Η σημασία των γερμανικών εκλογών για την Ιταλία: ισορροπίες, αλληλεπιδράσεις και πιθανές εντάσεις




Η Ιταλία παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την γερμανική προεκλογική περίοδο, με την πεποίθηση ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι η ανανέωση της ευρείας συμμαχίας, με τη συγκυβέρνηση κεντροδεξιάς και σοσιαλδημοκρατών.

Η ιταλική κυβέρνηση θεωρεί τον εαυτό της πλήρως ικανοποιημένο από τις πρόσφατες δηλώσεις της καγκελάριου Μέρκελ, όσον αφορά την ανάγκη να επιδειχθεί αλληλεγγύη και να υπάρξει ουσιαστική στήριξη της Ελλάδας και της Ιταλίας στην διαχείριση του μεταναστευτικού. Όλοι οι αναλυτές θεωρούν ότι στον τομέα αυτό η συνεργασία με το Βερολίνο θα μπορέσει να συνεχισθεί αποδοτικά και μετά την εκλογική αναμέτρηση της 24ης Σεπτεμβρίου.

Υπάρχουν, όμως, κάποια άλλα θέματα, στα οποία μπορεί να προκύψουν εντάσεις και διαφορές, αρχίζοντας από το μέτωπο της οικονομίας. Τόσο ο επικεφαλής της κεντροαριστεράς Ματέο Ρέντσι, όσο και ο υποψήφιος πρωθυπουργός του κινήματος Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο έχουν ζητήσει την αναθεώρηση του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας ώστε να διατεθούν μεγαλύτερα κονδύλια υπέρ της ανάπτυξης. Δύσκολα η νέα γερμανική κυβέρνηση θα μπορέσει να συναινέσει, όποιο και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα σε τρεις εβδομάδες.

Σε ένα γενικότερο επίπεδο, η Ιταλία ανησυχεί για το μέλλον των ευρωπαϊκών πολιτικών ισορροπιών. Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Άγγελα Μέρκελ έχουν δείξει ότι εννοούν να ενισχύσουν όλο και περισσότερο την γαλλογερμανική συνεργασία, με στόχο των καθορισμό ή τουλάχιστο τον σχεδιασμό της αρχιτεκτονικής και των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης του μέλλοντος. Και την περασμένη Δευτέρα, στο Παρίσι, πριν από την διευρυμένη σύνοδο για το μεταναστευτικό, η Μέρκελ και ο Μακρόν συναντήθηκαν για μια κατ΄ιδίαν αναλυτική συνομιλία. Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είχε προβλέψει την όλη αυτή εξέλιξη, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα πρέπει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να αποφύγει τον κίνδυνο της πολιτικής περιθωριοποίησης. Προς το παρόν, όμως, ο γαλλογερμανικός άξονας δείχνει να κρατά την Ρώμη έξω από τη διαδικασία λήψης των σημαντικότερων αποφάσεων.

Kαι σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, δεν μπορούν να αγνοηθούν δυο σημαντικές παράμετροι. Από την μία, πολλά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος του Ρέντσι αφήνουν να διαρρεύσει ότι, αν η ιταλική κεντροαριστερά δεν προσπαθήσει να ανταποκριθεί και να λύσει τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, κινδυνεύει να αντιμετωπίσει μια συρρίκνωση παρόμοια με εκείνη που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πρόκειται να υποστούν οι γερμανοί σοσιαλδημοκράτες. Στελέχη των «Δημοκρατικών», όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο συνεχίζουν να ζητούν, μ’ αυτήν ακριβώς τη λογική, πιο θαρραλέες και προοδευτικές επιλογές.

Όσο για την συντηρητική παράταξη, σύμφωνα με τον Τύπο, ο επικεφαλής της Φόρτσα Ιτάλια Σίλβιο Μπερλουσκόνι φέρεται να υποσχέθηκε στην καγκελάριο Μέρκελ ότι σε συμμαχία με την Λέγκα του Βορρά θα καταφέρει να φράξει τον δρόμο στα Πέντε Αστέρια του Μπέπε Γκρίλο. Το θέμα είναι αν ο πρώην Καβαλιέρε, (ο οποίος μόλις πριν λίγες ημέρες πρότεινε την υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος για την Ιταλία, προκαλώντας ουκ ολίγες αντιδράσεις) θα καταφέρει να αποφύγει τελικά τη σύγκρουση με την καγκελάριο. Από τη στιγμή μάλιστα που στο παρελθόν ο ίδιος αμφισβήτησε ανοικτά την οικονομική πολιτική που επέβαλε η Γερμανία, ενώ οι πιθανοί σύμμαχοί του – η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας- ζητούν εκ βάθρων και συνολική αναθεώρηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, με περισσότερες δικαιοδοσίες και ισχυρότερα δικαιώματα επιλογής στα διάφορα κράτη μέλη της Ένωσης.

Θ. Ανδρεάδης – Συγγελάκης , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: