Ο οίκος Standard & Poor’s υποβάθμισε το αξιόχρεο της Κίνας κατά μία βαθμίδα




O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Κίνας κατά μία βαθμίδα στο Α+ από ΑΑ-, αναφέροντας ως αιτιολογία τους αυξημένους κινδύνους από την ταχεία αύξηση των πιστώσεων στη χώρα.

«Η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμησή μας ότι μία μακρά περίοδος ισχυρής αύξησης των πιστώσεων έχει ενισχύσει τους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς κινδύνους της Κίνας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο S&P, προσθέτοντας ότι η προοπτική του αξιόχρεου είναι σταθερή.

Η κίνηση του S&P ακολουθεί μία αντίστοιχη υποβάθμιση του αξιόχρεου της Κίνας από τον οίκο Moody’s τον Μάιο, καθώς η κυβέρνηση της χώρας δυσκολεύεται με το πρόβλημα περιορισμού των χρηματοπιστωτικών κινδύνων που προκύπτουν μετά από χρόνια στήριξης της οικονομίας με πιστώσεις για να επιτευχθούν οι επίσημοι στόχοι ανάπτυξης. Η υποβάθμιση από τον S&P σημειώνεται, επίσης, λιγότερο από έναν μήνα πριν το εξαιρετικά ευαίσθητο συνέδριο του κομμουνιστικού κόμματος, το οποίο πραγματοποιείται δύο φορές ανά δεκαετία και θα ασχοληθεί με τον κρίσιμο ανασχηματισμό της ηγεσίας του.

Οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της ισχυρής πιστωτικής επέκτασης στην Κίνα φαίνεται να αυξάνονται, παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη της οικονομίας στη στο πρώτο εξάμηνο ξεπέρασε τις προσδοκίες. Τα κινεζικά χρηματιστήρια είχαν κλείσει σήμερα, όταν ανακοινώθηκε η υποβάθμιση και η αντίδραση της ισοτιμίας του γιουάν ήταν μικρή.

Ο S&P σημειώνει ότι οι πρόσφατες προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει τον επιχειρηματικό δανεισμό μπορεί να σταθεροποιήσει τους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους μεσοπρόθεσμα. «Ωστόσο, προβλέπουμε ότι η αύξηση των πιστώσεων στα επόμενα δύο έως τρία χρόνια θα παραμείνει σε επίπεδα που θα αυξήσουν σταδιακά τους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους», αναφέρει ο οίκος, ο οποίος υποβάθμισε, επίσης, το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο της Κίνας σε Α-1 από Α-1+.

ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

21/09/2017 13:45
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Πεκίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: