Σημαντική η προσφορά της Ελλάδας στο μεταναστευτικό δήλωσε η Γκαμπριέλ Νεφ του Σ.Ε.




Tις θερμές ευχαριστίες της στην Ελλάδα για τη σημαντική προσφορά της στην προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, εξέφρασε η Γκαμπριέλ Νεφ (Gabriele Neff), πρόεδρος της Επιτροπής Τρεχουσών Υποθέσεων του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι « είναι αυτή που, μαζί με την Ιταλία, φέρει το βάρος της ευθύνης για χιλιάδες απελπισμένους ταξιδιώτες».

Ενημερώνοντας τα μέλη της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής για τις δράσεις της Επιτροπής σε ότι αφορά το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα και τα δικαιώματα των γυναικών και των ανηλίκων, ιδιαίτερα των ασυνόδευτων, η κ. Νεφ, τόνισε «την ανάγκη διασφάλισης ενός συνεκτικού νομικού πλαισίου και περισσότερης αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών σε ότι αφορά την υποδοχή των μεταναστών και των προσφύγων».

«Θα πρέπει να εργαστούμε προκειμένου να επιτύχουμε μια ισορροπημένη κατανομή καθηκόντων μεταξύ των διαφόρων επιπέδων διακυβέρνησης» υπογράμμισε η κ.Νεφ, ενώ σημείωσε ότι εκπρόσωποι του Κογκρέσου έχουν επισκεφθεί τον τελευταίο χρόνο την Αθήνα και τη Σάμο, προκειμένου να διαπιστώσουν οι ίδιοι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές.

Στη συνεδρίαση, παρέστη η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ως μέλος της Επιτροπής Τρεχουσών Υποθέσεων του Κογκρέσου, η οποία, με τον δήμαρχο Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γιώργο Ιωακειμίδη, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής, υπέγραψαν σύμφωνο για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Βίας κατά Παιδιών.

Στη συζήτηση, τέθηκαν τα ζητήματα της εφαρμογής των αρχών και των συμφωνιών που αφορούν την υποδοχή και εγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων, αλλά και «της θεραπείας των αιτίων που αναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους να ξεριζώνονται από τους τόπους τους» όπως χαρακτηριστικά είπε ο α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών Δημήτρης Γάκης, ανοίγοντας τις εργασίες, χαρακτήρισε την επίσκεψη της κ. Νεφ ως «μία ακόμα επιβεβαίωση της προσήλωσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στις αξίες του ανθρωπισμού και της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αποτελούν θεμέλιο λίθο του οικοδομήματος που θέλουμε να χτίσουμε στην ήπειρό μας».

Ο κ. Γάκης έδωσε έμφαση «στα παιδιά που αναγκάζονται να καταστούν πρόσφυγες, βρισκόμενα εκτεθειμένα σε κάθε λογής κινδύνους», τονίζοντας ότι είναι μεγάλη υπαναχώρηση και ντροπή για τον πολιτισμό μας αυτή η ανθρωπιστική τραγωδία.

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ κρατών, περιφερειών και τοπικών αρχών για την επίλυση τέτοιων κοινών προβλημάτων, με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και του ουμανισμού, και τις αντίστοιχες καλές πρακτικές.
Στη συζήτηση, συμμετείχε επίσης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία, ως αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: