Κάποιοι πολιτικοί βουτηγμένοι στα σκάνδαλα επέλεξαν να πιάσουν σε χονδρό δούλεμα τους πολίτες




Του Δημήτρη Παπαδάκη

Η κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε όπως όλοι οι πολιτειακοί αξιωματούχοι δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, μέσα στα πλαίσια της ζητούμενης, από την κοινωνία, διαφάνειας για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς στο δημόσιο βίο.

Όταν η κοινωνία μας μαστίζεται από φαινόμενα διαφθοράς και καθημερινά βγαίνουν στην δημοσιότητα σκάνδαλα διασπάθισης δημοσίου χρήματος, η απόφαση της Βουλής ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να δώσει στους πολίτες την αίσθηση ότι υπάρχει αντίληψη της κατάστασης και ότι η Πολιτεία θα μετουσίωνε τις διακηρύξεις σε πράξεις για διαφάνεια αλλά πάνω απ’ όλα ότι οι πολιτειακοί αξιωματούχοι δεν υποτιμούν την νοημοσύνη των πολιτών.

Δυστυχώς, όχι μόνο χάθηκε ακόμη μία ευκαιρία ανάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών αλλά αντίθετα φρόντισαν να εξαφανίσουν και την παραμικρή εμπιστοσύνη προς ολόκληρο το σύστημα γιατί κάποιοι πολιτικοί (δυστυχώς η πλειοψηφία) επέλεξαν να πιάσουν σε χοντρό δούλεμα τον κόσμο με δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων που απευθύνονται σε ανόητους και αφελείς.

Δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία το γεγονός ότι ζούμε σε μια κοινωνία αιμοβόρα, που κινείται στα πλαίσια της ρωμαϊκής αρένας, και του λαϊκισμού, που επιτάσσει δήθεν ότι ο πολιτικός πρέπει να είναι φτωχός και κάποιοι μάλιστα προσπάθησαν να μας το αποδείξουν. Δεν πρόκειται να μπω στην διαδικασία απόδειξης των πιο πάνω γιατί το έχουν πράξει ήδη δημοσιογράφοι αλλά και παρά πολλοί πολίτες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Από το 2004 που εμφανίστηκε το φαινόμενο της αποχής, όλα τα πολιτικά κόμματα, μηδενός εξαιρουμένου, φώναζαν με τον πιο έντονο τρόπο ότι έλαβαν το μήνυμα και ότι θα συμπεριφέρονταν με τρόπο ελκυστικό προς τους πολίτες για να επιστρέψουν συμμετέχοντας στις δημοκρατικές διαδικασίες, όπως και έπραξαν… Αδιαφάνεια σε αποφάσεις, έλλειψη εσωτερικής δημοκρατίας στα κόμματα, προκλητικές συμπεριφορές πολιτειακών αξιωματούχων, σκάνδαλα βλέπε Βγενόπουλος, Focus, ΣΑΠΑ, Δρομολαξιά, ΤΕΠΑΚ, διορισμοί ημέτερων ως άριστοι των άριστων, υποσχέσεις που δεν τηρούνται, προνομιακή πληροφόρηση και συμπεριφορά σε ολίγους και συγγενείς και πάει λέγοντας ο κατάλογος που προσβάλει την ίδια δημοκρατία, την χρήστη διοίκηση και την ισονομία των πολιτών αυτού του τόπου.

Η απογοήτευση είναι δικαιολογημένα τόσο μεγάλη αλλά θα τολμήσω να πάω απέναντι στο ρεύμα, λέγοντας ότι μόνο με την συμμετοχή των πολιτών στις κοινωνικές και δημοκρατικές διαδικασίες θα αλλάξουν στάση και συμπεριφορά οι κρατούντες την οποία μορφή εξουσίας. Όταν ξέρουν ότι θα κριθούν από ένα λαό που σκέφτεται, κρίνει και αντιδρά και ότι θα τους στείλουν στην γωνιά δεν θα τολμούν να συμπεριφέρονται όπως συμπεριφέρονται μέχρι σήμερα. Όσο ξέρουν ότι δεν ιδρώνει το αυτί κανενός, θα συνεχίσουν να έχουν την ίδια συμπεριφορά και θα συνεχίσουν να υποβάλουν τις ίδιες δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων.

  • Ευρωβουλευτής του Σ.Κ. ΕΔΕΚ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: