Διπλή άσκηση-πρόκληση της Τουρκίας εναντίον Ελλάδας-Κύπρου: “Εγκλωβίζει” Καστελόριζο και Καρπασία




Γράφει ο Νίκος Μελέτης

Με διπλή άσκηση, η μια στο Καστελοριζο και η άλλη ανατολικά της Καρπασίας, η Τουρκια «απαντά» στην κοινή άσκηση Ερευνας και Διάσωσης SAR που πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή η Ελλαδα και η Κύπρος με την ονομασία «ΣΑΛΑΜΙΣ-06/17».

Χθες το βράδυ οι τουρκικές Αρχές ανήγγειλαν την διεξαγωγή σήμερα άσκησης Ερευνας και Διάσωσης (NAVTEX 883/17) η οποία βάσει των συντεταγμένων, εγκλωβίζει το Καστελοριζο εντός του σχεδιασμού της τουρκικής άσκησης. Σημειώνεται ότι η Τουρκική NAVTEX αναφέρει ότι θα διεξαχθεί «εκτός ξένων χωρικών υδάτων», αλλα φυσικά δεν αναφέρει ότι πραγματοποιείται παράνομα εντος της Ελληνικής περιοχής ευθύνης για Ερευνα και Διάσωση (SRR) και συνεπώς εκδίδεται παράνομα η NAVTEX από τις τουρκικές Αρχές.

Η Τουρκία στο πλαίσιο της γενικής αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων αμφισβητεί την ελληνική SRR(Search and Rescue Region) που ταυτίζεται με τα όρια του FIR Αθηνών και επιδιώκει να διεκδικήσει την κυριαρχική αρμοδιότητα για Ερευνά και Διάσωση μέχρι το μέσο του Αιγαίου, και τον 25ο μεσημβρινό, που θα εγκλώβιζε τα ελληνικά νησιά σε περιοχή τουρκικής ευθύνης και αρμοδιότητας και ταυτίζεται με τις πάγιες διεκδικήσεις της για «ισότιμο» διαμοιρασμό της υφαλοκρηπίδας οτυ Αιγαίου.

Η επιλογή του Καστελόριζου δεν είναι τυχαία ,καθως έτσι επιχειρείται να αμφισβητηθεί η ενότητα του χώρου από την Ελλαδα μέχρι την Κυπρο όχι μόνο σε οτι αφορά την ΄Ερευνα και Διάσωση αλλα και την μελλοντική οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Όμως και η άλλη άσκηση (NAVTEX 881/17) αμφισβητεί την περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας για ΄Ερευνα και Διάσωση, στο πλαίσιο της μόνιμης πλεον προσπάθειάς αμφισβήτησης της Κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ήδη η Λευκωσία με δική της NAVTEX (335/17) ακύρωσε την τουρκική NAVTEX δηλώνοντας ότι συνιστά κίνδυνο για την ναυσιπλοΐα και εκδοθηκε από αναρμόδιο σταθμό, καθως στην περιοχή αρμόδιος για την έκδοση Αναγγελιών είναι ο Σταθμός της Λάρνακας (JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO/5BA).

Η Κοινή άσκηση Ελλάδας-Κυπρου για Έρευνα και Διάσωση είχε ενοχλήσει ιδιαίτερα την Τουρκία όχι μόνο γιατί έγινε σε περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ που αμφισβητεί ευθέως η Τουρκία, αλλά και επειδή αναδεικνύει το αναβαθμισμένο επιπεδο συνεργασίας των δυναμεων Ελλάδας -Κυπρου και την δυνατότητα τους για αποτελεσματική κάλυψη όλης της περιοχής ευθύνης SRR που εκτείνεται από την Κυπρο μέχρι την Κρήτη και την Ρόδο.

Όπως ανακοίνωσε το κυπριακό Υπουργείο Άμυνας την Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2017, κατά τις πρωινές ώρες, διεξήχθη Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης (Ε-Δ) με την ονομασία «ΣΑΛΑΜΙΣ – 06/17». Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), με τη συμμετοχή Ελικοπτέρων της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης του ΓΕΕΦ και της Πυραυλακάτου (ΤΠΚ) «ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ», του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των Αεροναυαγοσωστικών Μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση, είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «Ναυτικό Ατύχημα σε πλοίο στην Ανοιχτή Θάλασσα» και ως εκ τούτου, τέθηκε σε εφαρμογή από το ΚΣΕΔ Λάρνακας το Εθνικό Σχέδιο Ε-Δ «ΝΕΑΡΧΟΣ» για την αντιμετώπιση του περιστατικού.

Η «εν λόγω άσκηση αποτελεί την έκτη προγραμματισμένη συνεργασία, εντός του 2017, στο πλαίσιο μιας μακρόχρονης συνεργασίας μεταξύ των δυνάμεων της ΚΔ και αεροναυτικών δυνάμεων της Ελλάδας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο διεθνών ή εθνικών αποστολών».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: