Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών πρέπει να ενισχυθεί η ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας




Του Πέτρου Σαββίδη

Μετά την αναμενόμενη κατάρρευση των δικοινοτικών συνομιλιών και τις στρατηγικές ιδιαιτερότητες που προκύπτουν από τη διαχείριση των ευθυνών του αδιεξόδου, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στους πολιτικούς της χειρισμούς.

Η έναρξη εφαρμογής πρωτοβουλιών από την τουρκική πλευρά μετά την αποτυχία του Κραν Μοντάνα, για αναβάθμιση της εσωτερικής και διεθνούς υπόστασης του ψευδοκράτους και ισχυροποίησης της τουρκοκυπριακής εξάρτησης στην Άγκυρα, προκαλεί αμηχανία στη Λευκωσία.

Παράλληλα, η έναρξη της πρώτης διερευνητικής γεώτρησης της κοινοπραξίας ΕΝΙ-ΤOTAL στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, η οποία συνοδεύεται από υποθαλάσσιες έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros Hayreddin Pasa στα νοτιοδυτικά της Πάφου εντός των Οικοπέδων 1, 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ, καθιστά την Κυπριακή Δημοκρατία ιδιαίτερα επιρρεπή σε τουρκικές προκλήσεις.

Εν όψει του γεγονότος ότι η Λευκωσία ποτέ δεν επένδυσε στρατηγικά σε εναλλακτικούς σχεδιασμούς για τον χειρισμό αποτυχίας των συνομιλιών, και λαμβάνοντας υπ’ όψη την επιθετική και απρόβλεπτη συμπεριφορά της Τουρκίας υπό το αυταρχικό καθεστώς Ερτογάν, αλλά και τις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες πολύ κοντά στην πλατφόρμα West Capella, οι κινήσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης θα πρέπει να διακατέχονται από σοφία και φρόνηση.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν και το γεγονός ότι μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία οι στρατιωτικές παρελάσεις στα κατεχόμενα εδάφη της Δημοκρατίας δεν περιλαμβάνουν ερπυστριοφόρα τμήματα (άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα, ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠ), η στρατιωτική παρέλαση της Εθνικής Φρουράς την 1η Οκτωβρίου 2017 θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερα προσεκτικής διαχείρισης και να μη χρησιμοποιηθεί ως προεκλογικό εργαλείο.

H προγραμματιζόμενη δημόσια παρουσίαση στην παρέλαση σημαντικού οπλικού συστήματος το οποίο δεν έχει παρουσιασθεί προηγουμένως (η απόκτησή του διατηρήθηκε, ορθά, διακριτική την τελευταία δεκαπενταετία) θα πρέπει να εκτιμηθεί στη σωστή της διάσταση ώστε να μην εξελιχθεί ως άλλη μια βιαστική και επιπόλαιη κίνηση. Αφού με βεβαιότητα θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο προβολής των τουρκικών θέσεων και θα κατηγορηθεί η «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νοτίας Κύπρου», όπως αποκαλούν την ΚΔ, ότι στρατιωτικοποιεί το κυπριακό πρόβλημα μετά την κατάρρευση των συνομιλιών.

Εάν η παρέλαση έχει σκοπό να αναβαθμίσει το φρόνημα του κυπριακού λαού, θα πρέπει να αντανακλά τη νέα προσέγγιση και τις προθέσεις της Κυβέρνησης για ουσιαστική αναβάθμιση της ΕΦ και να μην είναι απλώς μια στιγμιαία προεκλογική πράξη.

Αν το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ, η Βουλή και τα πολιτικά κόμματα ενδιαφέρονται πραγματικά για την ενίσχυση της ασφάλειας της ΚΔ, θα πρέπει να αποφευχθούν κινήσεις προεκλογικού εντυπωσιασμού και εξυπηρέτησης πολιτικών συμφερόντων και να αναληφθούν σοβαρές πρωτοβουλίες που να αναδεικνύουν την προστασία και ενίσχυση της ΕΦ και την πραγματική αξιοκρατία εντός των ενόπλων δυνάμεων της Δημοκρατίας.

Ενέργειες προς την ορθή κατεύθυνση θα πρέπει να θεωρηθούν η πραγματική αφοσίωση του υπουργού Άμυνας στα καθήκοντά του (τερματισμός περιοδειών αυτοπροβολής σε ολόκληρη την Κύπρο και ανούσιων εξαγγελιών) και η ανάληψη ευθυνών από τον γενικό διευθυντή του ΥΠΑΜ για την τεράστια κωλυσιεργία που παρατηρείται στη λήψη σημαντικών αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένης και της μη αξιοποίησης του ευτελούς προϋπολογισμού που διατίθεται για εξοπλιστικά προγράμματα.

Παράλληλα, άμεσος τερματισμός της γάγγραινας των κομματικών παρεμβάσεων εντός της Εθνικής Φρουράς που δηλητηριάζουν το φρόνημα και ακρωτηριάζουν την αποτελεσματικότητά της και ανάληψη δέσμευσης της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής για πραγματική επίβλεψη (oversight) των υποχρεώσεων του ΥΠΑΜ και του έργου του ΓΕΕΦ.

Αναμφίβολα, έχουν γίνει σημαντικά άλματα σε ορισμένους τομείς όπως η αμυντική διπλωματία (ειδικά στις σχέσεις με το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο και τον ρόλο της ΚΔ στη Μέση Ανατολή), η εξαιρετικά σημαντική πρόσληψη ΣΥΟΠ για αιμοδότηση των πολεμικών Μονάδων, η αναβάθμιση του εξοπλισμού της Διοίκησης Καταδρομών, η ριζική μείωση των μεγάλων σχηματισμών και των διοικήσεων στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης της ΕΦ και η μετακίνηση διοικητών συγκροτημάτων και σχηματισμών κατά τις άδειες αφυπηρετήσής τους.

Όμως σοβαρά αποστήματα εξακολουθούν να παραμένουν εντός της ΕΦ προσβάλλοντας εσωτερικά το κύρος και την αποτελεσματικότητά της. Όπως η χρόνια παραμονή ορισμένων συγκεκριμένων αξιωματικών (ειδικά ακατάλληλων και αδιάφορων) σε συγκεκριμένες θέσεις, η ευθυνοφοβία και γραφειοκρατία που επικρατεί στην ΕΦ και ειδικά η αδιαφορία και ανεπάρκεια ανώτατων, αλλά και ανώτερων αξιωματικών, που εγκλωβίζουν την υγιή εξέλιξη στην ΕΦ ικανότατων στελεχών.

Επιβεβαίωση του τελευταίου είναι και οι προσφυγές αποστρατευόμενων αξιωματικών στα δικαστήρια για αύξηση των ήδη σημαντικών οικονομικών τους οφελών και η δημόσια κριτική κατά της Εθνικής Φρουράς από ορισμένους απόστρατους αξιωματικούς μετά την αποστρατεία τους (οι οποίοι όσο υπηρετούσαν τηρούσαν απόλυτη σιγή).

Μια ενδοσκόπηση εντός της Εθνικής Φρουράς καταδεικνύει –παρά την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος και τη διάβρωση των παραδοσιακών κοινωνικών αρχών– ότι το ήθος και η συνεισφορά των νεοπροσληφθέντων ΣΥΟΠ είναι ελπιδοφόρα, η ικανότητα και η θέληση των νέων στελεχών από τις παραγωγικές σχολές σημαντική και η ποιότητα των περισσότερων κατώτερων και ανώτερων αξιωματικών, που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα καθήκοντά τους για απαράδεκτα μεγάλα χρονικά διαστήματα, πολύτιμη. Ο επαγγελματικός και ηθικός σεβασμός και η προστασία αυτών των νέων στελεχών, που αποτελούν το μέλλον της Εθνικής Φρουράς, αποτελούν την ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας, των πολιτικών κομμάτων αλλά και των πολιτών της ημικατεχόμενης Δημοκρατίας.

  • Λέκτορας Ιστορίας και Γεωπολιτικής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας – APOPSEIS.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: