Καπηλεύονται και τις αρχαιότητες: Παράνομες οι ανασκαφές στη Γαληνόπορνη, από ψευδοκράτος




Διεθνείς και τοπικούς νόμους παραβιάζουν αυτοί που διεξάγουν τις ανασκαφές στην τοποθεσία λόφος του Βασιλιά στη Γαληνόπορνη και το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα αποταθεί στο ΥΠΕΞ για να προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες και διαβήματα διεθνώς, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Μαρίνα Σολομίδου – Ιερωνυμίδου.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα περί σημαντικών αρχαίων ευρημάτων στις ανασκαφές που διεξάγει το «πανεπιστήμιο» ανατολικής Μεσογείου εκεί και την ανεύρεση σημαντικού αρχαίου θησαυρού, η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων είπε ότι όλες οι ανασκαφές στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου μετά το 1974 παραβιάζουν κατάφωρα το άρθρο 9 του δευτέρου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης της Χάγης που αφορά την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης, ενώ παραβιάζουν και τον περί αρχαιοτήτων νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο συγκεκριμένος χώρος ήταν γνωστός από το 1962, υπήρχαν μάλιστα και δημοσιεύματα για σημαντική θέση της μέσης και ύστερης κυπριακής χαλκοκρατίας, ενώ ο αρχαίος θησαυρός των χάλκινων αντικειμένων είχε εντοπιστεί το 2004 όταν άρχισαν εκεί ανασκαφές δύο Πανεπιστήμια της Γερμανίας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ, εκτιμώντας ότι με τη νέα ανασκαφή ίσως βρέθηκαν κάποια καινούργια αντικείμενα.

Η κ. Ιερωνυμίδου εξήγησε ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Υπουργείο Εξωτερικών, ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων και όλη η επιστημονική κοινότητα των αρχαιολόγων είχαν τότε αντιδράσει σε διεθνές επίπεδο. Φέτος τον Φεβρουάριο, ανέφερε, κατάφεραν να έχουν μια απαντητική και απολογητική επιστολή από την ηγεσία του γερμανικού Πανεπιστημίου Tübingen με την διαβεβαίωση ότι δεν επρόκειτο να προέβαιναν πλέον σε αρχαιολογικές ανασκαφές στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Εμείς θα αντιδράσουμε όπως πάντα για θέματα καταστροφών και παρεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους στα κατεχόμενα, δήλωσε η κ. Ιερωνυμίδου και σημείωσε καταλήγοντας πως θα αποταθούν στο Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είναι η αρμόδια αρχή για να προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες διεθνώς.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Ραλλή Παπαγεωργίου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 05/09/2017 17:20

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: