Τα μαζεύει ο Τράμπ για το πρόγραμμα DACA: Δίνει «προτεραιότητα» στους Αμερικανούς εργαζομένους, λέει…




Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αναστείλει το πρόγραμμα DACA που προέβλεπε την χορήγηση άδειας παραμονής και εργασίας σε εκείνους που είχαν μπει στη χώρα παράτυπα όταν ήταν ακόμη ανήλικοι, χαρακτηρίζοντας την απόφασή του απαραίτητη για την περιφρούρηση του κράτους δικαίου στην χώρα.

«Δεν είμαι υπέρ να τιμωρούνται παιδιά, τα περισσότερα των οποίων είναι σήμερα ενήλικες, για τις ενέργειες των γονέων τους. Αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε χώρα των ευκαιριών επειδή είμαστε μια χώρα δικαίου», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος σε μια ανακοίνωσή του.

Στην μακροσκελή ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί «προτεραιότητα» στους Αμερικανούς εργαζομένους, σημειώνοντας ότι: «Πάνω από όλα θα πρέπει να θυμόμαστε ότι νέοι Αμερικάνοι έχουν επίσης όνειρα», σε μια προφανή αναφορά στους «Ονειροπόλους» (Dreamers), όπως συχνά αποκαλούνται οι σχεδόν 800.000 νέοι, που προστατεύονταν από απέλαση με το συγκεκριμένο διάταγμα και η τύχη των οποίων αποτελεί πλέον ένα τεράστιο ερωτηματικό.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος κατηγόρησε τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα ότι παρέκαμψε το Κογκρέσο για να θεσπίσει το πρόγραμμα DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) το 2012.
«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία πορεία προς μια μεταναστευτική μεταρρύθμιση που να βασίζεται σε αρχές, αν η εκτελεστική εξουσία δεν είναι σε θέση να αναθεωρήσει ή να καταργήσει ομοσπονδιακούς νόμους κατά βούληση», υπογράμμισε ο Τραμπ.

Νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την αναστολή του προγράμματος, τονίζοντας ότι το Κογκρέσο θα έχει στην διάθεσή του ένα διάστημα έξι μηνών για να προετοιμάσει μια νομοθετική εναλλακτική λύση. Η επίτευξη εντούτοις μιας τέτοιας εναλλακτικής, συμβιβαστικής λύσης φαντάζει δύσκολη.

Ο Σέσιονς αποδοκίμασε την απόφαση που έλαβε «μονομερώς» ο πρώην πρόεδρος Ομπάμα, υποστηρίζοντας ότι «στέρησε θέσεις εργασίας από εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς, επιτρέποντας να τις λάβουν αυτές παράτυποι μετανάστες».

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε τον οποιοδήποτε επιθυμεί να έρθει εδώ, είναι τόσο απλό», είπε χαρακτηριστικά.
Η αμερικανική κυβέρνηση σκιαγράφησε τη διαδικασία κατάργησης του προγράμματος DACA, με την εκτελούσα χρέη υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Ελέιν Ντιούκ να εκδίδει υπόμνημα για την αναστολή εκείνου του 2012 που είχε εγκαθιδρύσει το πρόγραμμα.

Από σήμερα καμία νέα αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα δεν θα εξεταστεί, ενώ όσοι επωφελούνται από αυτό, δεν θα επηρεαστούν έως τις 5 Μαρτίου 2015. Κανένα νέο αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα DACA δεν θα γίνει αποδεκτό από τις 5 Οκτωβρίου και μετά.

Αντιδράσεις

Η ανακοίνωση της απόφασης προκάλεσε αμέσως αντιδράσεις εκπροσώπων του πολιτικού και του επιχειρηματικού κόσμου.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν τόνισε ότι πρόκειται για μια «κακή προσέγγιση», σημειώνοντας ότι τα παιδιά που έφτασαν παράνομα με τους γονείς τους «δεν θα πρέπει να αναγκαστούν να επιστρέψουν σε μια χώρα που δεν γνωρίζουν».

«Αυτή είναι μια θλιβερή μέρα για την χώρα μας», δήλωσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτής του Facebook, κάνοντας λόγο για μια «βάρβαρη» απόφαση.

Περισσότερες ειδήσεις Κόσμος

05/09/2017 20:40
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Ουάσινγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: