“Πόλεμος” για εκδοτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα στη Βουλή: Καυγάδες και αλληλοκατηγορίες




Ενδεικτική της αντιπολίτευσης της «συμφοράς και της πυρκαγιάς» εκ μέρους της ΝΔ και της αντιπολιτευτικής γραμμής «εξυπηρέτησης εκδοτικών συμφερόντων», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι ταυτίζεται με επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα και ότι ο τρόπος που αντιπολιτεύεται έχει να κάνει και με την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων και επιχειρηματικών σχεδιασμών. Σημείωσε ότι αυτή η αντιπολιτευτική τακτική είναι σύμπτωμα του «στρατηγικού αδιεξόδου» της ΝΔ, της οποίας το «καταστροφολογικό αφήγημα» κατέρρευσε, καθώς «η χώρα βαδίζει, σε πείσμα δικό σας και των συμφερόντων που σας στηρίζουν, με σταθερά βήματα στην έξοδο από το πρόγραμμα και την μνημονιακή επιτροπεία».

Σχολιάζοντας τον τρόπο που αντιπολιτεύεται η ΝΔ, ο κ. Τσίπρας σχολίασε σκωπτικά πως αν έκρινε με κριτήρια εκλογικών σκοπιμοτήτων θα ομολογούσε ευθαρσώς ότι η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη μας προσφέρει την αντιπολίτευση «των ονείρων μας», που κάθε κυβέρνηση θα ήθελε να έχει: «Με έναν ακραίο λόγο που κινείται στα όρια του παροξυσμού, χωρίς στρατηγική, με γραμμή που πολλές φορές υπαγορεύουν τα εκδοτικά συγκροτήματα, με θέσεις που δεν κρύβουν το αντικοινωνικό μένος της ηγετικής ομάδας και προσωπικές επιθέσεις, που αφαιρούν από την αξιοπιστία ενός κόμματος που για χρόνια λειτουργούσε με όρους εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος τουλάχιστον όπως το όριζε από τη δική της συντηρητική οπτική».

«Δεν προσφέρετε καλές υπηρεσίες στον τόπο», είπε ο κ. Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη, καταλογίζοντας του ότι με τις «αμέτρητες φορές που έχει υποπέσει σε πρωτοφανή ηθικά και πολιτικά ατοπήματα, δίνει την αίσθηση ότι πάσχει από στερητικό σύνδρομο εξουσίας» και ότι από εκεί πηγάζει και το άγχος ώστε με κάθε κόστος για τη χώρα, την οικονομία και τους πολίτες να επανέλθει στη θέση της κυβέρνησης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ: Το πολιτικό σκεπτικό του αιτήματος για σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνήσει την ανάμειξη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στην υπόθεση του ΝΟΟR-1, έθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στην Βουλή.

«Μιλάμε για υπέρβαση αρμοδιότητας και παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, για κατάχρηση εξουσίας και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης για εξυπηρέτηση σκοτεινών συμφερόντων», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Ζητάμε να ελεγχθούν πρακτικές επικίνδυνες και να μπουν οι προβλέψεις του Συντάγματος μπροστά από τις πολιτικές σκοπιμότητες. Η κυβερνητική εξουσία προτιμά την συσκότιση από την διερεύνηση».

ΚΑΥΓΑΔΕΣ ΚΑΙ ΦΩΝΕΣ: ΕΔΩ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ…

«Ταυτίζεστε με επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα»

«Η υπόθεση που μας φέρατε σήμερα εδώ να συζητάμε δεν είναι παρά ένα ακόμα σύμπτωμα αυτής της καταστροφικής και αυτοκαταστροφικής πολιτικής», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας όμως ότι στην προσπάθεια του ο πρόεδρος της ΝΔ να «σπιλώσετε υπολήψεις, να ανακαλύψετε σκάνδαλα εκεί που δεν υπάρχουν, έχετε υποπέσει και σε ένα ακόμα μοιραίο λάθος, ταυτίζεστε με επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα με τρόπο που δεν ταιριάζει στην ιστορία της παράταξής σας».

«Θέλετε μήπως να μείνει κάτι κρυφό από τη Δικαιοσύνη;»

Ο πρωθυπουργός έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα που προκύπτουν και από το περιεχόμενο της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής. Έθεσε το ερώτημα ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα που ένας υπουργός -όπως τον κατηγορεί η ΝΔ- παρέπεμψε έναν κατάδικο στη δικαιοσύνη για τα δέοντα. «Ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα σας με το ότι τον παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη; Είναι πρόβλημα; Θέλετε μήπως κάτι να μείνει κρυφό από τη δικαιοσύνη;».

Σημείωσε ότι το πιο ενδιαφέρον είναι ότι στην πρόταση που κατέθεσε η ΝΔ αναφέρει ότι ο κ. Καμμένος και κατ΄επέκταση η κυβέρνηση στοχοποιεί έναν επιχειρηματία προκειμένου να εξοντώσει πολιτικά τον κ. Μητσοτάκη. «Πράγματι είναι λίγο περίεργη ομολογία αυτή», σχολίασε ο κ. Τσίπρας, θέτοντας το ερώτημα για ποιον λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση με τόσο κραυγαλέο τρόπο να ομολογεί ότι η δήθεν στοχοποίηση ενός επιχειρηματία εξοντώνει πολιτικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ποιος είναι αυτός ο άρρηκτος δεσμός που ενώνει έναν επιχειρηματία, όποιος και να ‘ναι αυτός, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης;», συνέχισε, ρωτώντας τον κ. Μητσοτάκη γιατί φοβάται να αναφερθεί ονομαστικά σε αυτόν τον επιχειρηματία. «Ο εν λόγω επιχειρηματίας του οποίου αποφεύγετε να αναφέρετε το όνομά του, είναι ο κ. Μαρινάκης», είπε και τόνισε ότι τον κ. Μαρινάκη, όπως και κάθε επιχειρηματία που έχει εκκρεμείς υποθέσεις με την δικαιοσύνη, δεν είναι δουλειά των κομμάτων ούτε να παρεμβαίνουν, ούτε να προκαταλαμβάνουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, είτε την ενοχή, είτε την αθωότητα. «Προς τι λοιπόν αυτός ο ζήλος και η πρεμούρα από πλευράς σας να αναδείξετε ότι τάχα στοχοποιεί η κυβέρνηση τον εν λόγω επιχειρηματία και ότι ο λόγος είναι για να εξοντώσει πολιτικά τον κ. Μητσοτάκη;», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση ούτε ενοχοποίησε, ούτε στοχοποίησε τον κ. Μαρινάκη παρά μονάδα στωικά και θεσμικά αναμένει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Εσείς γιατί επισπεύδετε; Μήπως δεν έχετε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της; Εμείς ούτε κατασκευάζουμε κατηγορίες, ούτε προκαταλαμβάνουμε αποφάσεις. ‘Αλλοι μολύνουν τη δημόσια ζωή με αθλιότητες», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. Τόνισε ότι εκείνος δεν πρόκειται να κάνει κρίσεις για τις υποθέσεις που εξετάζονται στη δικαιοσύνη και αφορούν είτε τον συγκεκριμένο είτε άλλον επιχειρηματία. «Η δική σας σπουδή να προεξοφλήσετε τα αποτελέσματα ερευνών είναι που γεννά ερωτηματικά», είπε προς τον κ. Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι «μοιάζει πάρα πολύ με επιχείρηση παρέμβασης και επηρεασμού της δικαστικής κρίσης», για να σχολιάσει ότι αυτά είναι επικίνδυνα για την δημοκρατία, την παράταξη της ΝΔ και προσωπικά για τον πρόεδρο της. «Γιατί όταν συνδέεστε αξεχώριστα με συγκεκριμένους επιχειρηματίες, τότε μάλλον κάτι πολύ σημαντικό σας ενώνει και αυτά είναι επικίνδυνα, γιατί στο τέλος της ημέρας μπορεί να βρεθείτε εσείς απολογούμενος».

Κλείνοντας το θέμα, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι η ΝΔ έσπευσε να φέρει ενώπιον της Βουλής, κατηγορώντας τον υπουργό ‘Αμυνας ως ηθικό αυτουργό χωρίς να περιμένει την απόφαση της δικαιοσύνης για τα κύρια αδικήματα. Επισήμανε ότι η δικογραφία είναι στη Βουλή γιατί δεν έχει αρμοδιότητα η τακτική δικαιοσύνη. «Για τους υποτιθέμενους φυσικούς αυτουργούς οι υποθέσεις μπήκαν στο αρχείο. Επομένως σε τι συνίσταται η ηθική αυτουργία του υπουργού ‘Αμυνας; Που πήγε το αδίκημα; Στο αρχείο. ‘Αρα δεν υπάρχει αδίκημα. Και χωρίς αδίκημα δεν υπάρχουν και αυτουργοί. Φυσικοί ή ηθικοί. Επομένως τι αλήθεια συζητάμε εδώ; Γιατί μας ζητάτε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής;», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Αν θεωρείτε ότι προσφέρετε υπηρεσίες στη δημοκρατία, με το να λειτουργείτε ως παρακράτος, μένω άφωνος»

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας στις αιτιάσεις της ΝΔ περί προσπάθειας ελέγχου του Τύπου, είπε ότι η ΝΔ έχει το σαράκι γιατί εκείνη «λιβανίζει» η πλειοψηφία του Τύπου και φοβάται μη χάσει αυτή τη στήριξη. «Ας έχουν και 7 και 17 πρωτοσέλιδα, το πρόβλημα είναι δικό τους, δεν δίνουμε δεκάρα», τόνισε.

«Και αν εσείς θεωρείτε ότι σας τιμά να επικαλείστε παράνομα αποκτηθείσες συνομιλίες και ηχογραφήσεις, αν θεωρείτε ότι σας τιμά να επικαλείστε παρακολουθήσεις και φωτογραφίσεις προσωπικής ζωής για να κάνετε αντιπολίτευση, αν θεωρείτε ότι με το να λειτουργείτε ως παρακράτος προσφέρετε υπηρεσίες στην δημοκρατία, τότε μένω άφωνος. Εμάς καλό μας κάνει, δεν κερδίζετε με αυτά με τα ψέματα και τις επιθέσεις κάτω από το τραπέζι», υπογράμμισε.

Σχολίασε σε αυτό το πλαίσιο ότι επίσης πολύ μεγάλο καλό κάνουν στον κ. Κουρουμπλή με το πρωτοσέλιδο του σάιτ Παραπολιτικά ότι ο υπουργός «γλεντοκοπούσε» στο πάρτυ της ονομαστικής εορτής του πλοιοκτήτη του πλοίου Αγία Ζώνη του οποίου το πετρέλαιο διέρρευσε. «Αν κάποιος αυτές τις μέρες είχε αρχίσει να είναι καχύποπτος απέναντι του και να μην το συμπαθεί, με αυτά που κάνουν αυτοί που σας υποστηρίζουν, του κάνουν ένα πολύ μεγάλο δώρο, και ο τελευταίος πολίτης θα τον συμπαθήσει τον Παναγιώτη Κουρουμπλή με αυτού του είδους τις κατηγορίες», σχολίασε. Διότι, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, αποκαθιστώντας την αλήθεια, επρόκειτο για την ετήσια εκδήλωση του συνδέσμου επιχειρήσεων ναυπηγικής βιομηχανίας, όπου όφειλε να βρίσκεται εκεί ο υπουργός. Πρόσθεσε επίσης ότι εξέδωσε και ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας ο πανελλήνιος σύλλογος υπαλλήλων εμπορικής ναυτιλίας «γι’ αυτή την απίστευτη χυδαιότητα των ΜΜΕ που στον βωμό της αντικυβερνητικής προπαγάνδας δεν ορρωδούν προ ουδενός».

«Συζητάμε επί της υπόθεσης αυτής, γιατί πλέον δεν έχετε τίποτα άλλο να πείτε»

Ο πρωθυπουργός σχολίασε με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, ότι συζητάμε επί της υπόθεσης αυτής «διότι δεν έχετε τίποτα άλλο πλέον να πείτε, γιατί κάνετε αντιπολίτευση της συμφοράς και της πυρκαγιάς, γιατί όλοι πλέον κατανοούν ότι βρίσκεστε σε στρατηγικό αδιέξοδο».

«Αντί να καταρρεύσει η οικονομία και η χώρα που προβλέπατε, κατέρρευσε το αφήγημά σας, της καταστροφολογίας, της κινδυνολογίας, της κατατρομοκράτησης των πολιτών, υπογράμμισε.

«Η ελληνική οικονομία βαδίζει με σταθερότητα στην έξοδο από την κρίση»

Στο ίδιο πλαίσιο αποδόμησης του αφηγήματος της ΝΔ, ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στα μεγέθη της πραγματικής οικονομίας που δήθεν «κατέρρεε».

«Η ελληνική οικονομία βαδίζει με σταθερότητα στην έξοδο από την κρίση. Για πρώτη φορά τα θεμελιώδη μεγέθη ανακάμπτουν. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις, οι εξαγωγές, η βιομηχανική παραγωγή, το λιανικό εμπόριο , το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, και η ανεργία μειώνεται μήνα με το μήνα», τόνισε. Σημείωσε ειδικότερα ότι σε πείσμα της ΝΔ και των «συμφερόντων που σας στηρίζουν»:

Η χώρα βαδίζει «με σταθερά βήματα στην έξοδο από το πρόγραμμα και την μνημονιακή επιτροπεία. Το χρέος είναι σε πορεία ρύθμισης μετά και την απόφαση της 15ης Ιουνίου. Η χώρα κατάφερε μια επιτυχημένη έξοδο στις αγορές, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης μας αναβαθμίζουν και μάλιστα με θετική προοπτική. Μόλις σήμερα και επισήμως βγήκαμε από την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της ευρωπαϊκής επιτροπής, που ήμαστε από το 2009». Επισήμανε ακόμη ότι επίσης, πριν από λίγες ώρες, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ -για τον οποίο, όπως είπε, κάποτε ορισμένοι από τις παραφυάδες της ΝΔ έλεγαν «Γερούν γερά» στη διαπραγμάτευση με τη χώρα- ο Γερούν πολύ γερά δήλωσε ότι η χώρα οδεύει στην καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. «Αυτό δεν θέλετε να χωνέψετε», τόνισε.

Κατηγόρησε ακόμη τη ΝΔ ότι της έχει απομείνει να τροφοδοτεί τον διεθνή Τύπου με δυσφημιστικά δημοσιεύματα για τη χώρα, με στόχο να εμποδίσει την ανάκαμψη και πως «ευτυχώς η ζημιά που πλέον μπορείτε να κάνετε είναι πολύ μικρή, γιατί δεν μπορείτε να εμποδίσετε την ανάκαμψη της οικονομίας».

«Κάθε φορά που μιλάτε με ειλικρίνεια, κύματα ρίγους και ανατριχίλας διαπερνούν τον λαό»

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κατάρρευση του αφηγήματός της «της καταστροφής» δεν είναι ο μόνος λόγος που η ΝΔ έχει επιλέξει αυτού του τύπου την αντιπολίτευση, αλλά πως η αιτία είναι ότι κατανοεί ο κ. Μητσοτάκης ότι «το πολιτικό πρόγραμμα του, το πρόγραμμα «Σοκ και Δέους», που προτείνει για την ελληνική κοινωνία δεν μπορεί και δεν θα γίνει ποτέ πλειοψηφικό».

«Κάθε φορά που μιλάτε με ειλικρίνεια για το πρόγραμμα σας, κάθε φορά που ομολογείτε τους πολιτικούς σας σχεδιασμούς αλλά και τις ιδεολογικές σας αντιλήψεις, κύματα ρίγους και ανατριχίλας διαπερνούν τον ελληνικό λαό αλλά και πολλούς ακόμα από την ίδια σας την παράταξη», είπε ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε στα εξής σημεία που καταλογίζει στον κ. Μητσοτάκη και το πρόγραμμα του: «Τον καθαγιασμό και την δικαίωση των κοινωνικών ανισοτήτων που είναι δήθεν φυσικά δεδομένα. Την απελευθέρωση των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων. Την πρόταση του να ιδιωτικοποιήσουμε μέχρι και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Την ταξικότητα των απόψεων του για την αγορά εργασίας. Τις απόψεις του για την ανάγκη κατεδάφισης του συστήματος δημόσιας υγείας. Τις απόψεις του για το δημόσιο σχολείο για την οποία αναγκάστηκε να κάνει διορθωτικές δηλώσεις».

«Στον αντικοινωνικό λόγο της ηγεσίας της ΝΔ φαίνεται η κάθετη διαχωριστική γραμμή που τέμνει το πολιτικό μας σύστημα».

Σχολίασε ότι «η ιδεολογία που σήμερα πρεσβεύει η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του ‘Αδωνη Γεωργιάδη είναι ένα μίγμα πολιτικής που έκανε χθες ολόκληρη την Ευρώπη να προβληματιστεί πολύ. Ένα μίγμα FDP και AFD μαζί».

Παρότρυνε τη ΝΔ να συνεχίσει να μην κρύβει την ιδεολογία της, «διότι γίνονται ευδιάκριτα, φανερά και τα κοινωνικά συμφέροντα που εκπροσωπείτε και φαίνεται και η κάθετη διαχωριστική γραμμή που τέμνει το πολιτικό σύστημα στα δύο. Τόνισε ότι η κυβέρνηση μέσα από πολύ μεγάλες δυσκολίες αναγκάστηκε και πήρε δύσκολες αποφάσεις, αλλά έκανε ό,τι περνά από το χέρι της για να προστατεύσει την κοινωνική πλειοψηφία και να αμβλύνει τις συνέπειες στο κοινωνικό σώμα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα εξής:

«Το σύστημα πρωτοβάθμια φροντίδας υγείας. Η ενίσχυση του δημόσιου σχολείου και του δημόσιου πανεπιστήμιου. Η χρηματοδότηση της έρευνας . Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης χωρίς περικοπές επιδομάτων. Η ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας πριν λίγες μόνο εβδομάδες που καταψήφισε η ΝΔ. Ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που συμπεριλαμβάνει και τις μικρές επιχειρήσεις που επίσης καταψηφίσατε. Η εφάπαξ παροχή 13ης σύνταξης για την οποία σχεδόν μας καταγγείλατε στους θεσμούς και μετά φυσικά καταψηφίσατε».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε ότι αυτό ακριβώς είναι το πεδίο που η ΝΔ δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί, αυτό που θέλει να αποφύγει, σχολιάζοντας ότι «γι’ αυτό αναγκάζετε τους βουλευτές σας σύμφωνα με την αξιολύπητη αυτή πρακτική να δημιουργούν αντιπερισπασμούς, να κατασκευάζουν κατηγορίες, να μηχανεύονται σκευωρίες και τελικά να καταλήγουν στα μάτια της κοινωνίας ως ατζέντηδες προσωπικών στρατηγικών και επιχειρηματικών συμφερόντων».

«Αν επιθυμείτε να συνεχίσετε έτσι κάντε το. Καλό μας κάνετε, κακό τους κεφαλιού σας. Εμείς θα συνεχίσουμε για το καλύτερο της χώρας και όχι για το καλύτερο ορισμένων συμφερόντων», υπογράμμισε.

ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΜΕΝΟς ΕΝΑΝΤΊΟΝ ΝΤΟΡΑΣ

ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΚΑΙ ΠΑΝΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΔΩΝΙ

ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΘΗΝΑ-ΕΛΛΑΔΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: