Ισχυρό ενδιαφέρον στο πλαίσιο του market test για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ: Αναμένει εξελίξεις τον Οκτώβριο ο κ. Σταθάκης




Την εκτίμηση ότι η ελληνική πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποεπένδυση περίπου του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ ανταποκρίνεται στα κριτήρια που θέτει η Συμφωνία των Παρισίων και είναι βιώσιμη, διατύπωσε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεώργιος Σταθάκης.

Πρόσθεσε ότι στο επόμενο διάστημα θα γίνουν διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση της πρότασης, με προοπτική το market test να “τρέξει” τον Οκτώβριο, προσελκύοντας ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Η δε αποεπένδυση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί ως τα μέσα του 2018.

Μιλώντας σε σημερινή εκδήλωση της ΔΕΗ, σε συνεργασία με την ΔΕΘ HELEXPO και του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ, με θέμα «Investment Opportunities in Southeastern Europe», ο κ.Σταθάκης επισήμανε ότι δεν θα δικαιωθούν όσοι υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει ισχυρό ενδιαφέρον στο πλαίσιο της διαδικασίας του market test. Πρόσθεσε δε ότι «επιδίωξη του ενεργειακού σχεδιασμού της κυβέρνησης είναι η μέγιστη δυνατή συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα της Ελλάδας το 2030, υπό το φως των περιβαλλοντικών στόχων, για τους οποίους η χώρα έχει δεσμευτεί με τη Συμφωνία των Παρισίων», κάτι που είναι εφικτό χάρη στις νέες τεχνολογίες.

«Ο δικός μας στόχος είναι να προσελκυστεί τεχνογνωσία και κεφάλαια για την αναβάθμιση υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και την κατασκευή νέων, τελευταίας τεχνολογίας, που θα αντικαταστήσουν εν μέρει την ισχύ μονάδων που αποσύρονται οριστικά» τόνισε και πρόσθεσε ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει ισχυρός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος της χώρας, μια καινοτόμα και ανταγωνιστική ευρωπαϊκή εταιρεία, έτοιμη να ανταποκριθεί σε προκλήσεις εντός και εκτός της Ευρώπης (σ.σ. η επιτυχία του market test θεωρείται απαραίτητη, προκειμένου να μην ενταχθούν στο “πακέτο” και οι υδροηλεκτρικές μονάδες, κάτι που δεν είναι επιθυμητό στην παρούσα φάση).

Για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις επισήμανε ότι η δεύτερη γραμμή μεταφοράς προς τη Βουλγαρία, μεταξύ των υποσταθμών Νέα Σάντα Κιλκίς και Maritsa East, βρίσκεται σε φάση υλοποίησης. Έχει χαρακτηριστεί Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) και ήδη ολοκληρώθηκαν όλες οι μελέτες κόστους-οφέλους που ζήτησε η Κομισιόν. Το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2021. Για τη “μικρή διασύνδεση” Κρήτης-Πελοποννήσου ανέφερε ότι θα είναι έτοιμη το 2020, ενώ για τη “μεγάλη διασύνδεση” Κρήτης-Αττικής γνωστοποίησε ότι θα παραδοθεί το 2023. Για τη διασύνδεση των Κυκλάδων επισήμανε ότι αυτή θα προχωρήσει σε τρεις φάσεις, με την πρώτη να υλοποιείται στο τέλος του 2017 και την τρίτη, που αφορά στη Σύρο, το 2023.

Κομβικό βήμα για την ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποτελεί το Memorandum of Understanding που θα υιοθετηθεί στο Βουκουρέστι από τους υπουργούς Ενέργειας στα τέλη του μήνα (σ.σ. στις 28 Σεπτεμβρίου).
Η κινεζική ενεργειακή βιομηχανία έδωσε το «παρών» στο συνέδριο με δύο ενεργειακούς κολοσούς, το Shenhua Group και τη CMEC. Mάλιστα ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Shenhua Group, κ. Shumin Wang, ο οποίος εχθές επισκέφθηκε λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη τεχνολογιών για τη δραστική μείωση των ρύπων αλλά και στην παράλληλη στροφή του Ομίλου στην παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο αλλά και ΑΠΕ. Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής στροφής που κάνει ο Όμιλος, ο κ. Wang επισήμανε ότι οι ελληνικές λιγνιτικές μονάδες, έχουν πολλές ομοιότητες με τις μονάδες της Shenhua.

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο, ο Meng Zhang, από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης του κινεζικού ομίλου CMEC, που έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τη ΔΕΗ, επισήμανε ότι η εταιρεία του «κινείται προς τα εμπρός στη συνεργασία της με τη ΔΕΗ», ενώ πρόσθεσε ότι το πλαίσιο του σχεδίου για τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού, βλέπει την αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης ως πολλά υποσχόμενη και για τον τομέα της ενέργειας. Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της SHENHUA Group, Shumin Wang, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συζήτηση με τη ΔΕΗ, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο συνεργασίας σε πρότζεκτ για την εξοικονόμηση ενέργειας από λιγνίτη, ενώ συζητήσεις γίνονται και με την Κύπρο. “Ολα είναι υπό συζήτηση ακόμη” ξεκαθάρισε πάντως.

Την προκήρυξη δύο διαγωνισμών, που στόχο έχουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο μέχρι το 2020, αναμένει η Αρχή Ηλεκτρισμού της Κύπρου, όπως είπε ο πρόεδρός της, Ανδρέας Μαραγκός. Στην Κύπρο οι ΑΠΕ εισφέρουν σήμερα το 16% της κατανάλωσης, ενώ όπως επισήμανε ο κ.Μαραγκός, δεδομένου ότι η νήσος αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις (εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα, ανάγκη απανθρακοποίησης, ιδιαιτερότητες του νησιωτικού συστήματος ηλεκτροδότησης), χρειάζεται να ληφθούν αποφάσεις σε δύο επίπεδα, που αφορούν αφενός την ανάπτυξη πολιτικών που αναγνωρίζουν τους περιορισμούς των νησιωτικών συστημάτων και αφετέρου τη στήριξη των ΑΠΕ.

Περισσότερες ειδήσεις Ελλάδα εδώ

09/09/2017 18:45
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: