Ο Τραμπ θέλει να ψηφιστεί την επόμενη Δευτέρα: Προωθεί μια νέα απόφαση για τη Β. Κορέα στο ΣΑ του ΟΗΕ




Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρουσιάσουν μια νέα απόφαση για τη Βόρεια Κορέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εντός της εβδομάδας, ανακοίνωσε η Αμερικανίδα διπλωμάτις Νίκι Χέιλι. Όπως είπε η Χέιλι, η Ουάσινγκτον θέλει να τεθεί προς ψήφιση αυτό το νέο κείμενο την επόμενη Δευτέρα.

Η Χέιλι κάλεσε τα μέλη του ΣΑ να επιβάλουν τα σκληρότερα δυνατά μέτρα για να αποτρέψουν τη Β. Κορέα να κλιμακώσει το πυρηνικό πρόγραμμά της. Όπως είπε, θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις εντός της εβδομάδας για το ψήφισμα που προωθεί η Ουάσινγκτον. Η Βόρεια Κορέα “έριξε σε όλους ένα χαστούκι στο πρόσωπο” με την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε, υπογράμμισε.
Η Γαλλία και η Βρετανία (μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ) καθώς και η Ιαπωνία τάσσονται υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων. Η στάση που θα τηρήσουν η Κίνα και η Ρωσία, τα δύο άλλα μέλη του ΣΑ που έχουν δικαίωμα βέτο, παραμένει αδιευκρίνιστη.

— Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε σήμερα ότι οι στρατιωτικές λύσεις δεν μπορούν να διευθετήσουν τα ζητήματα στην κορεατική χερσόνησο και προειδοποίησε ότι υπάρχει μια «επείγουσα ανάγκη να διατηρηθεί μια ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να κλιμακώσει τις εντάσεις».

«Μια συνολική επίλυση στα πυρηνικά και σε άλλα ζητήματα που ταλανίζουν την κορεατική χερσόνησο μπορεί να βρεθεί αποκλειστικά μέσα από πολιτικούς διπλωματικούς διαύλους, όπως αξιοποιώντας τις προσπάθειες διαμεσολάβησης του Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Νεμπέντια στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ.

— Ο αντιπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ Λιού Τζιεγί κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να «σταματήσει να αναλαμβάνει ενέργειες που είναι λάθος» και κάλεσε όλα τα μέρη να «σκεφθούν σοβαρά» την πρόταση του Πεκίνου για ταυτόχρονη αναστολή των βαλλιστικών και πυρηνικών προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ και των στρατιωτικών ασκήσεων που διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τη Νότια Κορέα.

«Καλούμε έντονα (τη Βόρεια Κορέα) … να σταματήσει να αναλαμβάνει ενέργειες που είναι λάθος, επιδεινώνουν την κατάσταση και δεν συνάδουν ούτε με τα δικά της συμφέροντα και πραγματικά να επιστρέψει στον δρόμο της επίλυσης του θέματος μέσω διαλόγου», δήλωσε ο Λιού στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

04/09/2017 18:52
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Νέα Υόρκη, United Nations

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: