Η Tερέζα Μέι είδε τον Αναστασιάδη μετά από αίτημά της: Να μην χαθεί το κεκτημένο, τόνισε




Την βούλησή του να συνεχιστεί η διαδικασία εντός του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προς την πρωθυπουργό γην Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Η συνάντησή τους διήρκεσε σχεδόν 15 λεπτά και έλαβε χώρα στο περιθώριο της συνεδρίασης των ηγετών της Κοινοπολιτείας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε πως έχουν επιτευχθεί πολλά στις συνομιλίες και δεν θα πρέπει να χαθεί το κεκτημένο τους.

Συζήτησαν επίσης θέματα που άπτονται την διαδικασίας εξόδου της της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στα τέλη Οκωβρίου στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο συνόδου της Ε.Ε. την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Πρώτη Κυρία παρέστησαν στη συνέχεια στη δεξίωση την οποία παρέθεσαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντοναλντ Τραμπ και η σύζυγος του Μελανία, προς τους Αρχηγούς Κρατών και κυβερνήσεων με τις συζύγους τους που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση.

Το χθεσινό πρόγραμμα του προέδρου Αναστασιάδη ολοκληρώθηκε με δείπνο που είχε με την ηγεσία της ExxonMobil.

Την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο συζήτησε με τους ΥΠΕΞ Ρωσίας, Κίνας ο Πρόεδρος

Το θέμα της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο συζήτησε με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κίνας κατά τη διάρκεια χωριστών συναντήσεων, στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η ανάγκη όπως συνεχιστεί η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, όσο δεν υπάρχουν εξελίξεις προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού, θα σημειωθεί από τις δύο χώρες στις σχετικές συζητήσεις, που θα γίνουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Για τις σημερινές επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, της Ρωσίας και της Κίνας, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και τον Πρωθυπουργό του Μαυρικίου, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αναφερόμενος στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι έγινε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και από πλευράς Κίνας εκφράστηκε ευαρέσκεια γιατί έτυχαν ενδελεχούς ενημέρωσης μέσω των επιστολών του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Συζητήθηκαν επίσης θέματα των διμερών μας σχέσεων και συμφωνήθηκε η προώθηση από πλευράς Κίνας – στο αμέσως επόμενο διάστημα – δράσεων που να ενισχύουν τις επενδύσεις όπως και την επίσκεψη στην Κύπρο Κινέζων τουριστών, ενώ συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που αφορούν τις συζητήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες για ύπαρξη συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας».

Τέλος, η συζήτηση κάλυψε τις σχέσεις ΕΕ – Κίνας και το ρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει ως μέλος.

Αναφορικά με τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως επιβεβαιώθηκε ότι ο Πρόεδρος Αλ Σίσι θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 20 Νοεμβρίου, μία μέρα πριν την τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας Κύπρου – Αιγύπτου.

«Βρισκόμαστε σε προκαταρκτικές συζητήσεις και ενδεχομένως αυτή η τριμερής συνάντηση να διευρυνθεί με τη συμμετοχή ακόμη μίας χώρας», είπε.

Η συζήτηση Αναστασιάδη – Αλ Σίσι κάλυψε τις περιφερειακές εξελίξεις και ειδικότερα αυτές που αφορούν τις χώρες του Κόλπου και πώς αυτές επηρεάζουν τα δεδομένα στην περιοχή.

«Εγινε συζήτηση και για τα θέματα της ενέργειας και πώς μπορούν να αναπτυχθούν κοινές δράσεις, πάντα προς όφελος των λαών των δύο χωρών», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Με αφορμή τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης αποδέχθηκε πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν και θα επισκεφθεί τη Μόσχα στις 23 – 25 Οκτωβρίου.

«Εχει ξεκινήσει η προεργασία για την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Εγινε, επίσης, σημείωσε, «συζήτηση και για το θέμα της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο – όπως έγινε και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας – και για την ανάγκη όπως συνεχιστεί η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο όσο δεν υπάρχουν εξελίξεις  προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού. Είναι κάτι που και από πλευράς Κίνας  και Ρωσίας, θα σημειωθεί στις σχετικές συζητήσεις που θα γίνουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

Για τη συνάντηση Αναστασιάδη – Κοτζιά, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μίλησε για «ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων» για όλα όσα έχουν διαδραματιστεί το τελευταίο διάστημα, όπως επίσης και για τις κοινές δράσεις που θα συνεχιστούν.

«Κυπριακή Δημοκρατία και  Ελλάδα ανέδειξαν μέσα από μία συγκεκριμένη στρατηγική,  τη σημασία του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων, της ουσίας του Κυπριακού, αυτό που επιχειρούσαμε να πράξουμε από το 1974», επεσήμανε.

«Όλα αυτά οδήγησαν τον Γενικό Γραμματέα στις 4 Ιουνίου, στη δήλωση περί της σημασίας αυτού του κεφαλαίου, που θα επηρεάσει και το ενδεχόμενο για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Την ίδια στιγμή, ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε λεπτομερώς για τη συζήτηση με το Γενικό Γραμματέα», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα αν έχει ξεπεραστεί το θέμα με τις δηλώσεις Κοτζιά για το άτυπο έγγραφο του ΓΓ στο Κραν Μοντάνα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως δεν υπάρχει θέμα.

«Αντίθετα, εκείνο το βράδυ, όταν δόθηκε εκείνο το μονοσέλιδο έγγραφο του ΓΓ που αφορά στην παρακολούθηση της εφαρμογής ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού, οι μόνες παρεμβάσεις που έγιναν ήταν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών. Οι λοιποί παριστάμενοι δεν έδωσαν συνέχεια στη συζήτηση, λόγω της εμμονής της Τουρκίας στη συνέχιση του καθεστώτος της εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο και της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί», επεσήμανε ο Εκπρόσωπος.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε, τέλος, ότι «το έγγραφο αυτό προέρχεται από τον ΓΓ και μαζί με το πλαίσιο το οποίο έχει καταθέσει, αποτελούν ένα κεκτημένο της διαδικασίας. Ευελπιστούμε ότι θα αρθούν οι λόγοι που οδήγησαν τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά σε αδιέξοδο, έτσι ώστε χρησιμοποιώντας κι αυτά τα δεδομένα, να δούμε πώς μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συνολική επίλυση του Κυπριακού», κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

ΚΥΠΕ Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΗΠΑ/Ηνωμένα Έθνη 19/09/2017 22:50

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: