Κάτω από το νερό πολλές συνοικίες στη βόρεια Φλόριντα: Ακόμη σε επιφυλακή για την Ίρμα




Το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα, που έχει πλέον αποδυναμωθεί σε τροπική καταιγίδα, αφού προκάλεσε την εκκένωση εκατομμυρίων ανθρώπων και βύθισε στο σκοτάδι εκατομμύρια νοικοκυριά στη Φλόριντα, τελικά δείχνει λιγότερο καταστροφικό σε σύγκριση με όσο αρχικά φοβόντουσαν οι αρχές. Η επιφυλακή ωστόσο παραμένει διότι υπάρχει ακόμη κίνδυνος.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Φλόριντα σε τροχαία δυστυχήματα το Σάββατο και την Κυριακή. Αντιθέτως, σε πολλά νησιά της Καραϊβικής τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 27 ανθρώπων και μεγάλες καταστροφές.

Στις 15.00 ώρα Ελλάδας, το «μάτι» της Ίρμας βρισκόταν σε απόσταση 170 χιλιομέτρων βόρεια της Τάμπας, στη Φλόριντα, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα έως 110 χιλιόμετρα την ώρα. Η σφοδρότητα του φαινομένου είναι εφάμιλλη με εκείνη ενός κυκλώνα.

Συναγερμό για πλημμύρες κήρυξαν οι αρχές σήμερα το πρωί για το κέντρο της πόλης Τζάκσονβιλ, στη βορειοανατολική Φλόριντα, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Τζόρτζια.
«Μείνετε μέσα…. Μην βγαίνετε έξω» προειδοποιούν οι αρχές από τον ιστότοπο της πόλης του Τζάκσονβιλ.
«Τμήματα της πόλης έχουν πλημμυρίσει και αναμένονται νέες βροχοπτώσεις».

Οι προειδοποιήσεις των αρχών σχετικά με τον κίνδυνο πλημμυρών εξαιτίας της απότομης ανόδου της στάθμης της θάλασσας λόγω της καταιγίδας, παραμένουν σε ισχύ σε μεγάλα τμήμα της χερσονήσου της Φλόριντας, όπου 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, μία από τις μαζικότερες εκκενώσεις στην ιστορία των ΗΠΑ.

«Παραμείνετε μέσα (στα σπίτια σας). Σε ασφαλή μέρη» ήταν η προτροπή που απηύθυνε προς τους πολίτες μέσω Twitter ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ρικ Σκοτ, μετά την υποβάθμιση της Ίρμας στην κατηγορία 1.
Η κακοκαιρία μετακινείται στη βόρεια Φλόριντα και τη νότια Τζόρτζια σήμερα.

«Καταρρακτώδεις βροχές»

Στην πόλη Μπονίτα Σπρινγκς, πολλές συνοικίες είχαν βυθιστεί σήμερα κάτω από το νερό. Ολόκληρη η περιοχή δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα. Κάτοικοι προσπαθούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, επιχειρώντας να διασχίσουν τους πλημμυρισμένους δρόμους.
«Δεν πιστεύω ότι θα καταφέρω να φθάσω στο σπίτι μου. Θα ήθελα να πάω εκεί περπατώντας όμως το νερό έχει βάθος σχεδόν ένα μέτρο και οι μπότες μου έχουν ύψους 30 εκατοστά» είπε ο Σαμ Πάρις, κάτοικος της περιοχής.
Φοίνικες λύγισαν από τη μανία των ανέμων, γερανοί κατέρρευσαν, κολώνες του ηλεκτρικού ρεύματος ξεριζώθηκαν. Συνοδευόμενος από θυελλώδεις ανέμους και κατακλυσμιαίες βροχές, ο κυκλώνας έπληξε την Κυριακή τις ΗΠΑ ως κυκλώνας κατηγορίας 4, με ριπές ανέμων στα 215 χιλιόμετρα την ώρα σαρώνοντας το αρχιπέλαγος Κις στο νότιο τμήμα της Φλόριντας.
Κατόπιν σφυροκόπησε τις δυτικές ακτές της πολιτείας με ανέμους ταχύτητας 185 χλμ/ώρα (κατηγορία 3) προτού υποβαθμιστεί περαιτέρω.
Στη Φλόριντα, σχεδόν 5,8 εκατομμύρια καταναλωτές έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών. Η εταιρεία Florida Power and Light ανακοίνωσε ότι «για λόγους ασφαλείας διέκοψε τη λειτουργία» ενός από τους δύο πυρηνικούς της αντιδραστήρες στη μονάδα Turkey Point, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χερσονήσου.

Τοπίο καταστροφής και στο Μαϊάμι

Αν και η Ίρμα, μεγέθους όσο το Τέξας, έπληξε κυρίως τη νοτιοδυτική Φλόριντα, οι δυτικές ακτές δεν γλύτωσαν από τη μανία της φύσης.
Θυελλώδεις άνεμοι και έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν το Μαϊάμι. Δρόμοι πλημμύρισαν και τουλάχιστον δύο γερανοί σχεδόν κατέρρευσαν πλήρως εξαιτίας της καταιγίδας.
Το διεθνές αεροδρόμιο του Μαϊάμι έκλεισε και δεν αναμένεται να λειτουργήσει παρά αύριο, εκτελώντας περιορισμένο αριθμό πτήσεων.
Τις επιχειρήσεις διάσωσης εμπόδιζε η σφοδρότητα των ανέμων και η βροχή. Απαγορεύσεις κυκλοφορίας επιβλήθηκαν σε πολλές κοινότητες, κυρίως ως μέτρο αποτροπής των λεηλασιών.
Το κόστος για την αμερικανική οικονομία από τους κυκλώνες Ίρμα και Χάρβεϊ –που σάρωσε νωρίτερα, στα τέλη Αυγούστου, το Τέξας και τη Λουιζιάνα– υπολογίζεται σε 290 δισεκατομμύρια δολάρια, το 1,5% του ΑΕΠ των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Accuweather.

Περισσότερες ειδήσεις ΗΠΑ εδώ

11/09/2017 18:10
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters
Μπονίτα Σπρινγκς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: