Μεταφορά των AWACS στην Ελλάδα; Δεν αλλάζει τίποτα στις σχέσεις με την Άγκυρα, λέει το Βερολίνο




Επτά μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου επισκέφτηκαν σήμερα τους γερμανούς στρατιώτες στη νατοϊκή αεροπορική βάση στο τουρκικό Ικόνιο. Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της αναπληρώτριας ΓΓ του ΝΑΤΟ, Ρόζε Γκοτενμέλερ. Αρχικά η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί για τον Ιούλιο. Μετά την απαγόρευσή του από την τουρκική κυβέρνηση ακολούθησαν διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του ΝΑΤΟ.

Επιφυλάξεις της γερμανικής κυβέρνησης.

Την ελπίδα ότι το ταξίδι θα συμβάλει στη βελτίωση των γερμανοτουρκικών σχέσεων και στην επιστροφή της Άγκυρας στις αξίες που διέπουν το ΝΑΤΟ εξέφρασε ο χριστιανοδημοκράτης Χένινγκ Ότε, ένας από τους επτά βουλευτές που επισκέπτονται τους γερμανούς στρατιώτες στην αεροπορική βάση στο Ικόνιο. Σε αντίστοιχη εκτίμηση καταλήγει και ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών στην κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, Ράινερ Άρνολντ. Κατά την άποψή του η επίσκεψη συνιστά ένα πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας.
Παρ΄ ότι οι δύο αυτοί βουλευτές ανήκουν σε κυβερνητικά κόμματα η γερμανική κυβέρνηση δεν συμφωνεί με τις απόψεις τους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, δήλωσε μεν ότι το Βερολίνο «ρητά επιδοκιμάζει» την πραγματοποίηση της επίσκεψης, που όπως τόνισε ήταν ένας «δύσκολος τοκετός». «Για να είμαι όμως ειλικρινής», είπε, «δεν συμμερίζομαι οπωσδήποτε» την εκτίμηση των βουλευτών ότι η επίσκεψη θα αποτελέσει ευκαιρία για έναν «εποικοδομητικό διάλογο» με την Άγκυρα στα επίμαχα θέματα των γερμανοτουρκικών σχέσεων.

«Να μεταφερθούν τα AWACS στην Ελλάδα»

Ο Μάρτιν Σέφερ απέρριψε όμως την κριτική του κόμματος Η Αριστερά ότι πρόκειται για μια επίσκεψη υπό «εξευτελιστικές» συνθήκες επειδή πραγματοποιείται μόνον χάρη στις ενέργειες του ΝΑΤΟ. «Επίσκεψη είναι επίσκεψη», δήλωσε, για να προσθέσει όμως, πως «σαφώς δεν πρόκειται για μια βιώσιμη λύση». Μετά τις εκλογές η νέα κυβέρνηση θα πρέπει αναζητήσει με τη γερμανική βουλή, το ΝΑΤΟ και την Άγκυρα μια άλλη ρύθμιση για τις επισκέψεις βουλευτών στους γερμανούς στρατιώτες που θα είναι «πολιτικά ομαλότερη».

Μιλώντας στη βαυαρική ραδιοφωνία πριν από την επίσκεψη του στο Ικόνιο ο βουλευτής του κόμματος Η Αριστερά, Αλεξάντερ Νόι, κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να τηρήσει μια «αποφασιστικότερη» στάση αλλά και να επιδείξει «μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση» απέναντι στην Τουρκία. Το κόμμα του διαφωνεί μεν με τη συμμετοχή της Γερμανίας στη νατοϊκή αποστολή στο Ικόνιο, τόνισε ο Αλεξάντερ Νόι. Σε περίπτωση όμως που η γερμανική κυβέρνηση επιμένει, τότε θα μπορούσαν τα αναγνωριστικά αεροσκάφη AWACS να εγκατασταθούν στην Ελλάδα και να πραγματοποιούνται από εκεί οι πτήσεις πάνω από τις περιοχές που δραστηριοποιείται το Ισλαμικό Κράτος στη Μέση Ανατολή.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο, DW

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: