Πάμε για μπάνιο, κύριε υπουργέ; Πρέπει να οχυρωθούν καλύτερα οι ελληνικές θάλασσες




Γράφει ο Πέτρος Κατσάκος

Πριν από έξι χρόνια, όταν οι υπουργοί της ιαπωνικής κυβέρνησης προσπαθούσαν να πείσουν την κοινή γνώμη πως το νερό στην περιοχή της Φουκουσίμα, όπου είχε προηγηθεί το γνωστό πυρηνικό ατύχημα, ήταν πόσιμο, ένας εξ αυτών, ο Γιασουχίρο Σονόντα, υποχρεώθηκε να πιει ένα ποτήρι μπροστά στους δημοσιογράφους.

Τη χαρακτηριστική αυτή σκηνή, που είχε κάνει τότε τον γύρο του κόσμου, με τις τηλεοπτικές κάμερες να καταγράφουν τις γουλιές του Ιάπωνα πολιτικού, τη θυμήθηκα ακούγοντας χθες και προχθές την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας να διαβεβαιώνει τους κατοίκους της Αττικής και της Σαλαμίνας ότι σε 20, βία 30 ημέρες οι ακτές όχι απλώς θα είναι κατάλληλες για κολύμπι αλλά και καθαρότερες από ό,τι ήταν πριν το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ, που μαύρισε της ακτές του νησιού και του παράκτιου μετώπου της Αττικής.

Καλό θα είναι οι μεγαλοστομίες να αποφεύγονται, γιατί ποτέ δεν ξέρεις μη βρεθούν τίποτα “κακοπροαίρετοι” και καλέσουν τον άλλο μήνα υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς να πάνε παρέα για μπάνιο στα Βοτσαλάκια και για βουτιές στη Γλυφάδα. Και τα μεγάλα λόγια θα είναι ακόμη προτιμότερο να αποφεύγονται όταν έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, που, όπως και να το κάνουμε, όλο και κάτι παραπάνω θα ξέρουν και καλό θα είναι να καλούνται και να γνωμοδοτούν επισήμως σε τέτοιες περιπτώσεις.

Δουλειά τής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και των αρμόδιων υπηρεσιών είναι να οργανώσουν τη διαδικασία της απορρύπανσης, να αναζητήσουν τα αίτια, να αποδώσουν ευθύνες και κυρίως να κλείσουν άμεσα τις όποιες νομικές και διοικητικές τρύπες υπάρχουν στο σύστημα ώστε αυτό να μην μπάζει νερά – και ενίοτε μαζούτ.

Το πάθημα να γίνει μάθημα, όπως έλεγε και το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, ώστε το κεντρικό λιμάνι της χώρας, που δεν μπορεί να το οραματιζόμαστε ως θαλάσσια πύλη της Ευρώπης, να μην λειτουργεί με αναχρονιστικά και σάπια συστήματα ασφαλείας εντός των οποίων μπορούν να κυκλοφορούν ανενόχλητες και ανεξέλεγκτες πλωτές οικολογικές βόμβες. Το πάθημα να γίνει μάθημα ώστε να προχωρήσουν οι λιμενικές αρχές σε ένα άμεσο ξεσκαρτάρισμα από τα “σαπάκια” που κυκλοφορούν στα πέριξ του Πειραιά. Γιατί έπειτα από μια τέτοια καταστροφή, το ζητούμενο δεν είναι αν θα κάνουμε μπάνιο στη Φρεαττύδα τον Οκτώβριο ή τον Απρίλιο αλλά να οχυρώσουμε ακόμη καλύτερα τις θάλασσές μας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: