Ευρώπη» αν και γνωρίζει ότι δεν συμμερίζονται όλα τα κράτη μέλη το όραμά του.

Πιο συγκεκριμένα, «τολμηρές» χαρακτηρίζει τις προτάσεις Γιούνκερ για το μέλλον της ΕΕ η De Standaard διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι με τις ρηξικέλευθες θέσεις του ο παλαίμαχος πολιτικός θα ενοχλήσει αρκετές χώρες.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην επιμονή του Γιούνκερ να καταργηθεί η ομοφωνία στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να διευρυνθεί η ειδική πλειοψηφία προκειμένου να καταστεί δυνατό να επιλυθούν χρόνιες εκκρεμότητες που έχουν τελματώσει εξαιτίας του βέτο κρατών μελών, ενώ σημειώνεται πως ο λουξεμβούργιος πολιτικός είναι αντίθετος τόσο με τη δημιουργία μιας Ευρώπης ‘πολλών ταχυτήτων’ όσο και με την κατάρτιση ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού για τις χώρες της ευρωζώνης.

Από την πλευρά της πάντως η De Tijd κάνει μια διαφορετική ανάγνωση, εκτιμώντας ότι η εν γένει ευνοϊκή συγκυρία και ειδικότερα η στήριξη του γερμανογαλλικού άξονα είναι αυτή που ‘δίνει φτερά’ στον Γιούνκερ.

Τέλος η De Morgen επαινεί τον Γιούνκερ για την αποφασιστικότητά του και την τόλμη του να σταθεί ενάντια στο ρεύμα ζητώντας «περισσότερη Ευρώπη» μέσω της εκχώρησης περισσότερων αρμοδιοτήτων στην Κομισιόν από τα κράτη μέλη και σημειώνει ότι με την χτεσινή του ομιλία o επικεφαλής της Κομισιόν δεν δίστασε ‘να μπει στο μάτι’ πολλών κρατών μελών τα οποία δεν δείχνουν να συμμερίζονται την πολυπραγμοσύνη του.

Περισσότερες ειδήσεις Κόσμος εδώ

14/09/2017 19:07
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μ. Σπινθουράκη
Βρυξέλλες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: