Τι ετοιμάζει ο Κιμ Γιονγκ Ουν: Επιθεώρησε βόμβα υδρογόνου που μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή ενός ICBM




Η Βόρεια Κορέα ανέπτυξε ένα νέο, πιο προηγμένο πυρηνικό οπλικό σύστημα με «μεγάλη καταστρεπτική ισχύ» κι ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεώρησε αυτή τη βόμβα υδρογόνου, η οποία μπορεί να προσαρμοστεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, μετέδωσε πριν από λίγο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Η ισχύς της βόμβας υδρογόνου μπορεί να φθάσει τις εκατοντάδες κιλοτόνους, η πυροδότησή της μπορεί να γίνει και σε μεγάλο υψόμετρο, ενώ η εγχώρια παραγωγή αυτού του θερμοπυρηνικού όπλου σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα είναι σε θέση να παράγει πυρηνικά όπλα κατά βούληση, ανέφερε το KCNA.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ:
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Σάββατο ότι θα συζητήσει για την τύχη της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου η οποία είχε συναφθεί με τη Νότια Κορέα πριν από πέντε χρόνια με τους συμβούλους του αυτή την εβδομάδα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να την ακυρώσει, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

Ο ρεπουμπλικάνος έκανε τη δήλωση σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Χιούστον, που επλήγη από καταστροφικές πλημμύρες, μερικές ώρες αφού συνομίλησε με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν καταρχήν να επιτραπεί στη Σεούλ να αναπτύσσει ή να αγοράζει βαλλιστικούς πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, ενώ συζήτησαν επίσης για μια πιθανή μεγάλη πώληση όπλων.

Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Νότιας Κορέας-ΗΠΑ, γνωστή κι ως KORUS, την οποία είχε υπογράψει ο δημοκρατικός προκάτοχος του Τραμπ, ο Μπαράκ Ομπάμα, έχει βρεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρο του σημερινού ενοίκου του Λευκού Οίκου: ο Τραμπ έχει απειλήσει να αποσύρει από τη χώρα του από τη συμφωνία, την οποία αποκαλεί άνιση, καθώς η Ουάσινγκτον καταγράφει έλλειμμα ύψους σχεδόν 28 δισεκ. δολαρίων στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με τη Σεούλ.

«Το σκέφτομαι πολύ», δήλωσε ο Τραμπ στο Χιούστον, ερωτηθείς εάν θα εξετάσει το ζήτημα της συμφωνίας την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Τραμπ συναντά ωστόσο αντίσταση για το ζήτημα αυτό. Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, στην ακύρωση της συμφωνίας εναντιώνονται ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις αλλά και ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Γκάρι Κον.

Η κυβέρνηση Τραμπ θέλει η συμφωνία να τροποποιηθεί ώστε να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την τέταρτη τη τάξει ασιατική οικονομία και δεν αποκλείει την κατάργησή της.
Νοτιοκορεάτες και αμερικανοί αξιωματούχοι άρχισαν συνομιλίες την 22α Αυγούστου για την αναθεώρηση της συμφωνίας, αλλά διαφώνησαν για το πώς πρέπει να προχωρήσουν. Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, ο υπουργός Εμπορίου της Νότιας Κορέας Κιμ Χιουν-τσονγκ και αξιωματούχοι των δύο κρατών αρμόδιοι για τη συμφωνία συμμετείχαν σε συνομιλίες μέσω βιντεοδιάσκεψης, που όμως τερματίστηκαν χωρίς να υπάρξει συναίνεση όσον αφορά τα επόμενα βήματα.

Τη συμφωνία είχε διαπραγματευτεί αρχικά η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου Τζορτζ Ου. Μπους το 2007, αλλά ή εκδοχή της στην οποία είχαν καταλήξει οι δύο χώρες ακυρώθηκε και άρχισε μια νέα διαπραγμάτευση από την κυβέρνηση του Ομπάμα τρία χρόνια αργότερα.

Ο Τραμπ κατηγορεί για τις συνέπειες της συμφωνίας την αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του 2016, τη Χίλαρι Κλίντον, η οποία όταν ήταν ακόμη υπουργός Εξωτερικών του Ομπάμα είχε την ευθύνη για την τελική μορφή του κειμένου που κατατέθηκε προς έγκριση στο αμερικανικό Κογκρέσο το 2011.

Εάν ο Τραμπ αποσύρει τη χώρα του από την KORUS, δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο ρεπουμπλικάνος θα ακυρώσει μια διεθνή συμφωνία αυτού του είδους.

Μερικές ημέρες αφότου ανέλαβε την εξουσία, τον Ιανουάριο, ο Τραμπ επισημοποίησε ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού (TPP), μια φιλόδοξη, περίπλοκη εμπορική συμφωνία που είχε διαπραγματευτεί η κυβέρνηση του Ομπάμα με ένδεκα άλλα κράτη, από τον Καναδά ως τη Χιλή κι από την Αυστραλία ως την Ιαπωνία.

Εξάλλου, την 27η Αυγούστου ο Τραμπ επανέλαβε την απειλή να ακυρώσει τη Συμφωνία Ελεύθερων Εμπορικών Συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής (NAFTA), που υπεγράφη πριν από 23 χρόνια, λίγες ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων για την αναθεώρηση των διατάξεών της, αυτή την εβδομάδα.

03/09/2017 01:31
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Σεούλ, Korea Republic

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: