Κοινό μέτωπο Τουρκίας – Ιράν – Ιράκ κατά Κούρδων: Απαιτούν ματαίωση δημοψηφίσματος

A handout photo made available by Turkish President Press office shows Iranian Foreign Minister Mohammad Javad Zarif (L), meeting with Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) in Ankara, Turkey. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT, EDITORIAL USE ONLYA handout photo made available by Turkish President Press office shows Iranian Foreign Minister Mohammad Javad Zarif (L), meeting with Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) in Ankara, Turkey. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT, EDITORIAL USE ONLY

Η Τουρκία, το Ιράν και το Ιράκ κάλεσαν  τις αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν να ματαιώσουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα διευκρινίζοντας πως, αν δεν ματαιωθεί, θα εξετάσουν από κοινού αντίμετρα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και κατά τη συνεδρίασή τους επανέλαβαν την «κατηγορηματική αντίθεσή τους στο δημοψήφισμα» στο Ιρακινό Κουρδιστάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί.

Οι υπουργοί αποφάσισαν «να προτρέψουν την KRG (σ.σ.: τις αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν) να μην διεξαγάγει το δημοψήφισμα» και επέμειναν «στην ανάγκη να υπάρξουν συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες για να πειστεί η KRG να ματαιώσει» την ψηφοφορία.

Οι υπουργοί εξάλλου «συμφώνησαν να εξετάσουν συντονισμένα αντίμετρα» και υπογράμμισαν την προσήλωσή τους «στην εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Σχεδόν το σύνολο των χωρών, με εξαίρεση το Ισραήλ, έχουν ταχθεί κατά της ψηφοφορίας αυτής.

Το Ιράν και η Τουρκία, που αντιμετωπίζουν επίσης αποσχιστική δράση στα εδάφη τους, φοβούνται την επίδραση που θα έχει στις δικές τους κουρδικές μειονότητες.

«Το δημοψήφισμα (…) υπάρχει κίνδυνος να διακυβεύσει τα κέρδη που έχει καταγάγει με αγώνα το Ιράκ εναντίον» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και «να προκαλέσει νέες συγκρούσεις στην περιοχή», προστίθεται στην τουρκική ανακοίνωση.

Στη διάρκεια ομιλίας του την Τρίτη από το βήμα του ΟΗΕ, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τις αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν: «Αν αγνοηθεί η σαφής και κατηγορηματική θέση της Τουρκίας στο ζήτημα αυτό, μπορεί να οδηγηθούμε σε μια διαδικασία που θα στερούσε την περιφερειακή κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν από ευκαιρίες από τις οποίες έχει σήμερα όφελος», δήλωσε.

Η αντίθεση της Τουρκίας στην ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν εκτιμάται ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα ενός ενδεχόμενου κουρδικού κράτους, κυρίως επειδή το Ιρακινό Κουρδιστάν αντλεί τα κύρια έσοδά του από την εξαγωγή του πετρελαίου που γίνεται μέσω ενός πετρελαιαγωγού που καταλήγει στο τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

21/09/2017 12:18
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Άγκυρα

Be the first to comment on "Κοινό μέτωπο Τουρκίας – Ιράν – Ιράκ κατά Κούρδων: Απαιτούν ματαίωση δημοψηφίσματος"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*