Την ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στα αμερικανικά πανεπιστήμια συζήτησαν Κοτζιάς και Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος




Με μία ευρεία συζήτηση για τον ελληνισμό της Αμερικής αλλά και για το ρόλο και τη δράση της Αρχιεπισκοπής ενημερώθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο.

Μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης, η οποία διήρκησε πάνω από μία ώρα, οι δύο άνδρες προέβησαν σε δηλώσεις στον ελληνικό τύπο. Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε τον σεβασμό του, όπως είπε, προς “έναν μεγάλο πνευματικό άνθρωπο” τον αρχιεπίσκοπο και εξήρε το έργο που επιτελεί η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία σε όλους τους τομείς τόσο ως προς τη συμμετοχή της στα κοινά όσο και στον τομέα της εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο υπουργός η συζήτηση εστιάστηκε στα ελληνόφωνα σχολεία της Αμερικής, και στην ανάγκη ενίσχυσης της παρουσίας μας στα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Ο κ. Δημήτριος από την πλευρά του ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος επισημαίνοντας ότι είχε μία “εξαιρετική συζήτηση” μαζί του την οποία θέλησε να περιγράψει με “την έκφραση του Αποστόλου Παύλου «Αληθεύοντες εν αγάπη», δηλαδή λέμε την αλήθεια με αγάπη αλλά και αγαπούμε με αλήθεια”.

“Τον υπουργό τον ήξερα και υπό άλλες περιστάσεις, αλλά εντυπωσιάστηκα από το αληθινό ενδιαφέρον του για την Παιδεία και την ιδιαίτερη σχέση του με ένα βασικό εργαλείο της Παιδείας που είναι το βιβλίο» ανέφερε.

Στην στιχομυθία που αναπτύχθηκε ανάμεσά τους στο πλαίσιο των δηλώσεων ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι “είναι σπουδαίο αυτό το έργο με τα βιβλία και είναι μεγάλη μου τιμή που μου δίνετε τη δυνατότητα να τα δω και να τα μελετήσω με ησυχία”.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε στη συνέχεια την εκτίμησή του για την μακρά διάρκεια της συνομιλίας με τον κ. Κοτζιά καθώς “οι υπουργοί είναι πρόσωπα πάρα πολύ απασχολημένα όπως είπε ” και ιδιαίτερα “το ενδιαφέρον του υπουργού και της ελληνικής Πολιτείας και κυβερνήσεως για τα εκπαιδευτικά θέματα”.

“Ο ελληνισμός” κατέληξε “έχει ζήσει 6.000 χρόνια επειδή υπηρετεί την ανθρωπότητα, όχι τον εαυτό του. Αυτό για μας είναι πολύ βασικό. Είμαστε για να υπηρετούμε την ανθρωπότητα. Και ο υπουργός το τόνισε αυτό σήμερα. Σας ευχαριστούμε και για όλα όσα κάνετε και για την ομογένεια».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: