“Μαγειρεύεται” επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο: Ποιά η θέση του Τράμπ για το ΔΝΤ




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Επί παντοδυναμίας του Ρέινς Πρίμπους στο Λευκό Οίκο, όποτε έφτανε το αίτημα για την έλευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον η απάντηση ήταν στερεότυπη: «Είναι νωρίς»… Με την αποχώρησή του από τη θέση του Προσωπάρχη, ως εκ θαύματος, το αίτημα επανήλθε και η απάντηση δεν ήταν αρνητική.

Βέβαια, η πρώτη αποδοχή του αιτήματος αφορούσε μία συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πένς, στο γραφείο του, αλλά η Αθήνα ζητούσε κάτι μεγαλύτερο και εντυπωσιακό, και όπως αποδείχθηκε, όχι άπιαστο: Μία συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, ο ικανός διπλωμάτης Χάρης Λαλάκος, ήταν σαφής: Το ραντεβού πρέπει να γίνει με τον ίδιο τον πλανητάρχη. Είχε προηγηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον κ. Πενς και η πρόσκληση που απηύθυνε ο τελευταίος στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Όσο και αν ακούγεται παράξενο, η συνάντηση του κ. Τραμπ με τον κ. Τσίπρα βρίσκεται στα σκαριά και εάν δεν σημειωθεί άλλη εμπλοκή, θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους ολίγους μήνες. Η πρωθυπουργική επίσκεψη συζητήθηκε την Πέμπτη και στη συνάντηση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά με τη σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Joan O’Hara, η οποία δεν ήταν καθόλου αρνητική, παρά το γεγονός ότι δεν αποφασίζει η ίδια αλλά στην όποια εισήγησή της δίνεται πάντα σημασία.

«Και οι δύο πλευρές -είπε ο κ. Παππάς- επιθυμούν την επίσκεψη και εργάζονται συστηματικά προς μια τέτοια κατεύθυνση, με στόχο όχι μια συνάντηση εθιμοτυπίας, αλλά με απτά και αμοιβαίως επωφελή αποτελέσματα».

Αρχικά επικράτησε ένας σκεπτικισμός για το γεγονός ότι η προεδρία του κ. Τραμπ «μαστίζεται» από σκάνδαλα και στενοί του συνεργάτες, όπως και ο γιός του, αντιμετωπίζουν την αμερικανική Δικαιοσύνη. Όμως τα ανοικτά μέτωπα της Ελλάδας είναι πολλά και μία συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, είναι περισσότερο από επιθυμητή.

Η οικονομική κρίση, που έχει διαλύσει την Ελλάδα, και η αβεβαιότητα που επικρατεί για την τρίτη αξιολόγηση, όπως και η επιθετικότητα που επιδεικνύει το ΔΝΤ αναγκάζουν τον κ. Τσίπρα να αναζητήσει συμμάχους και ο πιο σημαντικός είναι πάντα η Αμερική ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο Πρόεδρος και το κόμμα που κυβερνά. Η Αθήνα ευελπιστεί ότι θα έχει στον πλευρό της τον Λευκό Οίκο, για να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα, που θα μπορούσε να προκαλέσει η υστέρηση εσόδων, η οποία είναι περισσότερο από ορατή. Εάν επιβεβαιωθούν οι φόβοι, η κυβέρνηση ίσως αναγκαστεί να αποδεχθεί κάτι που θεωρεί ανάθεμα: ένα νέο Πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018 και ενώ έχει επενδύσει στην έξοδο από τα Μνημόνια ενώπιον των εκλογών, που υπό ομαλές συνθήκες θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο της επόμενης χρονιάς.

Η νέα κυβέρνηση του κ. Τραμπ, δεν έχει αλλάξει τη στάση της, και στο Δ.Σ. του ΔΝΤ ο Αμερικανός αντιπρόσωπος παραμένει υποστηρικτικός χωρίς να αλλάξει η πολιτική που υιοθέτησε ο προηγούμενος πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα. Οι οδηγίες του πρώην υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιού, παραμένουν οι ίδιες: Στήριξη στην Ελλάδα και ειδικά στο αίτημά της για ελάφρυνση του χρέους με την υπόσχεση της Αθήνας σε ισχύ, για υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων που αποδέχθηκε και νομοθέτησε.

Το Ταμείο επανέρχεται στην ελληνική πρωτεύουσα με την Αποστολή του, της οποίας ηγείται η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία παραμένει επικεφαλής έχοντας στις αποσκευές της τις ίδιες οδηγίες όπως και στο παρελθόν. Το ΔΝΤ θα επιμείνει στο ξεκαθάρισμα του τραπεζικού συστήματος και στη διευθέτηση των εργασιακών, και για τους λόγους αυτούς αναμένεται η αξιολόγηση να κυριαρχηθεί από σκληρές διαπραγματεύσεις. Αξιωματούχος του Ταμείου προσπάθησε να διορθώσει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσαν οι τοποθετήσεις του εκπροσώπου Τζέρι Ραις για τις τράπεζες λέγοντας ότι όσα γράφονται δεν είναι όλη η αλήθεια.

Όμως, αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο τραπεζικός τομέας πάσχει και ίσως αποτελέσει το θέμα των επόμενων μηνών, αφού το Ταμείο ασχολείται ήδη με το ζήτημα και τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα υποβάλλουν πολλές ερωτήσεις. Τα στρες τεστ των μη συστημικών τραπεζών διεξάγονται αυτή τη στιγμή και τα αποτελέσματα αναμένονται με αγωνία καθώς θα επηρεάσουν την όλη εικόνα των υπολοίπων τραπεζών. Οι συστημικές τράπεζες θα βρεθούν στο μικροσκόπιο τον Φεβρουάριο όταν το ΔΝΤ θα ασχοληθεί επισταμένα στο πλαίσιο της δικής του πρώτης αξιολόγησης με βάση το δικό του πρόγραμμα.

Σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή:

Το ΔΝΤ εξακολουθεί να θέτει θέμα τραπεζών και να θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν νέα stress tests, αφού μερικοί υποστηρίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να χρειαστούν ρευστότητα που θα αγγίζει τα 10 δις ευρώ.

Η πηγή εξήγησε ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν μπορούσε να είναι πιο σαφής στην ενημέρωση της Πέμπτης, λέγοντας ότι τα νέα stress tests προκύπτουν από το πλαίσιο της συμφωνίας του Ιουλίου για το επί της αρχής πρόγραμμα και είναι κάτι το οποίο έχει ήδη συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Ράις προσδιόρισε μάλιστα και τον χρόνο συζήτησης του θέματος λέγοντας ότι αυτή θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ΔΝΤ η οποία υπενθυμίζεται ότι έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 15 Φεβρουαρίου.

Η πηγή είπε στο ΠΘ ότι αυτό το θέμα θα πρέπει να το διαχειριστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και για το λόγο αυτό ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Πολ Τόμσεν και η κ. Βελκουλέσκου βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους ομολόγους τους στην ΕΚΤ.

Η κατάσταση σε ότι αφορά τις σχέσεις του ΔΝΤ και της Αθήνας περιγράφεται ως οριακή, διότι παρατηρείται έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Το Ταμείο θα αντισταθεί επίσης και στη μείωση της φορολογίας, στην οποία ευελπιστεί η κυβέρνηση ενόψει και των εκλογών, όποτε και αν διεξαχθούν αυτές.

Το ΔΝΤ φαίνεται να πιστεύει ότι τα κεφάλαια των τραπεζών δεν είναι ικανοποιητικά, και έτσι δεν επιτρέπεται η άρση των capital controls, και την ίδια στιγμή, οι αξιωματούχοι του εκφράζουν ανησυχία ότι θα μπορούσε να απαιτηθεί και ανακεφαλαιοποίηση.

Μιλώντας για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις αναφέρθηκε στην έκθεση του ΔΝΤ, που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο, για την ανάγκη διασφάλισης της ευρωστίας των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, πριν από το τέλος του Προγράμματος, απαιτείται επισκόπηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) του τραπεζικού τομέα και τεστ προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων πριν από το τέλος του προγράμματος του ESM. Οι δανειστές θέλουν να διασφαλίσουν ότι αν χρειαστεί, θα χρησιμοποιηθούν οι πόροι που έχουν διατεθεί μέσα από το Πρόγραμμα.

Ο κ. Ράις θεωρεί ότι το AQR «είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που θα εξετασθούν», επειδή αποτελεί προϋπόθεση για να ισχύει το «επί της αρχής» πρόγραμμα του ΔΝΤ με τη χώρα μας, το οποίο εγκρίθηκε με περίεργες διαδικασίες τον περασμένο Ιούλιο.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι το Ταμείο δεν εγείρει πρόσθετες απαιτήσεις αυτή τη στιγμή, τόνισε όμως ότι τα Προγράμματα εξελίσσονται. Είχε ερωτηθεί συγκεκριμένα εάν το Ταμείο συνδέει το θέμα της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού με το σύνολο της συμφωνίας του Ιουλίου

Είπε:
«Οι παράμετροι και οι δεσμεύσεις για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν με διαφάνεια ανακοινωθεί. Δεν γνωρίζω κάτι για πρόσθετες απαιτήσεις. Το πρόγραμμα εξελίσσεται διαρκώς και εμπλουτίζεται. Αυτό είναι μια γνωστή διαδικασία».

Ο κ. Ράις προχώρησε σε μία «απολογία» για το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε Πρόγραμμα τα τελευταία επτάμιση χρόνια, αναφερόμενος στις αρνητικές -για το Ταμείο- δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Μακρόν και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Αφού τόνισε ότι το ΔΝΤ πηγαίνει στις χώρες μετά από αίτημά τους, τόνισε τα εξής:

«Το ΔΝΤ και όλοι οι υπόλοιποι λειτουργούμε με καλή πίστη, ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι. Το ΔΝΤ είναι δεσμευμένο και δείχνει σοβαρότητα στην υποστήριξη της Ελλάδος και οι πόροι που έχει κατά καιρούς δεσμεύσει  για τη χώρα το καταδεικνύουν».

Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους, ο εκπρόσωπος θύμισε ότι το ΔΝΤ είναι ο πιο ένθερμος και πιο βασικός υπέρμαχος της ελάφρυνσης του. Σημείωσε ότι το Ταμείο «δείχνει σεβασμό στη σχέση του με την Ελλάδα και δουλεύει όσο σκληρά μπορεί για να κάνει λειτουργικό το νέο πρόγραμμα».

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΟΙ S-400
Αποτελεί τεράστιο πρόβλημα, η αναταραχή που προκαλεί η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή, και η επιθετικότητα εναντίον των Κούρδων της Συρίας (YPG), που αποτελούν πιστούς συμμάχους του Ντόναλντ Τραμπ, και οι οποίοι «καθάρισαν» για τον Αμερικανό Πρόεδρο το Ισλαμικό Κράτος στη Ράκα και αλλού, χωρίς να χυθεί αμερικανικό αίμα.

Οι κινήσεις του Αμερικανού προέδρου μετά την επιβεβαίωση της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400 από τον Ερντογάν, είναι χαρακτηριστικές του τρόπου που θα πολιτευθεί για το θέμα. Και για την πράξη αυτή, αναμένεται να παιχθεί στρατηγικό παιγνίδι που αφορά και την Ελλάδα.

Όταν και εφόσον επιβεβαιωθεί στην πράξη η αγοραπωλησία, και εάν μέχρι τότε οι Αμερικανοί δεν πείσουν τον Ερντογάν να ακυρώσει τη συμφωνία, όπως συνέβη πριν μερικά χρόνια με την προσπάθεια αγοράς κινέζικου πολεμικού υλικού, τότε η σύγκρουση του Τραμπ με τον Ερντογάν θα καλύψει όλα τα μέτωπα. Ο Αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε την περασμένη εβδομάδα στον κ. Ερντογάν και τον προειδοποίησε για τα επικίνδυνα παιγνίδια που παίζει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και το Ιράν.

Αμερικανοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Τουρκία έκανε τη στροφή προς τη Μόσχα και την Τεχεράνη όταν οι Αμερικανοί απέρριψαν τις αιτιάσεις του Ερντογάν και εξόπλισαν τους Κούρδους του YPG. Ήταν τότε που πίστεψε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να διαμελίσουν  την Τουρκία (ένας ισχυρισμός που δεν ισχύει, όπως τονίζουν οι αναλυτές).

Η αμερικανική πλευρά έχει εντάξει την Ελλάδα στις σημαντικές χώρες-συμμάχους της και αναμένεται η σχέση αυτή να επιβεβαιωθεί με την παραχώρηση επιπλέον διευκολύνσεων από την Αθήνα προς την Ουάσιγκτον μέσω της βάσης της Σούδας, για την οποία οι Αμερικανοί ζητούν πενταετή συμφωνία συνεργασίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: