Η φωτογραφία της Αμμοχώστου και η συγκίνηση του Νίκου Κοτζιά: «…μην σταματήσετε να ψάχνετε μαζί μας»!




«Η Κύπρος έχει ανάγκη από πατριώτες και πατριωτικές πράξεις. Ο πατριωτισμός δεν έχει καμιά σχέση με τον ακραίο εθνικισμό και πολύ λιγότερο με τον σωβινισμό. Σκόπιμα κάποιοι διαστρεβλώνουν τη διαφορά ανάμεσα στους δυο αυτούς όρους, τις δυο αυτές πολιτικές στάσεις».

Αυτά, είπε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας σε μεγάλη εκδήλωση της Ομοσπονδίας Κυπρο-Ᾱμερικανικών Οργανισμών, στη Νέα Υόρκη, όπου του απονεμήθηκε το «Βραβείο Ελευθερίας» για τους αγώνες του για την Κύπρο και τη στάση του στις τελευταίες διαπραγματεύσεις, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Μεταξύ των πολλών άλλων σημαντικών που ανέφερε, ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από τους συμπατριώτες μας Ομογενείς στην κατάμεστη αίθουσα του Terrance on the Park, ήταν κα τα πιο κάτω:

«…όλοι πονάμε κι αγαπάμε την Κύπρο», διερωτώμενος αν «…η μετεξέλιξη της Κύπρου σε φυσιολογικό, δηλαδή με μια έννοια, κανονικό κράτος, είναι άδικο, ακόμα και αφύσικο αίτημα;»

Με τον Νίκο Κοτζιά να αναφέρει:

«Νιώθω πως έχω δυο πατρίδες. Την μητέρα μου Ελλάδα και την αδελφή μου Κύπρο» και την αγνή αγάπη του να μην μπορεί να κρυφτεί, ούτε όταν ο συνεργάτης της ιστοσελίδας μας, Νίκος Αντωνιάδης, σε ένα διάλειμμα, του είπε:

“Νίκο (Κοτζιά), αυτή η φωτογραφία της Αμμοχώστου κοσμούσε το σπίτι της οικογένειας μου στην προσφυγιά. Σε παρακαλώ διάβασε τι γράφει πίσω και κράτησε την, βάζοντας την στον τοίχο του γραφείου σου».

Ο Νίκος Κοτζιάς, συγκινημένος, άγγιξε τη φωτογραφία ωσάν να ορκιζόταν σε ευαγγέλιο, με σεβασμό και με δέος, ευχαριστώντας και αγκαλιάζοντας επανειλημμένα το Νίκο Αντωνιάδη, και με το πρόσωπο του να προδίδει την αγάπη του για την κατεχόμενη μας πατρίδα.

Όσο για τη φωτογραφία της Αμμοχώστου, αυτή έγραφε:

«200,000 άνθρωποι, μαζί τους η οικογένεια μου κι εγώ αφήσαμε την ψυχή μας σε αυτό το χώμα! Μην σταματήσετε να ψάχνετε μαζί μας. Η Κύπρος σας έχει ανάγκη».
Νίκος Αντωνιάδης – Αμμόχωστος

Η χειρόγραφη, αγωνιώδης παράκληση του Νίκου Αντωνιάδη προς τον κ. Κοτζιά, στο πίσω μέρος της φωτογραφίας από παραλία της Αμμοχώστου.
Η χειρόγραφη, αγωνιώδης παράκληση του Νίκου Αντωνιάδη προς τον κ. Κοτζιά, στο πίσω μέρος της φωτογραφίας από παραλία της Αμμοχώστου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: