Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο και πάλι το φαβορί για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης, το Νοέμβριο




Μπορεί να μην έχει το χάρισμα των προκατόχων του, όμως ο “Δημοκρατικός” δήμαρχος της Νέας Υόρκης, το “αντίβαρο” στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται ότι είναι σε καλό δρόμο για να επανεκλεγεί στην ηγεσία της ουσιαστικά, οικονομικής “πρωτεύουσας” των ΗΠΑ.

Με καταμετρημένο το 99% των ψηφοδελτίων ο Μπιλ ντε Μπλάζιο συγκεντρώνει ποσοστό 74,6% και κερδίζει με χαρακτηριστική άνεση τις προκριματικές του Δημοκρατικού Κόμματος, απέναντι σε ουσιαστικά άγνωστους αντιπάλους. Ο ντε Μπλάζιο διαδέχτηκε στις αρχές του 2014 τον γνωστό επιχειρηματία Μάικλ Μπλούμπεργκ στη θέση του δημάρχου.

Στις 7 Νοεμβρίου, σε μια πόλη που στις προεδρικές εκλογές πέρσι έδωσε ποσοστό 80% στη Χίλαρι Κλίντον, ο 56χρονος Ιταλοαμερικανός πολιτικός θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον πρώην αστυνομικό Μπο Ντιέτι, που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος και την Νικόλ Μαλλιωτάκης, την 36χρονη Ελληνοκουβανή υποψήφια του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Η τελευταία προβάλει στο πρόγραμμά της τη βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών, την προστασία των σεξουαλικών μειονοτήτων, των αστέγων, ακόμη και των μεταναστών – υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι ούτε παράτυποι, ούτε εγκληματίες.
Ωστόσο, οι αντίπαλοι του απερχόμενου δημάρχου έχουν ένα τεράστιο μειονέκτημα απέναντί του: ενώ ο ντε Μπλάζιο έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 5 εκατομμύρια δολάρια για την προεκλογική εκστρατεία του, ο Μπο Ντιέτι μπορεί να διαθέσει 269.000 και η Μαλλιωτάκης ακόμα λιγότερα, μόλις 220.000 δολάρια, σύμφωνα με τη New York Times.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόκληση για τον ντε Μπλάζιο, ο οποίος προβάλει την αντίστασή του στις πολιτικές της κυβέρνησης του προέδρου Τραμπ αλλά και την υπεράσπιση εκ μέρους του της μεσαίας τάξης απέναντι στο τζετ-σετ, είναι ίσως να διατηρήσει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων για να μην θεωρήσουν δεδομένη την εκλογή του.

“Έχουμε ακόμη πολλά πράγματα να κάνουμε” είπε στο πλήθος των υποστηρικτών του που είχαν συγκεντρωθεί το βράδυ της Τρίτης στο Μπρούκλιν.

Μία από τις υποσχέσεις που τήρησε ο ντε Μπλάζιο ήταν να χρηματοδοτήσει τους δημόσιους παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά ηλικίας 4 ετών. Πολλοί όμως τον επικρίνουν ότι δεν έκανε αρκετά για τους άστεγους, ούτε για την παροχή φτηνής στέγης, σε μια περίοδο που η εκτόξευση της τιμής των ενοικίων διώχνει τη μεσαία τάξη από την πόλη.

Περισσότερες ειδήσεις ΗΠΑ εδώ

13/09/2017 18:48
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Νέα Υόρκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: