Συνάντηση Σίσι – Νετανιάχου στη Νέα Υόρκη με αιχμή το Παλαιστινιακό




Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι είχε σήμερα την πρώτη του δημόσια συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δείχνοντας την επιδίωξή του να επανέλθει στο διπλωματικό προσκήνιο της Μέσης Ανατολής.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν την ειρηνευτική διαδικασία Ισραήλ -Παλαιστινίων, σε αδιέξοδο από το 2014, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αιγυπτιακή προεδρία. Κατά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο αλ-Σίσι επεσήμανε τη σημασία «της επανάληψης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών με στόχο την επίτευξη συνολικής συμφωνίας».

Η συνάντηση αυτή ακολουθεί μία άλλη διμερή μεσανατολική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες: τη συνομιλία ανάμεσα στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τον ηγέτη του κινήματος Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγε. Η συνάντηση έγινε δυνατή με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, όπου ο ηγέτης της Χαμάς βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα. Μετά την επιστροφή του, ανακοίνωσε τη διάλυση μίας αμφιλεγόμενης οργάνωσης στη Γάζα και εκφράσθηκε υπέρ της συμφιλίωσης με την Φάταχ του Αμπάς.

Η επίσκεψη του Ισμαΐλ Χανίγε στην Αίγυπτο σηματοδοτεί μία μεταβολή της στάσης του Καΐρου απέναντι στη Χαμάς, έπειτα από μακρά περίοδο ψυχρών σχέσεων, με την Αίγυπτο να κατηγορεί το παλαιστινιακό κίνημα ότι υποστηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε χθες από τη Νέα Υόρκη ότι μία ειρηνευτική διευθέτηση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους είναι εφικτή, παρά τις επανειλημμένες αποτυχίες της Ουάσινγκτον.

Από την έλευση του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η Αίγυπτος επανήλθε στη θέση του συνομιλητή, έπειτα από μακρά περίοδο ψυχρότητας μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και την αιματηρή καταστολή που ακολούθησε.

Ο γαμπρός του Τραμπ, ο Τζάρεντ Κούσνερ, συμμετέχει ενεργητικά στις προσπάθειες της Ουάσινγκτον για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας και βρισκόταν και πάλι στην περιοχή στα τέλη του Αυγούστου.

Ωστόσο, σκιά στη διαδικασία ρίχνει το γεγονός ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει τη λύση των δύο κρατών, πράγμα που προκαλεί την απογοήτευση της παλαιστινιακής πλευράς.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

19/09/2017 12:41
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Νέα Υόρκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: