“Κόμμα πολιτοφυλακή” η Χρυσή Αυγή σύμφωνα με την κατάθεση μάρτυρα στη δίκη της οργάνωσης




“Κόμμα πολιτοφυλακή” χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή ο καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Σπουρδαλάκης που κατέθεσε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την εγκληματική οργάνωση.

Ο καθηγητής που έχει ασχοληθεί στο πλαίσιο μελέτης του για τα πολιτικά κόμματα με την Χρυσή Αυγή, υποστήριξε στην κατάθεση του ότι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της οργάνωσης είναι η άσκηση βίας για πολιτικούς σκοπούς ,ενώ τόνισε πως η δομή της είναι στρατιωτικού τύπου.

Όπως ανέφερε κατά την εξέταση του ο κ. Σπουρδαλάκης, η Χρυσή Αυγή δεν είναι «μια πολιτική οργάνωση που εκφράζει μια παράδοση που είναι κοντά στο πλαίσιο του Διαφωτισμού», ενώ τόνισε πως η ρητορεία του κόμματος «δεν εμπίπτει στο πλαίσιο του Δικαιικού πολιτισμού».

Αναφέρθηκε επίσης ο καθηγητής στο θέμα των οικονομικών στοιχείων του κόμματος, επισημαίνοντας πως το 2013 η αίσθηση που ο ίδιος αποκόμισε ασχολούμενος με την Χρυσή Αυγή ήταν ότι «η πολυσχιδής δραστηριότητα του κόμματος δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο με τα έσοδα των υποτιθέμενων μελών, είτε με των βουλευτών. Δηλαδή γραφεία, παρουσιάσεις, εφημερίδα. Η εντύπωσή μου είναι ότι η δραστηριότητα τού συγκεκριμένου κόμματος δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί, και ειδικά χωρίς κρατική χρηματοδότηση μέχρι τότε. Άρα, κάποιος θα έπρεπε να δει και αυτή τη διάσταση, ερευνώντας το κόμμα». Τόνισε δε, απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου, πως δεν είχε αντίστοιχη εντύπωση για άλλα κόμματα εκείνη την περίοδο. «Μπορεί να το δικαιολογούν με περισσότερα μέλη, μπορεί να είναι παλιότερα…», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η εξέταση του πρώην υποψήφιου βουλευτή και επιστημονικού συνεργάτη της Χρυσής Αυγής, Ηλία Σταύρου, για την κατάθεση του οποίου ζητήθηκε από την πλευρά της υπεράσπισης του πρώην βουλευτή Ευστάθιου Μπούκουρα η άσκηση ποινικής δίωξης για ψευδορκία. Η πλευρά Μπούκουρα αμφισβήτησε τον κ. Σταύρου σχετικά με όσα κατέθεσε ότι έγιναν σε επίσκεψη του, Πάσχα, στο σπίτι τού τότε βουλευτή. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε «ναζιστικά σύμβολα και ύμνους που τραγούδησαν», περιγραφή που κατά την υπεράσπιση του κ. Μπούκουρα διαψεύδεται από μάρτυρες. Έτσι ζητήθηκε η αποστολή της κατάθεσης στον Εισαγγελέα για να διωχθεί ο κ. Σταύρου για ψευδορκία, αίτημα για το οποίο το δικαστήριο επιφυλάχθηκε.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

20/09/2017 17:26
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: