Όταν τα παιδιά διδάσκουν στους πολιτικούς “το τρόπαιο της ανθρωπιάς”; Πάνω απ’ όλα το “εμείς” όχι το “εγώ”




Του Νίκου Αντωνιάδη – Νέα Υόρκη*

Λίγο-πολύ, όσοι είναι γονείς και έχουν αγοράκια, μάλλον θα γνωρίζουν το Διεθνές Τουρνουά Ποδοσφαίρου που διεξάγεται κάθε χρόνο στην Αγία Νάπα της Κύπρου.

Πόμπιρες 6-15 ετών, λαμβάνουν μέρος με τις ποδοσφαιρικές ομάδες ή τις ποδοσφαιρικές ακαδημίες τους για να διαγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο, μιας και εκτός από τις ομάδες της πατρίδας μας, το τουρνουά φιλοξενεί και ομάδες άλλων χωρών, όπως π.χ. η Άρσεναλ, κλπ.

Για χρόνια έβλεπα το δικό μου παιδί να μεγαλώνει και να γίνεται ένα με τα άλλα παιδιά της Ακαδημίας του. Μια πραγματικά υπέροχη ομάδα, όπου η αυστηρότητα αλλά και η σωστή καθοδήγηση των προπονητών τους, τους οδήγησε σε παγκύπρια πρωταθλήματα, δεύτερες και τρίτες θέσεις αλλά και διακρίσεις σε Διεθνή Τουρνουά, όπως αυτό στην Αγία Νάπα.

2012: Τα παιδιά της ομάδας αυτής ήταν ήδη 7-8 χρόνια μαζί. Έκαναν προπόνηση μαζί, πήγαιναν βόλτα μαζί, μέσα στα λεωφορεία για τους αγώνες έβλεπες μια οικογένεια. Εκείνη την χρονιά είχαν καταλάβει την δεύτερη θέση στο παγκύπριο πρωτάθλημα της ηλικίας τους αλλά στο Διεθνες Τουρνουά της Αγίας Νάπας υπήρχαν μεγάλα ονόματα και δεν φαινόταν να μπορούν να προχωρήσουν πάρα πολύ, άντε μέχρι τα ημιτελικά!

Όντως, βήμα-βήμα έφτασαν στα ημιτελικά. Και εκεί έγινε κάτι που θα έπρεπε να διδάσκεται σε σεμινάρια (αθλητικά, επιχειρηματικά, πολιτικά, κ.λ.π.) ως παράδειγμα προς μίμηση!

Ο Γ…, ο σκόρερ της ομάδας κατά την περίοδο του πρωταθλήματος, δεν είχε δηλώσει συμμετοχή στο τουρνουά. Οι γονείς του δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα έξοδα του ξενοδοχείου διαμονής. Την τρίτη μέρα του τουρνουά, όταν οι φίλοι του, οι συμπαίκτες του ήταν έτοιμοι να δώσουν τον ημιτελικό αγώνα τους, ο Γ… είχε έρθει με το λεωφορείο για να εμψυχώσει τα «αδέλφια» του. Ντυμένος με πολιτική περιβολή, όταν τον είδαν όλοι, σταμάτησαν την προθέρμανση (κατά παράβαση των αυστηρών εντολών των προπονητών τους), έτρεξαν πάνω του και φώναζαν το όνομα του.

  • “Κύριε, βάλε τον Γ… να παίξει στην θέση μου”, λέει το ένα παιδί.
    “Μα δεν έχω αθλητικά ρούχα”, απαντά ο Γ…
    “Κύριε, έλα το παντελονάκι μου να το φορέσει ο Γ…, έχουμε το ίδιο size”, λέει το άλλο παιδί.
    “Κύριε, έλα την φανέλα μου”, λέει ένα άλλο παιδί.

Άλλο παιδί έδωσε τις κάλτσες, άλλο τα παπούτσια του και άλλο τις επιγονατίδες!

Όλοι οι γονείς που βλέπαμε τα παιδιά μας να είναι μέρος αυτής της σκηνής γεμίσαμε περηφάνεια και συγκίνηση. Και τότε γυρίζω στον ένα προπονητή και του λέω: “Δεν χάνουν το πρωτάθλημα με τίποτα”. Με τον προπονητή να μου λέει: “Ακόμη κι αν περάσουν σήμερα, θα παίξουν στον τελικό με την Ομόνοια, είναι πολύ δύσκολο”!

Πέρασαν στον τελικό και κέρδισαν την Ομόνοια στα πέναλτι παίρνοντας το χρυσό στην δική τους ηλικία! Δεν ήταν δυνατόν να χάσουν. Δεν ήταν δυνατόν να αφήσει ο Θεός αυτά τα παιδιά να φύγουν χωρίς “το τρόπαιο της ανθρωπιάς”. Έγιναν όλοι ένα. Και οι γονείς, μαζί τους, ένα κι εμείς να τρέχουμε πάνω στον τερματοφύλακα των παιδιών που δεν απέκρουσε απλά ένα πέναλτι τίτλου! Απέκρουσε τον εγωισμό εμάς των μεγάλων που δεν μάθαμε ακόμη την φράση του “αγράμματου” Μακρυγιάννη που μέσα από την φυλακή είπε: “Είμαστε στο ΕΜΕΙΣ και όχι στο εγώ. Μέσα από το εμείς κερδίζω κι εγώ”!

Λὀγω ηλικίας, ο γιος μου και τα άλλα παιδιά δεν έχουν πλέον δικαίωμα συμμετοχής στο τουρνουά της Αγίας Νάπας. Όμως, τι σημασία έχει αν δεν μπορούν να παίξουν σε εκείνο το γήπεδο. Πλέον παίζουν σε ένα άλλο, χαώδες γήπεδο, αυτό της ζωής, αυτό που ευχαρίστησα πολλές φορές τους δασκάλους/προπονητές τους που δεν τους έμαθαν απλά να παίζουν μπάλα αλλά τους έμαθαν πως να είναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ.
Τέτοιους ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ θέλουμε!

Υ.Γ.1. Ο γιος μου είναι πλέον στον στρατό, εκεί, για την πατρίδα. Αυτό “ψηφίσαμε” (σχετικό άρθρο ΕΔΩ)
Υ.Γ. 2. Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο ikypros τον Μάρτιο του 2016. Όμως νιώθω πως σήμερα, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Υ.Γ. 3. Ας μου επιτραπεί να προσθέσω μια φράση στο τέλος: Τέτοιους ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ θέλουμε! Τέτοιους πολιτικούς θέλουμε!

  • Σύμβουλος Πολιτικού Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας
    (Πολιτική Ανταγωνιστικότητα και Απόδοση)
    Μέλος του Αμερικανικού Συνδέσμου Πολιτικών Συμβούλων (AAPC)
    https://www.linkedin.com/in/nicolaosantoniades/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: