Παγκόσμια ανησυχία από την βορειοκοερεατική υδρογονοβόμβα: Απειλή για το διεθνές σύστημα ο Κιμ




Η σημερινή δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα βόμβας υδρογόνου ήταν «πρωτοφανώς μεγάλης ισχύος», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο KCNA.

«Η απόλυτη επιτυχία της δοκιμής της βόμβας υδρογόνου (…) σηματοδότησε ένα πολύ σημαντικό βήμα στον (…) τελικό στόχο της ολοκλήρωσης της (…) πυρηνικής δύναμης» της Βόρειας Κορέας, πρόσθεσε το KCNA.

Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο, η δοκιμή της βόμβας υδρογόνου έγινε προκειμένου να εξεταστεί «η ακρίβεια (…) της κατασκευής μιας βόμβας υδρογόνου που μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM)».

«Δεν υπήρξε ούτε (…) διαρροή ραδιενεργών υλικών ούτε κάποια επίπτωση στο περιβάλλον της γύρω περιοχής», κατέληξε το KCNA.

Καταδίκη…

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε σήμερα βαθιά ανησυχία για την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα.

Το υπουργείο ανέφερε στην ιστοσελίδα του πως η δοκιμή αποτελεί περιφρόνηση τόσο των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και του διεθνούς δικαίου, υπονομεύει το παγκόσμιο καθεστώς της μη εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, συνιστά σοβαρή απειλή στην ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και πρέπει να καταδικαστεί.

Κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να διεξαγάγουν συνομιλίες, οι οποίες, όπως αναφέρει, είναι ο μοναδικός τρόπος να επιλυθούν τα προβλήματα στην κορεατική χερσόνησο.

Την ίδια ώρα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει «με τη μέγιστη αυστηρότητα» μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν καταδικάζει με τον πιο ισχυρό τρόπο τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε σήμερα το βράδυ η Βόρεια Κορέα, η οποία αποτελεί συνέχεια σε μια σειρά δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων, επιβεβαιώνοντας την επιθυμία της Πιονγκγιάνγκ, την οποία έχει εκφράσει επανειλημμένα, να πλήξει τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα», ανάφερε η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιδράσουν άμεσα σε αυτή τη νέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Βόρεια Κορέα (…) Επιθυμεί επίσης μια συντονισμένη και ξεκάθαρη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη νέα αυτή πρόκληση με τον πιο αυστηρό τρόπο, προκειμένου να οδηγήσει τη Βόρεια Κορέα πίσω στον δρόμο του διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις και στην πλήρη εγκατάλειψη των πυρηνικών και βαλλιστικών της προγραμμάτων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Και το Πεκίνο όμως «καταδίκασε έντονα» τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα σήμερα, καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να «σταματήσει να επιδεινώνει την κατάσταση» με «κινήσεις που δεν είναι προς το συμφέρον της».

Η Βόρεια Κορέα «αγνόησε τη γενική αντίθεση της διεθνούς κοινότητας και πραγματοποίησε μια νέα πυρηνική δοκιμή. Η κυβέρνηση της Κίνας εκφράζει την αποφασιστική αντίθεσή της και καταδικάζει έντονα» την ενέργεια αυτή, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Προβληματισμός από Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας

Η πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε σήμερα η Βόρεια Κορέα είναι μια «εξαιρετικά ατυχής» ενέργεια, η οποία συνιστά «πλήρη περιφρόνηση» των διεθνών αξιώσεων, δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

«Η πυρηνική δοκιμή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας είναι μια εξαιρετική ατυχής ενέργεια», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Γιουκίγια Αμάνο.

Αυτή η έκτη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή συνιστά «πλήρη περιφρόνηση των επαναλαμβανόμενων απαιτήσεων της διεθνούς κοινότητας», προσθέτει ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ η οποία έχει την έδρα της στη Βιέννη.

Δέσμευση ΗΠΑ

Στο μεταξύ Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χ.Ρ. Μακμάστερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι απολύτως δεσμευμένες στην υπεράσπιση της Ιαπωνίας, μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε σήμερα η Βόρεια Κορέα.

Ο ΜακΜάστερ έδωσε αυτές τις διαβεβαιώσεις στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Σοτάρου Τανιούτσι, γενικό διευθυντή του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ιαπωνίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Βάσει της συμφωνίας που έχουν συνάψει Ιαπωνία και ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον έχει δεσμευθεί να υπερασπίζεται το Τόκιο. Εξάλλου έχει θέσει την Ιαπωνία κάτω από την πυρηνική της ομπρέλα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Τόκιο με πυρηνικά όπλα.

Το χρονικό του τρόμου

Η Βόρεια Κορέα ξεκίνησε το πυρηνικό της και πυραυλικό της πρόγραμμα από τη δεκαετία του 1970. Ακολουθούν οι βασικές ημερομηνίες του βαλλιστικού και πυρηνικού προγράμματος της χώρας:

– Τέλη της δεκαετίας του 1970: Η Βόρεια Κορέα ξεκίνησε να εργάζεται πάνω σε μια εκδοχή του σοβιετικού πυραύλου Scub-B, βεληνεκούς 300 χιλιομέτρων. Δοκιμάστηκε το 1984.

– 1987-1992: Αναπτύχθηκαν εκδοχές του Scud-C, με βεληνεκές 500 χιλιομέτρων, ο πύραυλος Rodong-1 (βεληνεκές 1.300 χιλιόμετρα), ο Taepodong-1 (2.500 χιλιόμετρα), ο Musudan (3.000 χιλιόμετρα) και ο Taepodong-2 (6.700 χιλιόμετρα).

– Αύγουστος 1998: Δοκιμαστική εκτόξευση του Taepodong-1 πάνω από την Ιαπωνία. Η Πιονγκγιάνγκ είχε ανακοινώσει ότι στόχος της ήταν να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο. Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι επρόκειτο για πύραυλο.

– Σεπτέμβριος 1999: Η Βόρεια Κορέα κήρυξε μορατόριουμ στις δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς με στόχο τη βελτίωση των σχέσεών της με την Ουάσινγκτον.

– 12 Ιουλίου 2000: Αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ για το πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ, η οποία ζήτησε ένα δισεκατομμύριο δολάρια προκειμένου να σταματήσει την εξαγωγή των πυραύλων της.

– 3 Μαρτίου 2005: Η Πιονγκγιάνγκ τερματίζει το μορατόριουμ στις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, αναφερόμενη στην «εχθρική» πολιτική της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους.

– 9 Οκτωβρίου 2006: Η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί την πρώτη της υπόγεια πυρηνική δοκιμή.

– 5 Απριλίου 2009: Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία και έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό κατά την προσπάθεια, σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ, να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο. Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα απάντησαν ότι επρόκειτο για δοκιμή του Taepodong-2.

– 25 Μαΐου 2009: Δεύτερη υπόγεια πυρηνική δοκιμή, πιο ισχυρή από την πρώτη.

– 13 Απριλίου 2012: Εκτόξευση πυραύλου από τη βάση Τονγκσάνγκ-ρι. Το αεροσκάφος εκτόξευσης διαλύθηκε λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση.

– 12 Δεκεμβρίου 2012: Επιτυχημένη εκτόξευση πυραύλου με στόχο επισήμως να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο παρακολούθησης, η οποία όμως θεωρήθηκε από τη διεθνή κοινότητα κεκαλυμμένη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου.

– 12 Φεβρουαρίου 2013: Τρίτη υπόγεια πυρηνική δοκιμή.

– 6 Ιανουαρίου 2016: Τέταρτη υπόγεια πυρηνική δοκιμή. Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου, κάτι όμως που οι ειδικοί αμφισβήτησαν.

– 7 Φεβρουαρίου 2016: Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε με επιτυχία τη δεύτερη εκτόξευση πυραύλου στο διάστημα και έθεσε σε τροχιά έναν δορυφόρο.

– 9 Μαρτίου 2016: Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης ΚιμΓιονγκ Ουν επεσήμανε ότι η χώρα του κατάφερε να κατασκευάσει σε μικρό μέγεθος μια θερμοπυρηνική κεφαλή.

– 23 Απριλίου 2016: Δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου από υποβρύχιο.

– 8 Ιουλίου 2016: Ουάσινγκτον και Σεούλ ανακοινώνουν τα σχέδιά τους για την ανάπτυξη στη Νότια Κορέα του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD.

– 3 Αυγούστου 2016: Για πρώτη φορά η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει βαλλιστικό πύραυλο στη θαλάσσια αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας.

– 9 Σεπτεμβρίου 2016: Πέμπτη πυρηνική δοκιμή.

– 6 Μαρτίου 2017: Η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει τέσσερις βαλλιστικούς πυραύλους για να προσομοιώσει, όπως ανακοίνωσε, μια επίθεση εναντίον των αμερικανικών βάσεων στην Ιαπωνία.

– 7 Μαρτίου 2017: Οι ΗΠΑ ξεκινούν την ανάπτυξη του THAAD.

– 14 Μαΐου 2017: Η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει πύραυλο που διανύει 700 χιλιόμετρα προτού πέσει στη θάλασσα της Ιαπωνίας. Οι ειδικοί εκτίμησαν ότι το πραγματικό του βεληνεκές έφτανε τα 4.500 χιλιόμετρα και ότι μπορούσε να πλήξει την αμερικανική βάση στο νησί Γκουάμ του Ειρηνικού.

– 4 Ιουλίου 2017: Η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει πύραυλο το βεληνεκές του οποίου εκτιμήθηκε στα 6.700 χιλιόμετρα, και θα μπορούσε να απειλήσει την Αλάσκα. Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε την «ιστορική» δοκιμή του Hwasong-14, ο οποίος παρουσιάστηκε ως διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος.

– 28 Ιουλίου 2017: Η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε πύραυλο βεληνεκούς 10.000 χιλιομέτρων, απειλώντας μεγάλο μέρος της αμερικανικής ηπείρου.

– 26 Αυγούστου 2017: Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τρεις βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς.

– 29 Αυγούστου 2017: Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία προτού πέσει στον Ειρηνικό. Σύμφωνα με τη Σεούλ, διένυσε 2.700 χιλιόμετρα σε μέγιστο ύψος περίπου 550 χιλιομέτρων.

– 3 Σεπτεμβρίου 2017: Η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε έκτη πυρηνική δοκιμή.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

03/09/2017 12:52, ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-Sputnik, Μόσχα
03/09/2017 12:35, ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP-Reuters, Παρίσι
03/09/2017 12:31, ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP, Βιέννη
03/09/2017 11:53, ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters, Τόκιο
03/09/2017 10:40, ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP, Πιονγκγιάνγκ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: