“Πως θα κυβερνήσω την Ελλάδα”… Ο Μητσοτάκης παρουσίασε στη ΔΕΘ το σχέδιο του για την Ελλάδα




Με κεντρικό σύνθημα «οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα», ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το σχέδιο του και τις τρεις προτεραιότητες του στην περίπτωση που το κόμμα του γίνει κυβέρνηση, στην ομιλία που έκανε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Το ότι αξίζουμε καλύτερα πιστεύω ότι το αισθάνεται η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Το ξέρω καλά διότι δεν έχω σταματήσει να γυρνώ την Ελλάδα, να συναντώ πολίτες και να τους ακούω. Να τους ακούω προσεκτικά. Στο μυαλό μου είναι πάντα τα λόγια που μου είπε ένας άνεργος στο Περιστέρι. “Βλέπω τη ζωή μου να περνά μπροστά μου σαν ταινία και να μην μπορώ να κάνω τίποτε”. Είμαστε εδώ για να κάνουμε όσα χρειάζονται για να αλλάξει. Ώστε οι άνθρωποι να μην είναι θεατές μιας πραγματικότητας που τους αποκλείει. Nα μην είναι εξόριστοι μέσα στην ίδια τους τη χώρα, αμέτοχοι στην ίδια τους τη ζωή. Μπορούμε καλύτερα».

Χρειάζεται πολιτική αλλαγή

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «μαθητευόμενους μάγους» και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μας αξίζει να πληρώνουμε τα ψέματα και τις αυταπάτες των μαθητευόμενων μάγων. Εκείνοι που έταξαν από αυτό το βήμα το σκίσιμο των Μνημονίων, τώρα υπόσχονται επενδύσεις και έξοδο από τα Μνημόνια. Όσο αλήθεια ήταν το ένα, άλλο τόσο αλήθεια είναι και το άλλο. Δεν θέλουν, δεν ξέρουν, δεν μπορούν. Και το επιβεβαιώνουν κάθε μέρα. Ας κάνουν επιτέλους στην άκρη. Στις δικές μας πλάτες, στην επόμενη κυβέρνηση, πέφτει μια βαριά ευθύνη. Όχι μόνο να πετύχουμε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, αλλά να βγάλουμε οριστικά τη χώρα από την κρίση. Αυτή η νέα Ελλάδα δεν μπορεί να είναι κακέκτυπο λατινοαμερικάνικης δημοκρατίας. Δεν μπορεί να είναι το χωράφι μιας κομματικής νομενκλατούρας. Δεν μπορεί να είναι ένα θερμοκήπιο ανικανότητας και αναξιοκρατίας».

Ο νους του στους ανθρώπους

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στο νου του δεν έχει μόνο αριθμούς και δείκτες, αλλά πρώτα από όλα ανθρώπους και σημείωσε: «Έχω μετρήσει το βλέμμα συμπολιτών μας σε όλη την Ελλάδα. Στο μυαλό μου έχω το παιδί που έδωσε φέτος Πανελλήνιες και με πιο μεγάλη προσπάθεια και πολύ διάβασμα πέρασε στο Πανεπιστήμιο. Γεννήθηκε το 2000, στο γύρισμα του αιώνα. Από τότε που θυμάται τον εαυτό του, η Ελλάδα είναι σε κρίση. Δεν ξέρει αν το πτυχίο θα τον οδηγήσει κάπου και αν θα έχει αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Η αγωνία μου είναι να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο για τη γενιά του. Γιατί κάθε νέα γενιά δικαιούται να έχει περισσότερες ευκαιρίες από την προηγούμενη. Και να της δίνεται η δυνατότητα να είναι καλύτερη από τις προηγούμενες. Αυτό είναι πρόοδος. Ένας νέος από το Ρέθυμνο με ρώτησε: “Ξέρετε γιατί θέλω να φύγω από την Ελλάδα; Δεν είναι μόνο θέμα οικονομικό. Είναι κυρίως θέμα νοοτροπίας. Δεν επιβραβεύεται η αξία, η προσπάθεια, η δουλειά. Αντίθετα χλευάζεται. Στη σημερινή Ελλάδα ο άξιος και ο εργατικός δεν προοδεύει”. Έχω στο νου μου τη δημόσια υπάλληλο που μου είπε: “Γιατί να δουλέψω παραπάνω όταν η αμοιβή μου θα είναι ίδια; Όταν η εξέλιξή μου δεν θα είναι αξιοκρατική; Όταν ο προϊστάμενός μου επιλέχθηκε με κομματικά κριτήρια και είναι αστοιχείωτος;”»

Οι τρεις προτεραιότητες του σχεδίου της Ν.Δ.

Οι τρεις προτεραιότητες του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας, όπως τις περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης, είναι οι εξής: «Να δημιουργήσουμε πολλές νέες δουλειές μέσα από μια έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων. Να μειώσουμε τα φορολογικά βάρη και να εξορθολογίσουμε τη λειτουργία του κράτους. Να σταθούμε κοντά στους νέους και στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας».

«Χρειάζεται μια αφοσιωμένη και απόλυτα συντονισμένη κυβέρνηση που θα υλοποιήσει ένα τολμηρό σχέδιο αλλαγών. Αλλαγών που θα πηγαίνουν πέρα και πάνω από τα όποια προγράμματα προσαρμογής. Μια κυβέρνηση των καλύτερων, όχι των κολλητών, των συγγενών και των φίλων», επισήμανε και δήλωσε πως είναι ήδη έτοιμα τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφίσει στην περίπτωση που η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση:

-Το πρώτο αφορά τη νέα οργάνωση της κυβέρνησης και της ανώτατης διοίκησης.
-Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά σε μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση, είπε και σημείωσε: «Υπενθυμίζω ότι έχω προσωπικά δεσμευθεί για μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια. Αλλά και για τη μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% και αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στις 25.000 ευρώ. Σήμερα δεσμεύομαι για μια δραστική απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας με εγγύηση ότι ο νέος φορολογικός νόμος δεν θα αλλάξει για τουλάχιστον μία πενταετία. Και θα προσπαθήσω να οικοδομήσω την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση για αυτό. Η φορολογία πρέπει όμως να ενθαρρύνει και τις επενδύσεις. Γι’ αυτό και προτείνουμε υπεραποσβέσεις για επενδύσεις κεφαλαίου, μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο δέκα ετών και φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία. Όπως και επιπλέον μείωση φορολογίας ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται».

-Το τρίτο νομοσχέδιο αφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης. «Κόντρα στη λογική της γραφειοκρατίας, εμείς αντιστρέφουμε το βάρος της απόδειξης της συμμόρφωσης από τον ιδιώτη στο Κράτος. Απαιτούμε απόλυτο σεβασμό στην τήρηση των προθεσμιών. Πλέον, ξεκινώντας από τις στρατηγικές επενδύσεις, κάθε δημόσια Αρχή θα έχει αποκλειστική προθεσμία για την άσκηση της αρμοδιότητάς της. Αν δεν την ασκήσει εντός της προθεσμίας του νόμου, οι σχετικές αδειοδοτικές αρμοδιότητες θα ασκούνται από μία και μόνη δημόσια Αρχή σε επίπεδο Υφυπουργού η οποία θα έχει την ευελιξία και την τεχνογνωσία να ανταποκριθεί πλέον χωρίς καθυστερήσεις. Τα δε δικαστήρια θα οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους αιτήματα εκ μέρους της αρμόδιας κρατικής Αρχής για άμεση προτεραιοποίηση εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν στην υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων. Σπάμε το μονοπώλιο του κράτους στην πραγματοποίηση ελέγχων και την πιστοποίηση συμμόρφωσης, ενεργοποιώντας προς την κατεύθυνση αυτή ιδιωτικούς φορείς, φοροτεχνικούς, μηχανικούς κ.ά. Παράλληλα, βελτιώνουμε ριζικά το χωροταξικό και πολεοδομικό πλαίσιο που καθορίζει τις οικονομικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, προτείνουμε την κατηγοριοποίηση των χρήσεων γης σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: Κατοικία, παραγωγικές δραστηριότητες, ειδικές χρήσεις, τουρισμός. Ταυτόχρονα, απλοποιούμε την κατηγοριοποίηση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων με βάση τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις καταργώντας τα υπόλοιπα συστήματα, όπως την απαρχαιωμένη κατηγοριοποίηση σε επίπεδο όχλησης. Και εξορθολογίζουμε το νομοθετικό πλαίσιο για τις βιομηχανικές περιοχές».

Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων

«Απόλυτη προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση θα είναι η ταχύτατη υλοποίηση των σχεδιασμένων ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και η προώθηση εμβληματικών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό και οι Σκουριές», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Για λόγους ουσιαστικούς, αλλά και συμβολικούς. Το μήνυμα είναι σαφές: Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα. Εμείς εγγυόμαστε φορολογική σταθερότητα, αδειοδοτική απλοποίηση και ασφάλεια δικαίου. Και βέβαια, μια κυβέρνηση που δεν πρόκειται ποτέ να μετατρέψει τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας σε αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης».

Το σχέδιο για τον τουρισμό

Σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη του τουρισμού ανέφερε τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την τουριστική προβολή της χώρας με την επιλογή ενός brand στο οποίο θα επενδύσουμε για πολλά χρόνια, την άμεση ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό, με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, χωρίς όμως παρωχημένες αγκυλώσεις, την παροχή κινήτρων συντελεστή δόμησης για όσες τουριστικές επιχειρήσεις προχωρούν σε ενεργειακή αναβάθμιση των μονάδων τους και τη σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό.

«Προτάσσουμε ιδιαίτερα τη “δεύτερη κατοικία” προσφέροντας ισχυρά φορολογικά κίνητρα σε όσους ξένους επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο φορολογικής κατοικίας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αποκτήσει ακίνητη περιουσία στη χώρα μας. Όπως έχουν κάνει όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου», είπε.

Μέτρα για την αγορά ακινήτων

«Όλοι γνωρίζουμε ότι το απόθεμα των κατοικιών στη χώρα μας είναι παλιό, χωρίς συντήρηση, με αποτέλεσμα να χάνει την αξία του με ταχύτατους ρυθμούς. Αυτό πρέπει να σταματήσει», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Πρόθεσή μας είναι να δώσουμε γενναία κίνητρα για να ανακαινισθεί το απόθεμα των παλιών ακινήτων, να γίνουν πιο “πράσινα” και φιλικά στο περιβάλλον, να ομορφύνουν οι πόλεις και τα χωριά μας, να αυξηθεί ο πλούτος των Ελλήνων. Εκτός από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αναστέλλουμε τον Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και απλουστεύουμε δραστικά τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων. Ταυτόχρονα, πρόθεσή μας είναι να παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που – με όλα τα νόμιμα παραστατικά – κατέβαλλε ο ιδιοκτήτης για λειτουργική, αισθητική και κυρίως για ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών».

Στήριξη των νέων συνεργατικών σχημάτων

Στον πρωτογενή τομέα μίλησε για στήριξη στα νέα συνεργατικά σχήματα, στις σύγχρονες ομάδες παραγωγών «που θα μας επιτρέψουν κυρίως να μειώσουμε το κόστος παραγωγής και να διεκδικήσουμε με αξιώσεις θέση στις διεθνείς αγορές. Θα στηρίξουμε αυτές τις ομάδες παραγωγών με κάθε τρόπο. Όχι μόνο με ευρωπαϊκούς πόρους που τώρα λιμνάζουν, αλλά και με φορολογικά κίνητρα. Και βέβαια θα αξιοποιήσουμε την τεχνολογία και την φθηνή ενέργεια, όπως η γεωθερμία, για να κάνουμε μια επανάσταση παραγωγικότητας στον πρωτογενή τομέα».

Επενδύσεις στη Β. Ελλάδα

«Εδώ στη Βόρεια Ελλάδα διαθέτουμε μια ακόμα ανεκμετάλλευτη πηγή πλούτου. Και αναφέρομαι στον ορυκτό μας πλούτο, καθώς η Μακεδονία και η Θράκη προσφέρουν ευκαιρίες για επενδύσεις δισεκατομμυρίων και δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Θέλουμε εξορυκτική δραστηριότητα πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και στο αυστηρό κοινοτικό πλαίσιο. Αλλά με απλοποίηση και αναμόρφωση του λατομικού κώδικα και της εξορυκτικής νομοθεσίας. Άλλες Σκουριές δεν πρόκειται να έχουμε. Αν μια εταιρεία σέβεται την περιβαλλοντική νομοθεσία και δικαιώνεται δικαστικά θα συνεχίζει κανονικά τη δραστηριότητά της. Και οι δουλειές που χάνονται σήμερα στη Χαλκιδική θα ανακτηθούν. Και αυτό αποτελεί προσωπική μου δέσμευση. Επιτρέψτε μου δύο κουβέντες ακόμα για τη Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα. Η πρόκληση είναι απλή. Να αναδείξουμε το γεωγραφικό πλεονέκτημα της Βόρειας Ελλάδας λόγω της γειτνίασης της με μια δυνητική αγορά 50.000.000 ανθρώπων. Η παράταξή μας έχει την δική της ιστορία στη στήριξη της Βόρειας Ελλάδας με έργα υποδομών. Η Εγνατία Οδός είναι δικό μας έργο. Ξεκίνησε επί ημερών Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Οι πρώτες προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης έγιναν από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Και η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, κρίσιμη για όλη την Βόρεια Ελλάδα, φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά. Αλλά τώρα πρέπει να κοιτάξουμε παραπέρα. Η Βόρεια Ελλάδα να ξαναγίνει κέντρο ανταγωνιστικής μεταποίησης και βιομηχανίας, ποιοτικής αγροτικής παραγωγής και τουρισμού 12 μήνες το χρόνο. Μια Βόρεια Ελλάδα ανοιχτή στον κόσμο αλλά σε συνθήκες ασφάλειας και ισότιμου ανταγωνισμού. Γι’ αυτό και εγγυώμαι προσωπικά ότι τα βόρεια σύνορα μας θα ξαναγίνουν αυτό που πρέπει να είναι. Σύνορα. Όχι μία απλή γραμμή στο χάρτη από την οποία περνούν ανεξέλεγκτα παράνομα και λαθραία προϊόντα».

«Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε τα έργα υποδομής που πραγματικά χρειαζόμαστε. Τις κάθετες διασυνδέσεις με την Εγνατία για να βγουν από την απομόνωση πόλεις, όπως η Δράμα και τα Γιαννιτσά. Και τις σιδηροδρομικές διασυνδέσεις των λιμανιών μας, όπως της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης. Δεν θα φτιάξουμε σιδηρόδρομους στο πουθενά με χρήματα που δεν υπάρχουν. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει μια ανοιχτή πόλη, κέντρο εκπαίδευσης, κέντρο καινοτομίας και κέντρο πολιτισμού. Μια πόλη με ταυτότητα, μια πόλη με μέλλον, μια πόλη με ανοιχτούς ορίζοντες. Όχι μόνο ένα διαμετακομιστικό κέντρο αλλά μια πόλη στην οποία χαίρεται κανείς να ζει, να επιχειρεί και να την επισκέπτεται», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τρεις μεγάλες προκλήσεις για τις επενδύσεις

Στον τομέα των επενδύσεων υπάρχουν τρεις μεγάλες προκλήσεις, είπε ο κ. Μητσοτάκης, που έχουν να κάνουν με:

– Την καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων
– Την γρήγορη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου
– Και την αποκατάσταση της ρευστότητας από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Για το τραπεζικό σύστημα είπε ότι «δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί καμία ανάπτυξη. Δεν αρκούν τα κεφάλαια από το εξωτερικό. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα διευκολύνει σίγουρα την επιστροφή καταθέσεων. Και η βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας θα μειώσει το κόστος δανεισμού των τραπεζών. Αλλά αυτά δεν αρκούν. Κλειδί αποτελεί η συνολική παρέμβαση που έχουμε σχεδιάσει για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους και των “κόκκινων” δανείων. Με αυτήν την παρέμβαση, διασφαλίζουμε τα απαραίτητα κίνητρα και τις εγγυήσεις ώστε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προχωρήσουν – και να προχωρήσουν γρήγορα – σε αναδιαρθρώσεις και εκκαθαρίσεις των χαρτοφυλακίων τους. Μόνο έτσι θα απελευθερωθεί ρευστότητα στην αγορά. Υπό αυτό το πρίσμα έχουμε σχεδιάσει και τις απαραίτητες παρεμβάσεις στον Πτωχευτικό Κώδικα προκειμένου να παρέχεται ουσιαστική “δεύτερη ευκαιρία” και η επιχειρηματική αποτυχία να μην οδηγεί νομοτελειακά σε αποκλεισμό από την οικονομική δραστηριότητα. Επιμένω, όμως, και σε κάτι ακόμα στην επιβράβευση της συνέπειας και της τήρησης των νόμων. Ξέρω, το έχω συζητήσει συχνά με εργοδοτικές οργανώσεις, πόσο δύσκολο είναι να πληρώνεις εργοδοτικές εισφορές και να βλέπεις τον ανταγωνιστή σου να χρησιμοποιεί μαύρη εργασία. Γι’ αυτό και εισάγουμε το λευκό μητρώο επιχειρήσεων, προσφέροντας κίνητρα με μειωμένες εισφορές για τις συνεπείς ασφαλιστικά επιχειρήσεις που σέβονται τους εργαζομένους και δεν έχουν εργασιακές παραβάσεις. Και κάτι τελευταίο, προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης. Όταν μιλώ για δεύτερη ευκαιρία δεν αναφέρομαι στους επιχειρηματίες που αφήνουν τις επιχειρήσεις τους να χρεοκοπούν, έχουν τα χρήματά τους στην Ελβετία, κάνουν βόλτες με σκάφη στο Αιγαίο και μετά διεκδικούν κούρεμα δανείων. Με αυτούς θα είμαι αμείλικτος.
Όχι στην επιχειρηματικότητα που λειτουργεί βασιζόμενη σε προνομιακές σχέσεις με τις τράπεζες, που λειτουργεί με βάση τη φοροδιαφυγή και την μαύρη εργασία. Που δεν σέβεται το περιβάλλον και δεν στηρίζει τους εργαζόμενους. Ναι στην επιχειρηματικότητα που καινοτομεί, που εξάγει, που αναλαμβάνει κίνδυνους. Που διατηρεί τη ρευστότητα και την έδρα της στην Ελλάδα, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την πατρίδα με αίσθημα ευθύνης και προσφοράς στον τόπο. Ναι στην επιχειρηματικότητα που μοιράζει το μέρισμα της επιτυχίας στους εργαζόμενους. Ναι, με άλλα λόγια, στους επιχειρηματίες πατριώτες, όχι στους λαθρεπιβάτες του παρασιτικού καπιταλισμού».

Έλεγχος και αξιολόγηση των κρατικών δαπανών

Για την εξοικονόμηση κρατικών δαπανών ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε: «Εισάγουμε και λειτουργούμε ένα καινοτόμο σύστημα για τον έλεγχο και την αξιολόγηση των κρατικών δαπανών, των λειτουργιών και του προσωπικού. Και τασσόμαστε απερίφραστα υπέρ της παραχώρησης περισσότερων λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα μέσω Συμπράξεων του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Όχι μόνο για υποδομές, αλλά και για υπηρεσίες. Γιατί να μην μπορεί να γίνει με ΣΔΙΤ η κατασκευή του νέου τελωνείου στους Κήπους; Ή το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τους αρχαιολογικούς χώρους; Γιατί να μην συνεργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα για να αναβαθμιστούν οι αξονικοί και οι μαγνητικοί μας τομογράφοι στα νοσοκομεία; Και γιατί να μην παραχωρήσουμε στον ιδιωτικό τομέα υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, απελευθερώνοντας με αυτόν τον τρόπο προσωπικό και αποφεύγοντας μελλοντικές προσλήψεις στο Δημόσιο; Και όλα αυτά σε συνδυασμό με μια ψηφιακή επανάσταση διαφάνειας που θα απλοποιήσει την επαφή του πολίτη με το Κράτος. Και θα έχει ως μια απαραίτητη προϋπόθεση την έκδοση νέας ταυτότητας σε κάθε πολίτη με δυνατότητα ψηφιακής υπογραφής. Έτσι και μόνον έτσι θα υπηρετηθούν καλύτερα οι πολίτες. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομηθούν πόροι. Και μόνον έτσι το Κράτος θα μπορεί να εστιάσει στο ρυθμιστικό και στον εποπτικό του ρόλο, διασφαλίζοντας ακόμη πιο αποτελεσματικά το δημόσιο συμφέρον».

Μείωση της φορολογίας

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεσμεύτηκε για μείωση της φορολογίας και σημείωσε: «Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει ήδη εξανεμιστεί. Το επιβεβαιώνουν τα τελευταία στοιχεία. Η μεσαία τάξη διαλύεται. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αφανίζονται. Η Κυβέρνηση δέσμευσε τη χώρα σε ένα πακέτο μέτρων ύψους 5,1 δις ευρώ για τα έτη μετά τη λήξη του τρίτου Προγράμματος. Την ίδια στιγμή αυξάνει τις δαπάνες του Κράτους για αμοιβές προσωπικού κατά σχεδόν 1 δις ευρώ μέχρι το 2021. Στην Ελλάδα σήμερα οι φτωχοί πολλαπλασιάζονται και γίνονται φτωχότεροι. Η γενιά των 360 ευρώ στοιχειώνει, δυστυχώς, το μέλλον της πατρίδας μας. Η αλήθεια είναι σκληρή. Η κυβέρνηση που μας λέει ότι θα μας βγάλει από τα Μνημόνια το 2018 έχει δεσμεύσει τη χώρα σε μακροχρόνια λιτότητα. Μπορούμε να αλλάξουμε το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά για να κάνουμε μια πραγματική επανάσταση στη φορολογία πρέπει να μειώσουμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Είμαι αποφασισμένος να πείσω τους εταίρους μας ότι αυτό είναι και προς το δικό τους συμφέρον. Γιατί κανείς τελικά δεν κερδίζει τελικά από μια Ελλάδα που καρκινοβατεί και κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Και θα το πετύχω γιατί είμαστε σοβαροί, γιατί είμαστε αξιόπιστοι. Κάποιοι παρίσταναν τους σκληρούς διαπραγματευτές για να κρύψουν την ανικανότητα και την έλλειψη σχεδίου, να κερδίσουν λίγο ακόμη χρόνο στην εξουσία. Αυτό έκανε τους Ευρωπαίους εταίρους να πιστεύουν ότι αυτή είναι η Ελλάδα. Όχι κύριοι δεν είναι αυτή η Ελλάδα. Εμείς θα υλοποιήσουμε όλες τις αλλαγές για τις οποίες μιλώ γιατί τις πιστεύουμε και γιατί ξέρουμε να τις κάνουμε. Αλλά δεν μπορώ και να αποδεχτώ την φορολογική εξόντωση της ελληνικής κοινωνίας».

«Θα προτείνω μία καλύτερη συμφωνία με τους εταίρους μας»

«Όπως προτείνω μια νέα συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία, έτσι θα προτείνω και μία καλύτερη συμφωνία με τους εταίρους μας. Θα προτείνω μια νέα ρήτρα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων», είπε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε: «Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις μετά το 2018 τις οποίες προτείνει και εφαρμόζει η ίδια με απόλυτη προσήλωση. Με έμφαση – στον μεγάλο ασθενή – στη μεταρρύθμιση του Κράτους. Και όσο αυτές υλοποιούνται τόσο μειώνονται οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2%. Αυτή η συμφωνία μπορεί να απογειώσει την ελληνική οικονομία. Να μας επιτρέψει σε πρώτο χρόνο να μειώσουμε σημαντικά όλες τις ασφαλιστικές εισφορές. Εργαζομένων και εργοδοτών. Να εισάγουμε κατώτατο φορολογικό συντελεστή 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, με 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί. Έτσι στηρίζουμε τα κατώτερα εισοδήματα και βάζουμε ένα λιθαράκι στην στήριξη της οικογένειας και στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Και όταν η οικονομία θα αναπτύσσεται γοργά, θα μπορούμε να καταργήσουμε την εισφορά αλληλεγγύης εξορθολογίζοντας την κλίμακα του φόρου εισοδήματος. Και να καταλήξουμε σε 2 συντελεστές Φ.Π.Α. 11% και 22%. Αυτά μπορούμε να τα πετύχουμε όλα αυτά στην πρώτη μας τετραετία. Αξίζουμε να τα πετύχουμε. Το πέτυχε η Κύπρος. Αρκεί να είμαστε αξιόπιστοι, αποτελεσματικοί και να μην λυγίσουμε μπροστά στις πρώτες αντιδράσεις. Και θα το πετύχουμε γιατί αξίζουμε καλύτερα. Και κάτι τελευταίο για τη φορολογία. Μέρος της συμφωνίας αλήθειας είναι ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών πρέπει να βελτιώνει και τη φορολογική συμμόρφωση. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα γίνουν ο κανόνας. Η χρήση μετρητών θα περιοριστεί δραματικά. Όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και με το Κράτος θα γίνονται ηλεκτρονικά. Και τότε και υπό αυτήν την προϋπόθεση μόνο, μπορούμε να προχωρήσουμε σε μερικώς ακατάσχετο λογαριασμό που θα τροφοδοτεί μόνο συγκεκριμένες λειτουργίες, όπως η πληρωμή υποχρεώσεων στο Δημόσιο και η καταβολή μισθοδοσίας. Ζούμε σε μια εποχή όπου η Google και το Facebook ξέρουν σε ποιο νησί σκοπεύουμε να πάμε διακοπές και μας βομβαρδίζουν με σχετικές διαφημίσεις. Στην εποχή των μεγάλων δεδομένων, των Big Data, αντίστοιχη ανάλυση δεδομένων και διασταύρωση στοιχείων επιτρέπει στις υπηρεσίες κρατικών εσόδων να εκτιμούν με ακρίβεια ποιοι φοροδιαφεύγουν. Πόσο φοροδιαφεύγουν. Και με ποιο τρόπο προσέγγισης ή ελέγχου είναι πιο πιθανό να συμμορφωθούν. Και επιπλέον, θα έχουν ακόμα έναν λόγο να το κάνουν. Θα γνωρίζουν ότι εμείς θα σεβαστούμε και θα εφαρμόσουμε τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ, σχετικά με το χρόνο παραγραφής των αξιώσεων του Δημοσίου».

Πολιτικές για τους νέους και προστασία των πιο αδύναμων

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τις πολιτικές της Ν.Δ. για τους νέους και τη στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών, λέγοντας: «Μια Ελλάδα που δεν επενδύει στη νέα γενιά δεν έχει μέλλον. Και μια κοινωνία που δεν φροντίζει τους πιο αδύνατους δεν είναι κοινωνία. Είναι ένα άθροισμα ατόμων. Θυμάμαι μια πρόσφατη συζήτησή μου με νέους ανθρώπους στη Λάρισα, μπροστά στο πανέμορφο αρχαίο θέατρο της πόλης. Στα μάτια τους είδα την Ελλάδα της ελπίδας και της προοπτικής. Τα λόγια τους, όμως, περιέγραφαν μια διαφορετική κατάσταση της Ελλάδας, της Ελλάδας της απελπισίας, της επώδυνης αναζήτησης εργασίας, της αποκαρδιωτικής εξάρτησης από το στενό οικογενειακό περιβάλλον, της συντριβής των προσωπικών σχεδίων. Αυτή είναι η Ελλάδα που βρίσκεται στο περιθώριο. Που εγκλωβίζεται στην “κινούμενη άμμο της αδράνειας”, που συμβιβάζεται στον στενό ορίζοντα των μειωμένων προσδοκιών. Ή, ακόμα χειρότερα, που παίρνει την απόφαση να ρίξει μαύρη πέτρα και να φύγει στο εξωτερικό. Δεν συμβιβάζομαι με μια Ελλάδα στην οποία το καλύτερο διαβατήριο για την επιτυχία είναι, κατά κυριολεξία, το διαβατήριο».

«Ναι» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ριζική αναμόρφωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, δεσμεύτηκε για κατάργηση των νόμων Μπαλτά, Φίλη και Γαβρόγλου και σημείωσε: «Το Πανεπιστήμιο ήταν πάντα στην Ελλάδα ο βασικός μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας και δημιουργίας ευκαιριών για τους νέους. Γι’ αυτό το λόγο εμείς το αναβαθμίζουμε, εγγυώμενοι καταρχάς την διοικητική και διαχειριστική του αυτοτέλεια. Οι νόμοι Μπαλτά – Φίλη – Γαβρόγλου καταργούνται. Όλα τα Πανεπιστήμια θα αξιολογούνται από Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας. Και μέρος της χρηματοδότησής τους θα εξαρτάται από την απόδοσή τους. Και φυσικά τα Πανεπιστήμια που οραματίζομαι, τα Πανεπιστήμιά μας, θα είναι ανοιχτά στον κόσμο. Θα μπορούν σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα να δημιουργούν ερευνητικά κέντρα, ξενόγλωσσα προγράμματα εκπαίδευσης, καλοκαιρινά προγράμματα, ειδικά μεταπτυχιακά, σχολές δια βίου μάθησης – ό,τι κάνουν όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου. Φοιτητές στην Αθήνα μου ανέφεραν: “Τα παιδιά της Ιατρικής πηγαίνουν στις κλινικές. Και εμείς πρέπει να μπορούμε να πηγαίνουμε στις επιχειρήσεις για πρακτική άσκηση”. Έχουν δίκιο. Δεν μπορεί να λειτουργούν τα πανεπιστήμια σε αποστειρωμένο περιβάλλον. Σαν να μην υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος εκεί έξω. Και η πρακτική άσκηση, κύριε πρύτανη, θα γίνει κανόνας και όχι εξαίρεση.

»Το άσυλο θα αποκτήσει ξανά το πραγματικό του νόημα. Και το δημόσιο πανεπιστήμιο θα σταματήσει να είναι άντρο βίας και ανομίας. Και οι φοιτητοπατέρες θα βγουν από τα πανεπιστήμια. Οι φοιτητές δεν θα ψηφίζουν στις εκλογές των πρυτανικών οργάνων. Η Δ.Α.Π. θα επανιδρυθεί σε άλλη λογική. Δεν θα ξανακολληθεί καμία αφίσα από τη Νέα Δημοκρατία σε κανένα πανεπιστήμιο. Και η Δ.Α.Π. θα σταματήσει να συμμετέχει σε εκλογές που αφορούν λίγους και διώχνουν τους πολλούς. Η έμφαση θα δοθεί στη δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Φοιτητών, όπου οι εκλογές θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο.

»Στόχος μου είναι μέσα σε μια δεκαετία να δημιουργήσουμε τα καλύτερα πανεπιστήμια της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Και από πρωταθλητές στην εξαγωγή φοιτητών να γίνουμε ένα διεθνές ανταγωνιστικό κέντρο εκπαίδευσης και κατάρτισης. Όπου όλα τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου θα θέλουν να έχουν παράρτημα. Ναι λοιπόν και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Θα σταματήσουμε να είμαστε μια θλιβερή εξαίρεση σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα. Θέλω σε συνεργασία με τις εργοδοτικές οργανώσεις να υλοποιήσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μαθητείας για απόφοιτους πανεπιστήμιων εξάμηνης διάρκειας. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι οι καλοί θα προσληφθούν τελικά με μόνιμη απασχόληση. Αλλά εμείς θα τους έχουμε ανοίξει την πόρτα.

»Και θα αντιμετωπίσουμε άμεσα το μεγάλο χάσμα δεξιοτήτων που υπάρχει μεταξύ πτυχιούχων πανεπιστημίων και αναγκών στην αγορά εργασίας. Παρότι η ανεργία των νέων αγγίζει το 50%, το ξέρουμε, πως ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δυσκολεύεται να βρει σήμερα το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό. Είναι έγκλημα να υπάρχουν διαθέσιμοι σημαντικοί ευρωπαϊκοί πόροι για κατάρτιση και να λιμνάζουν. Γι’ αυτό δίνουμε σημαντική ώθηση σε προγράμματα επανειδίκευσης σε ειδικότητες με υψηλά ποσοστά ανεργίας. Αλλά και σε στοχευμένα προγράμματα επανειδίκευσης εργαζομένων και στελεχών.

»Όχι στην παλιά λογική των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα οποία απέτυχαν οικτρά. Αλλά αξιοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία και προσφέροντας ταχύρρυθμα προγράμματα κατάρτισης με πιστοποίηση σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και τον ιδιωτικό τομέα. Όπως – να σας δώσω ένα παράδειγμα – η ταχύρρυθμη εκπαίδευση ανέργων με πτυχία θετικών επιστημών (μαθηματικών, φυσικών) σε δεξιότητες προγραμματισμού. Αντί να ελπίζουν να διοριστούν σε 10 χρόνια μέσω ΑΣΕΠ σε κάποιο σχολείο ως καθηγητές, να βρουν δουλειά τώρα ως προγραμματιστές».

Στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεσμεύτηκε για στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας και είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε ήδη παρουσιάσει ένα πλέγμα αναλυτικών προτάσεων σε αυτήν την κατεύθυνση. Θα πω μόνο το εξής: Η κρίση άλλαξε τις προτεραιότητες της νέας γενιάς. Περισσότεροι νέοι θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες και λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι και εισοδηματίες. Και αυτή την τάση θα την ενισχύσουμε. Το οφείλουμε σε όλα τα νέα παιδιά της πατρίδας μας που παίρνουν ρίσκο και ονειρεύονται να αλλάξουν τον κόσμο. Στους νέους που δημιουργούν σε μια Ελλάδα που τους γυρίζει την πλάτη. Σήμερα το να είσαι νέος στην Ελλάδα μπορεί να θεωρείται ατυχία. Αυτό θα αλλάξει.

»Κοιτάζω τα παιδιά μας στα μάτια. Και σας λέω από καρδιάς: Είναι προνόμιο να είστε Έλληνες. Είναι βέβαιο ότι αξίζετε καλύτερα, διότι μπορείτε καλύτερα. Όμως πιστέψτε με. Η Ελλάδα στην οποία θα είστε πολίτες, στην οποία θα δουλέψετε, στην οποία θα ζήσετε, στην οποία θα δημιουργήσετε τις δικές σας οικογένειες, θα είναι μια Ελλάδα διαφορετική από την σημερινή. Με διαφορετικές αξίες, με διαφορετική νοοτροπία. Μια Ελλάδα που θα σας δίνει ευκαιρίες. Κυρίως στους αδύναμους. Μια Ελλάδα δίκαιη και αξιοκρατική. Μια Ελλάδα που θα σας κάνει περήφανους. Εσάς έχω στο μυαλό μου όταν σχεδιάζω την Ελλάδα του αύριο. Και θέλω μαζί μου αυτούς που οραματίζονται μια καινούργια χώρα. Και που δεν νοσταλγούν απλά την Ελλάδα που έχασαν.

»Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες. Κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση και όσοι το επιχείρησαν καταστρατήγησαν τελικά την ίδια τη Δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα. Όμως το μέρισμα ευημερίας πρέπει να μοιραστεί με όσο το δυνατόν πιο δίκαιο τρόπο. Γιατί για εμάς η αλληλεγγύη είναι η άλλη όψη της ελευθερίας. Δεν είναι μόνο θέμα ανθρωπιάς. Είναι η έμπρακτη αναγνώριση της κοινής μοίρας που δένει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

»Σας μίλησα πριν για το πως θέλουμε να περάσουμε από μια Ελλάδα των επιδομάτων σε μια Ελλάδα των ευκαιριών. Χρειαζόμαστε μια δίκαιη και αποτελεσματική επιδοματική πολιτική με ενσωμάτωση των βασικών επιδομάτων σε ένα αξιοπρεπές ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Όμως η εργασία για όλους είναι για μας η πρώτη μας προτεραιότητα. Στην σύγχρονη Ελλάδα κοινωνική πολιτική είναι κατά κύριο λόγο η εξασφάλιση δουλειάς. Γι’ αυτό και δίνουμε τόση έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στις νέες δεξιότητες ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους.

»Προτεραιότητα μου είναι να στηρίξω την κοινωνία των πολιτών και τις τόσες οργανώσεις που κάνουν σπουδαία δουλειά απαλύνοντας τον ανθρώπινο πόνο. Καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους οποίους έχει περάσει ένα μεγάλο βάρος για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Θα μπει τάξη όμως και σε αυτόν το χώρο. Μητρώο μη κυβερνητικών οργανώσεων, υποχρεώσεις διαφάνειας και λογοδοσίας και στη συνέχεια, ναι, φορολογικές απαλλαγές για τις δωρεές».

«Ο νόμος και η τάξη θα αποκατασταθούν»

«Ο νόμος και η τάξη θα αποκατασταθούν. Η αστυνομία θα κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της. Και οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να επιδείξω καμία ανοχή στην καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας. Έχω ακούσει πάρα πολλές ιστορίες από νέα παιδιά που προσλήφθηκαν για τετράωρη εργασία και δουλεύουν οκτάωρα. Είναι η γενιά των 360 ευρώ πλήρους απασχόλησης. Και θα είμαστε αμείλικτοι στην αντιμετώπιση των εργοδοτών που παραβιάζουν τη νομοθεσία και εκμεταλλεύονται το προσωπικό τους».

Για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

«Ως προς τις συλλογικές συμβάσεις είμαστε ξεκάθαροι. Οι συμβάσεις που καταρτίζονται στο επίπεδο της επιχείρησης υπερισχύουν των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Αν οι εργαζόμενοι και η εργοδοσία μιας επιχείρησης συμφωνήσουν, κανένας συνδικαλιστής δεν χρειάζεται να ευλογήσει τη συμφωνία. Και βέβαια για να προκηρυχθεί απεργία θα απαιτείται η θετική ψήφος του 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών. Βάζουμε έτσι τέρμα τόσο στους εργατοπατέρες όσο και στην κομματική χειραγώγηση των συνδικάτων. Αρκετές επιχειρήσεις έχουν κλείσει ως τώρα, ως αποτέλεσμα ξεπερασμένων συντεχνιακών λογικών. Δεν χρειαζόμαστε άλλες».

Απευθύνθηκε στους Έλληνες επενδυτές και σημείωσε: «Με την πολιτική αλλαγή που θα έλθει με την μεγάλη νίκη της παράταξης του αυτονοήτου και της λογικής, τελειώνει η πρακτική της εξαγωγής κεφαλαίων από την χώρα μας. Όχι μόνο δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε, αλλά αναμένω ότι να συνδράμετε στην μεγάλη προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας επαναπατρίζοντας τα χρήματά σας και επενδύοντας στην πατρίδα μας. Την Ελλάδα που οραματίζομαι τη χτίζουν μαζί και από κοινού εργαζόμενοι και επιχειρηματίες. Κοινά είναι τα συμφέροντα. Κοινοί είναι και οι στόχοι. Σε μια κοινωνία που μεγιστοποιεί την ελευθερία των πολιτών της, αλλά ταυτόχρονα και τις ευθύνες τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Και στην κοινή προσπάθεια, όπως λέει το Σύνταγμα, συνεισφέρουμε όλοι ανάλογα με τις δυνατότητές μας. Δεν υπάρχουν συνεπείς και λαθρεπιβάτες. Δεν υπάρχουν έξυπνοι και κορόιδα. Όλοι μαζί θα πάμε μπροστά.

«Πρόταση ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής»

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Αυτή είναι η πρότασή μας. Μια πρόταση ανάπτυξης αλλά και μια πρόταση κοινωνικής συνοχής. Μια πρόταση που εστιάζει στους νέους. Μια πρόταση που φροντίζει τους αδύναμους. Μια πρόταση που απελευθερώνει τον κρυμμένο πλούτο της πατρίδας μας. Μια πρόταση που δίνει ευκαιρίες σε όλους και δεν αφήνει πίσω κανέναν. Μια πρόταση ρεαλιστική αλλά συνάμα οραματική. Μια πρόταση που σπάει τις αλυσίδες που κρατούν τη χώρα μας καθηλωμένη στο παρελθόν. Που πηγάζει από την βαθιά μας πίστη να χτίσουμε για πρώτη φορά μια σύγχρονη Ελλάδα που δεν θα είναι μια οφθαλμαπάτη, δεν θα είναι μια μετέωρη χώρα χωρίς προσανατολισμό, χωρίς θέση στην Ευρώπη και στον κόσμο. Θα είναι αντίθετα η νέα Ελλάδα του 21ου αιώνα. Μια Ελλάδα με προοπτική, με δυναμική, μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Και σε μια Ευρώπη που φιλοδοξεί να αλλάξει με ταχύτητα δεν επιτρέπεται να βάλουμε ταβάνι στις δικές μας δυνατότητες. Εκεί που οι άλλοι περπατάνε με βήμα γοργό εμείς μπορούμε και πρέπει να τρέξουμε. Και θα το κάνουμε γιατί και το αξίζουμε και το μπορούμε. Πίσω από τη στάχτη της κρίσης να ξαναβρούμε τη φλόγα της δημιουργίας. Αυτή που μπορεί να αδυνάτισε τα πέτρινα χρόνια, αλλά δεν έσβησε ποτέ.

»Ήταν ακριβώς πριν από 95 χρόνια όταν η γη της Μακεδονίας υποδέχτηκε εκατοντάδες χιλιάδες ξεριζωμένους συμπατριώτες μας από την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Στη δυσκολότερη ίσως στιγμή της νεότερης ιστορίας μας. Ανθρώπους άτυχους, που μέσα σε ελάχιστο χρόνο άλλαξε ολόκληρη η ζωή τους. Αλλά που δεν λύγισαν. Και δεν άφησαν τη μοίρα να τους νικήσει. Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφεραν να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Να φτιάξουν τις ζωές τους. Να μεγαλώσουν παιδιά και εγγόνια. Να πάνε την Ελλάδα μπροστά. Και τα κατάφεραν με τα μόνα όπλα που διέθεταν. Τα χέρια τους και το μυαλό τους. Και με τη φλόγα της δημιουργίας να καίει μέσα τους. Είναι η ίδια φλόγα που έχει ο καθένας μέσα μας. Ελάτε να την ξαναβρούμε μαζί. Σας ζητώ να με εμπιστευθείτε. Γιατί και εγώ εμπιστεύομαι τη δημιουργική δύναμη αυτού του λαού.

»Σας κοιτάω στα μάτια και σας λέω δυνατά. Δώστε μου τη δυνατότητα να οδηγήσω την πατρίδα μας μακριά από τον κακό της εαυτό. Πιστέψτε μαζί μου ότι υπάρχει ένα διαφορετικό μέλλον, ένα καλύτερο μέλλον στο οποίο θα χαιρόμαστε να ζούμε και να δημιουργούμε σε συνθήκες ελευθερίας, ευημερίας και ισονομίας. Κυρίως όμως πιστέψτε στις δικές σας δυνατότητες. Ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Να κάνουμε μαζί το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Διότι οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. Και μπορούμε καλύτερα. Ας προχωρήσουμε με το κεφάλι ψηλά. Ας γράψουμε την δική μας ιστορία».

Νίκος Ρούμπος
17/09/2017 00:56
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Θεσσαλονίκη, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: