Πανικός στη Φλόριντα από τον κυκλώνα Ίρμα: Προληπτική εκκένωση 5,6 εκ. πολιτών




Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Φλώριδας και άλλων νοτιοανατολικών πολιτειών των ΗΠΑ εγκαταλείπουν τις κατοικίες τους, αναζητώντας ασφαλή καταφύγια, καθώς ο κυκλώνας «Ιρμα» που σκόρπισε την καταστροφή στα νησιά της Καραϊβικής έχει αναβαθμιστεί στην κατηγορία 5 και αναμένεται να πλήξει τις αμερικανικές ακτές το πρωί της Κυριακής. Τουλάχιστον 20 άτομα έχασαν τη ζωή τους μέχρι στιγμής στην Καραϊβική.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μιλούν για τη «μεγαλύτερη φυγή» στην ιστορία της πολιτείας της Φλώριδας, με πολλές κομητείες να έχουν εκδώσει διατάγματα απαγόρευσης της κυκλοφορίας των πολιτών σε σημεία κοντά στις ακτές. Οι εικόνες δείχνουν ουρές αυτοκινήτων στους αυτοκινητόδρομους, ενώ κάτοικοι ασφαλίζουν τα παράθυρα των σπιτιών, ενώ άλλοι μεταβαίνουν σε καταφύγια.

Μεγάλες είναι οι ουρές στα καταστήματα τροφίμων των οποίων τα ράφια αδειάζουν, καθώς και στα βενζινάδικα, ενώ αυξημένη είναι η έξοδος κατοίκων από τα αεροδρόμια που ακόμη είναι ανοιχτά. Ο κυβερνήτης της Φλώριδας υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τον ανεφοδιασμό σε καύσιμο, ωστόσο ήδη η έλλειψή τους έχει αρχίσει να γίνεται εμφανής.

Ο Υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Τομ Πράις κάλεσε τους κατοίκους της Φλώριδας και της Τζόρτζια να αναζητήσουν ασφαλή καταφύγια πριν από την άφιξη της Ίρμας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της FEMA (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών) Μπροκ Λονγκ, πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι θα πρέπει εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους στις πολιτείες Φλώριδας και Τζόρτζια.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, με ανάρτηση στο «Τουίτερ», ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες που διαμένουν στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν από την «Ίρμα» να καταφύγουν σε ασφαλείς τοποθεσίες.

«Ο κυκλώνας Ίρμα είναι μυθικών διαστάσεων, ενδεχομένως ο ισχυρότερος που έχουμε ποτέ δει. Παραμείνετε σε ασφαλή μέρη και φύγετε μακριά από τον δρόμο του, εφόσον είναι δυνατό. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη».

Ο επικεφαλής της εταιρείας ηλεκτροδότησης της Φλώριδας Florida Power and Light Company, Έρικ Σίλατζι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ εκτίμησε ότι τουλάχιστον 4,1 εκατομμύρια νοικοκυριά θα υποστούν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος για αρκετές ημέρες κι αυτό θα επηρεάσει περί τα 9 εκατομμύρια άτομα.

«Αυτή η καταιγίδα είναι κάτι το πρωτόγνωρο όσον αφορά την ισχύ και το μέγεθός της», είπε ο κ. Σίλατζι. Η εταιρεία σχεδιάζει να κλείσει τους δύο πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ένας εκ των οποίων βρίσκεται νότια του Μαϊάμι.

Ο κυκλώνας «Ιρμα» – που σύμφωνα με τις αρχές θα είναι ισχυρότερος του «Άντριου» – με ανέμους που πνέουν με ταχύτητες 220 χιλιομέτρων την ώρα, κινείται βορειοανατολικά με ταχύτητα 30 χιλιομέτρων την ώρα και το μάτι του βρίσκεται 190 χιλιόμετρα από την κουβανική πόλη Καϊβαριέν και περίπου 480 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Μαϊάμι. Άνεμοι παρόμοιας ισχύος προκαλούν πλημμύρες και πτώση δένδρων, είναι ικανοί να παρασύρουν στέγες σπιτιών και άλλα αντικείμενα, καθιστώντας την κυκλοφορία αδύνατη.

Νωρίτερα το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι δόθηκε εντολή σε 14.000 στρατιώτες να αναπτυχθούν στο Πουέρτο Ρίκο, τις αμερικανικές Παρθένες Νήσους και τη Φλόριντα, για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις εκκένωσης και διάσωσης.

Πλήττει την Κούβα

Ο κυκλώνας Ιρμα, ο οποίος ενισχύθηκε και πάλι, φθάνοντας στην κατηγορία 5 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 260 χιλιομέτρων την ώρα, άρχισε να πλήττει το έδαφος της Κούβας στις 06:00 (ώρα Κύπρου), ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Το φαινόμενο μετακινείται κατά 20 χιλιόμετρα την ώρα, διευκρίνισαν οι μετεωρολόγοι του NHC.

Ο κυκλώνας Ιρμα, ο οποίος στοίχισε ήδη τη ζωή σε 19 ανθρώπους κατά το πέρασμά του από την Καραϊβική, έφθασε στην Κούβα από το αρχιπέλαγος του Καμαγουέι. Το μάτι του κυκλώνα βρίσκεται 190 χλμ. από την κουβανική πόλη Καϊβαριέν και περίπου 480 χλμ. νοτιοανατολικά του Μαϊάμι της Φλόριντας, σύμφωνα με το NHC.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΗΠΑ/ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 09/09/2017 08:09

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: