Ο Συλλούρης ενημέρωσε τη Βουλή για τα πεπραγμένα της περασμένης περιόδου




Η Βουλή διακηρύσσει για ακόμα μια φορά τη βούληση και τη δέσμευσή της να εργαστεί προς μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων και που θα βασίζεται στις αρχές και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και θα εφαρμόζει τις αρχές και αξίες της ΕΕ, ανέφερε ο Πρόεδρος του σώματος, Δημήτρης Συλλούρης καλώντας τους Βουλευτές σε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όλων όσοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τη δημιουργία και την υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην αναφορά του κατά την έναρξη της συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής, στην 57η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την έκθεση πεπραγμένων 2016-2017 και στις διεθνείς δραστηριότητες της Βουλής, ο κ. Συλλούρης είπε ότι παρά τα πρόσθετα χτυπήματα από την οικονομική κρίση που εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τον τόπο μας, ο λαός συνεχίζει τον αγώνα για αποκατάσταση της ελευθερίας, της ειρήνης και της ενότητας της πατρίδας μας με σκληρή δουλειά, αλλά και δράση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ισότιμο μέλος, καθώς και με επιπρόσθετες προσπάθειες στα πλαίσια των καλών σχέσεων που διατηρεί με κράτη της περιοχής.

Αναφερόμενος στην έκθεση πεπραγμένων της Ενδέκατης Βουλευτικής Περιόδου, ευχαρίστησε τους Βουλευτές για την ευσυνειδησία που έχουν επιδείξει στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, σημειώνοντας ότι «η παρουσία σας στις συνεδριάσεις της ολομέλειας ξεπέρασε το ποσοστό του 90%. Αν μάλιστα ληφθούν υπόψη οι δικαιολογημένες απουσίες, με την εφαρμογή της πρακτικής να απευθύνεστε γραπτώς στον Πρόεδρο σ’ αυτές τις περιπτώσεις, αυτό πλησιάζει το 100%».

Και ενώ ο αριθμός των συνεδριάσεων της Ολομέλειας ήταν μικρότερος συγκριτικά με προηγούμενες συνόδους, η διάρκειά τους διπλασιάστηκε, γεγονός που καταδεικνύει την παραγωγή αυξημένου και ουσιαστικότερου κοινοβουλευτικού έργου, πρόσθεσε. «Το στόχο αυτό, πιστεύω, εξυπηρέτησε και η αναδιάρθρωση του προγράμματος των κοινοβουλευτικών επιτροπών, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της παρουσίας των μελών τους, καθώς και η καθιέρωση του πρωινού της Παρασκευής για τη συνεδρία της ολομέλειας. Το στόχο αυτό είμαι σίγουρος ότι θα εξυπηρετήσει και ο εκσυγχρονισμός του Κανονισμού της Βουλής, για τον οποίο, όπως γνωρίζετε, έχει ήδη συσταθεί επιτροπή, όπως και η δημιουργία Νομικού και Νομοτεχνικού Τμήματος».

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας έγιναν πιο αποτελεσματικές και διαφανείς λόγω της εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Ο Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι κατά την απελθούσα σύνοδο ψηφίστηκαν 210 νομοσχέδια, 40 προτάσεις νόμου και εγκρίθηκαν 118 κανονισμοί, με σημαντικότερα τη δέκατη τροποποίηση του συντάγματος σε σχέση με την επιβολή θανατικής ποινής, καθώς και αυτά που αφορούν το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, το πόθεν έσχες, την παροχή άδειας πατρότητας και τις παροχές και τα δικαιώματα προς τους πολίτες. Ειδικότερα, είπε, στα πλαίσια της εναρμόνισης της εσωτερικής νομοθεσίας με το κοινοτικό κεκτημένο ψηφίστηκαν 49 νομοσχέδια και εγκρίθηκαν 28 κανονισμοί.

Έκανε ειδική αναφορά και στο νομοθετικό έργο της Βουλής προς την κατεύθυνση της ποινικοποίησης και της διαφάνειας στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων με αποτέλεσμα η Κύπρος να αναφέρεται στην έκθεση πεπραγμένων της GRECO για το έτος 2016 ως “success story” και ως παράδειγμα προς μίμηση για άλλα κράτη που βρίσκονται σε παρόμοιο επίπεδο συμμόρφωσης.

Στον τομέα του κοινοβουλευτικού ελέγχου, συνέχισε ο κ. Συλλούρης, υποβλήθηκαν από τους Βουλευτές 1.038 ερωτήσεις και 897 απαντήσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς. Ταυτόχρονα, ανέφερε, ενεγράφησαν για συζήτηση στο τέταρτο κεφάλαιο της ημερήσιας διάταξης 3 θέματα και αυτεπάγγελτα στις κοινοβουλευτικές επιτροπές 1.324 θέματα, ενώ ενημέρωσε ότι στην Επιτροπή Κανονισμού συζητούνται εισηγήσεις για αλλαγή της όλης διαδικασίας.

Στον τομέα της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, ο κ. Συλλούρης είπε ότι οι αποστολές της Βουλής στο εξωτερικό επικεντρώθηκαν τόσο στη διαφώτιση για τις θέσεις μας στο Κυπριακό όσο και σε θέματα όπως η τρομοκρατία, η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και οι επιπτώσεις από το Brexit. «Η Βουλή προχώρησε εξάλλου στην κύρωση σημαντικών διεθνών συμβάσεων, όπως η Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή και η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία».

Αύξηση, συνέχισε, παρουσίασαν και οι επισκέψεις Προέδρων και μελών ξένων κοινοβουλίων και διεθνών οργανισμών στην Κύπρο, με σημαντικότερη την επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων για την παράδοση του υλικού του Φακέλου της Κύπρου. «Σημειώνεται ακόμα η ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και η αναβάθμισή της σε επίπεδο Προέδρων των τριών κοινοβουλίων, καθώς και η ιδιαίτερη έμφαση που δόθηκε στην προοπτική ενίσχυσης της συνεργασίας με άλλα μικρά κράτη τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή».

Σημείωσε επίσης τις συνεδρίες της Προεδρικής Επιτροπής, του Προεδρείου και της Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που φιλοξένησε η Βουλή, όπου υιοθετήθηκε η Διακήρυξη της Λευκωσίας.

Στον τομέα του κοινωνικού ρόλου της Βουλής, ο κ. Συλλούρης έκανε αναφορά στο συνέδριο που διοργάνωσε η Βουλή τον περασμένο Ιούνιο με θέμα “Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Προοπτικές και Κίνδυνοι”, αλλά και η τεχνοκρατική στήριξη που παρείχε για την πραγματοποίηση των ετήσιων συνόδων της Βουλής των Γερόντων, της Κυπριακής Παιδοβουλής, της Α΄ Συνόδου των Νέων Αντιπροσώπων και της ΣΤ΄ Συνόδου της Κοινωνίας των Πολιτών.

Επιπλέον, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, κατά την παρελθούσα σύνοδο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, με την εγκατάσταση δικτύων και εξοπλισμού, καθώς και στην έγκαιρη ενημέρωση και εμπλουτισμό της ιστοσελίδας της Βουλής.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 29/09/2017 15:46

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: