Πινόκιο γίνεσαι και όταν τα ψέματα αφορούν τις ζωές ανθρώπων: Η τιμωρία τότε είναι συνήθως σκληρή…




Tου Γιώργου Πετράκη

Χρειάσθηκε ένα ολόδικο του Μνημόνιο, το κόλλημα της χώρας και με την δική του συμβολή από την εποχή της Πλατείας στο τέλμα των δυο πρώτων Μνημονίων, το τελειωτικό δικό του κτύπημα στην Μεσαία Τάξη και στην επιχειρηματικότητα, το ξεσκέπασμα της εξαπάτησης του ελληνικού λαού που ολοκληρώνεται με τα όσα μας περιμένουν στην τρίτη Αξιολόγηση από εκείνον που θα έσκιζε τα Μνημόνια, για να υποστηρίξει σήμερα ο κ. Τσίπρας ότι μπορεί να είναι ψεύτης αλλα και ο Ανδρέας τέτοιος ήταν…

Πέραν της προσβολής στο πρόσωπο ενός πραγματικού ηγέτη όσο κι αν επρόκειτο περί αμφιλεγόμενης προσωπικότητάς η σπουδή του κ. Τσίπρα να θυμηθεί τον Ανδρέα και να επιχειρήσει να εμφανισθεί ως ο γνήσιος «κληρονόμος» της πολιτικής παρακαταθήκης του, συνιστά μια ακόμη απόπειρα, φθηνή και χυδαία, εξαπάτηση του ελληνικού λαού.

«Αφού δεν μπορώ πια να πω άλλα ψέματα για το Μνημόνιο μου σε πολίτες που είναι χωρίς δουλειά και χωρίς ευρώ στην τσέπη θα τους πουλήσω «Ανδρεα»…», θα σκέφθηκε.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου πραγματικό πολιτικό ον, με σπουδαίες σπουδές, με προσωπική σχέση με σημαντικές προσωπικότητες των Ηνωμένων Πολιτείων από τότε που βρέθηκε εκεί για να σπουδάσει και αργότερα να διδάξει, με προσωπική εμπλοκή κατόπιν στην πολιτική ζωή της χώρας, με αντιστασιακή δράση στην περίοδο της Χούντας, αποτέλεσε μετα την μεταπολίτευση τον εκφραστή του ώριμου αιτήματος του ελληνικού λαού για αποκατάσταση πλεον της εθνικής Συμφιλίωσης.

Και παρά την μεγάλη και διαχρονική κόντρα του με την Δεξιά, κατόρθωσε να εξαλείψει σταδιακά τον διαχωρισμό που είχε διατηρηθεί ως κατάλοιπο του Εμφυλίου, σε ταγματασφαλίτες και ανταρτοσυμμοριτες, σε εθνικόφρονες και κομουνιστές.

Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε ποια ηταν η στάση της Αριστεράς της κανονικής Αριστεράς του ΚΚΕ αλλα και εκείνης του Συνασπισμού απέναντι στον Ανδρέα, αρκεί εξάλλου μια απλή φωτογραφία από την έδρα του Ειδικού Δικαστηρίου, για όσους έχουν ασθενη μνήμη.

Ο Ανδρεας Παπανδρέου όσο κι αν είναι δύσκολο να γίνει η αποτίμηση του έργου του και της παρακαταθήκης του «ευθύνεται «για πολλά:

  • Δημιούργησε μια νέα ισχυρή Μεσαία Τάξη που αποτέλεσε και την βάση των μεγάλων εκλογικών θριάμβων του ΠΑΣΟΚ.
    Έφερε σημαντικές μεταρρύθμισες, στην Υγεία, στο Δημόσιο στην Αυτοδιοίκηση, στην Παιδεία.
  • Στην Ε.Ε. εδωσε πραγματικές μάχες με σημαντικά αποτελέσματα για την χώρα όπως τα Μεσογειακά Προγράμματα και η ΚΑΠ.

Όμως ο Ανδρεας ευθύνεται και για πολλά άλλα: την εμπέδωση του Πελατειακού κράτους, τον κομματισμό σε κάθε επιπεδο της δημόσιας ζωής, την κατασπατάληση κρατικών πόρων που πήγαν στο «Τσοβόλα δώσατε όλα» και όχι στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην κατασκευή υποδομών.

Καλλιέργησε ένα περιβάλλον το οποίο σταδιακά βυθίστηκε στην διαφθορά και στην Διαπλοκή. Άφησε σημαντικές επιχειρήσεις της χώρας να μετατραπούν σε προβληματικές οι οποίες στοίχισαν δισεκατομμύρια στον ελληνικό λαό. Ο κομματικός συνδικαλισμός έγινε η τροχοπέδη για κάθε αναπτυξιακή προσπαθεια της χώρας και σε κάθε σχέδιο εκσυγχρονισμού του κράτους.

Το «Εξω από την ΕΟΚ των μονοπωλίων» ξεχάσθηκε, το «Εξω οι Βάσεις του Θανάτου», έγινε Συμφωνία παραμονής τους.

Αλλά είναι αυτά τα ψέματα του Ανδρεα που μπορεί να συγκριθούν με εκείνα του Αλέξη Τσίπρα;

Η αποδοχή εκ μέρους του Ανδρεα της παραμονής της χώρας στην ΕΟΚ, οδήγησε σε μια πρωτοφανή στην ιστορία της Ελλάδας εισροή κονδυλίων τα οποία διοχετεύθηκαν σε ολη την ελληνική κοινωνία, εκτοξεύοντας το βιοτικό επιπεδο των Ελλήνων.

Η διατήρηση των αμερικανικών βάσεων με νέο πλαίσιο αποδείχθηκε επωφελής για την Ελλαδα κάτι που διαπιστώνουμε ακόμη και σήμερα, με την αναβαθμισμένη γεωστρατηγικά σημασία της χώρας μας, λόγω και της Σούδας.

Ίσως το Σύνθημα «Στις 18 Σοσιαλισμός» να μην εκπληρώθηκε από τον Ανδρεα. Αλλα τι σχέση εχει ολη αυτή η «κληρονομιά» με τον Αλέξη Τσίπρα και τον συγκυβερνήτη του Πάνο Καμμένο;

Τα δικά τους ψέματα φόρτωσαν τον ελληνικό λαό με καμιά εκατοστή δισεκατομμύρια παραπάνω, με μερικά χρόνια λιτότητας παραπάνω, με ξεπούλημα σε τιμή ευκαιρίας κάθε πλουτοπαραγωγικού τομέα της χώρας, με την κατάρρευση των συντάξεων και των μισθών, με την πλήρη απαξίωση της υπόληψης της χώρας.

Ο Ανδρεας ποτέ δεν καυχήθηκε ότι διαπραγματεύθηκε 17 ώρες στην Ε.Ε. και όταν το έκανε δεν έφερνε πίσω Μνημόνιο, αλλά Μεσογειακά Προγράμματα και ενισχυσεις για τους αγρότες.

Τα μπέρδεψαν οι σύμβουλοι του κ. Τσίπρα, προφανώς από την σύγχυση που προκαλούν τα δημοσκοπικά ευρήματα και η υπεροψία τους για το πόσο εύκολα εχει ξεγελασθεί μέχρι τώρα ο Ελληνικός λαός.

Και ξύνουν τον πάτο του βαρελιού ελπίζοντας ότι θα κοροϊδέψουν όσους απόμειναν ακόμη να θυμούνται τον Ανδρεα. Λες και οι αγρότες που εγκαταλείφθηκαν πλήρως στην τύχη τους, η Μεσαία Τάξη που φτωχοποιείται καθημερινά, οι σημερινοί συνταξιούχοι (των ρετιρέ που έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ) που βλέπουν τις συντάξεις να κόβονται στο μισό, όλοι θα συγκινηθούν, και θα πανηγυρίσουν, επειδή ο Αλεξης τους λέει ότι έμοιασε στον Ανδρέα …τουλάχιστον στα ψέματα…

Μπερδεύουν ακόμη κάτι: Ανδρεας δεν γίνεσαι με όσο πιο πολλά ψέματα αραδιάζεις.

Πινόκιο γίνεσαι και όταν τα ψέματα αφορούν τις ζωές ανθρώπων. Η τιμωρία τότε είναι συνήθως σκληρή…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: