Νομοθετική ρύθμιση για αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων, προαναγγέλλει η Όλγα Γεροβασίλη




Την άμεση κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης με σκοπό να “ξεμπλοκάρει” η διαδικασία της αξιολόγησης στο Δημόσιο, προανήγγειλε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real Fm.

Χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, η κ. Γεροβασίλη άφησε να εννοηθεί ότι η ρύθμιση θα συνδέει την αξιολόγηση με την προαγωγή σε θέσεις ευθύνης. «Δεν είναι δυνατόν», είπε, «να βρίσκεσαι σε θέση ευθύνης ή να θέλεις να ξαναδιεκδικήσεις μια θέση ευθύνης και να έχεις αρνηθεί να αξιολογήσεις το προσωπικό σου».

Η κατάθεση της ρύθμισης αναμένεται τα επόμενα 24ωρα και όπως διευκρίνισε η υπουργός, πρόκειται ουσιαστικά για υπενθύμιση καθηκόντων «με έναν πιο αποφασιστικό τρόπο» και χωρίς τιμωρητικό χαρακτήρα.

Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση στη δημόσια διοίκηση έχει ουσιαστικά “παγώσει” εξαιτίας της άρνησης μεγάλου ποσοστού υπαλλήλων να αξιολογηθεί, γεγονός που το απέδωσε η αρμόδια υπουργός στον φόβο που έχει προκαλέσει στον μέσο υπάλληλο η σύνδεση της διαδικασίας με διαθεσιμότητες και απολύσεις, όπως προέβλεπαν νόμοι επί υπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη, τους οποίους ακύρωσε η παρούσα κυβέρνηση.

Η κ. Γεροβασίλη διευκρίνισε ότι η αξιολόγηση θα αφορά το έτος 2016, εκτίμησε ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο, ενώ τους πρώτους μήνες του 2018 θα έχουν πραγματοποιηθεί η επιλογή και τοποθέτηση των προϊσταμένων.

Απαντώντας στα περί αύξησης του αριθμού των συμβασιούχων τα τελευταία έτη, η υπουργός διέψευσε τα σχετικά στοιχεία που επικαλείται η αντιπολίτευση, καθώς όπως είπε, στον αριθμό των υπαλλήλων που η μισθοδοσία τους καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό προσμετρείται και ο αριθμός όσων εργάζονται σε προγράμματα ΕΣΠΑ.

Εξήγησε ακόμα ότι επειδή το Δημόσιο είχε απορρυθμιστεί από το 2010 και μετά λόγω των απολύσεων και των μνημονιακών περιορισμών στις προσλήψεις, οι πρόσθετες ανάγκες που δημιουργήθηκαν έπρεπε να καλυφθούν με συμβασιούχους.

«Έχω ζητήσει επανειλημμένως και δημοσίως να μου φέρουν έναν μόνιμο δημόσιο υπάλληλο ο οποίος διορίστηκε πέραν του κανόνα προσλήψεων- αποχωρήσεων και πέραν των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ. Όποιος τον βρει αυτόν προκαλώ να μου τον φέρει», πρόσθεσε η υπουργός.

Για το θέμα με την επιστροφή ενταλμάτων πληρωμών για συμβασιούχους των δήμων, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι αυτό συνέβη με ορισμένους κατά τόπους επίτροπους και όχι με το ίδιο το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ σημείωσε ότι δεν πρόκειται για επαναπρόσληψη, όπως υποστηρίζουν οι πρώτοι, αλλά για ανανέωση συμβάσεων, μέχρι τη διενέργεια του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Σχετικά με τα στοιχεία που εμφανίζουν ότι ενώ μειώθηκε το μισθολογικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε στον δημόσιο, απάντησε ότι η μείωση στον ιδιωτικό τομέα «οφείλεται στη συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ, που προκάλεσαν οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ». Κατηγόρησε, επίσης, τα δύο κόμματα ότι ενώ αυτοαποκαλούνται μεταρρυθμιστικά και δηλώνουν ότι στηρίζουν τον ιδιωτικό τομέα, με τις πολιτικές τους ως κυβερνήσεις «τον έπληξαν ραγδαία», ενώ το Δημόσιο «με την γραφειοκρατική και πελατειακή πολιτικής τους δεν φρόντισαν παρά να το διαλύσουν».

Απέρριψε, επίσης, τα περί αύξησης του κόστους στο Δημόσιο, λέγοντας ότι αντίθετα «έχει πέσει και έχουν συρρικνωθεί οι δαπάνες του, ανατριχιαστικά και εξαντλητικά. Ο μόνος δρόμος για να “ανασάνει” η κρατική μηχανή είναι να μειώσουμε το κόστος από τη γραφειοκρατία που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 40 χρόνια και είναι τόσο καλά δομημένη», πρόσθεσε.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

01/09/2017 15:32
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: