Οι ψευδείς ειδήσεις θα “παταχθούν” με το Μητρώο Διαδικτυακών ΜΜΕ, λέει ο Παππάς




Μητρώο Διαδικτυακών ΜΜΕ ώστε να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων έχει καταρτίσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά και την Ευρωπαία επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκαμπριέλ.

Κατά την ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, για τις πολιτικές της ΕΕ στον ψηφιακό τομέα, ο κ. Παππάς εξήγησε ότι «η Ελλάδα είμαστε ίσως και η μόνη χώρα της ΕΕ η οποία έχει αναπτύξει Μητρώο Διαδικτυακών ΜΜΕ, ένα εργαλείο το οποίο για πρώτη φορά χαρτογραφεί τον χώρο του Διαδικτύου, ενώ δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις ενημέρωσης να προστατεύουν και τα πνευματικά τους δικαιώματα, μέσω της δωρεάν χρήσης λογισμικού, ενάντια στη λογοκλοπή, που τους παρέχεται δωρεάν μέσω του υπουργείου».

Όπως προσέθεσε απευθυνόμενος προς την επίτροπο, αποτελεί αντικείμενο διαλόγου και η Ελλάδα θέλει να συμβάλει στη διεξαγωγή του εντός της ΕΕ. Όπως επισήμανε, με το Μητρώο ενδεχομένως να έχουμε αποκτήσει κι ένα εργαλείο να μπορέσει να ρυθμιστεί και ο τομέας απέναντι στο φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων.

Εξήγησε πως το Δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος διαφημιστής στη χώρα κι έτσι αν μια επιχείρηση δεν είναι εγγεγραμμένη, δεν έχει δικαίωμα πρόσβασης στην κρατική διαφήμιση. «Είναι ένα εργαλείο, το οποίο θα μπορούσε, με όρους διαφάνειας και πολύ έντονα στοιχεία αυτορρύθμισης του τοπίου να παίξει ρόλο, και εδώ προσδοκούμε και να παρακολουθήσουμε και να συμβάλουμε στον διάλογο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε ο κ. Παππάς, οι χώρες της Ευρώπης έχουν μόνο να κερδίσουν αν συντονίσουν τις πολιτικές τους στον τομέα της Ψηφιακής Πολιτικής και αν χωρίς ενδοιασμούς αξιοποιούν τις βέλτιστες πρακτικές οι οποίες αναπτύσσονται σε οποιαδήποτε μεριά τις ΕΕ. «Μόνο έτσι, θα μπορέσουμε να φέρουμε το αύριο σήμερα για όλους τους πολίτες. Και η χώρα μας, επιταχύνοντας τη δουλειά της σε αυτό τον τομέα, τον τομέα των τομέων της Οικονομίας, μπορεί να μπει για τα καλά στον δρόμο της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης» σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξήχθη στην Επιτροπή της Βουλής για τις πολιτικές της ΕΕ και της Ελλάδας, ειδικώς για τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή πολιτική, ο κ. Παππάς καλωσόρισε τη Μαρίγια Γκαμπριέλ, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, με πάνω από 5.000 απόφοιτους κάθε έτος, σε τομείς τεχνολογικής αιχμής, και τη θέληση να μετατραπεί από ουραγό σε θέματα νέων τεχνολογιών, σε πρωταγωνιστή. «Γνωρίζουμε ότι ξεκινάμε από χαμηλά, έχουμε κάνει όμως σημαντικά βήματα και δηλώνουμε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε και να εκμεταλλευτούμε τις προκλήσεις της ψηφιακής επανάστασης.

Δηλώνουμε έτοιμοι να κάνουμε πράξη τον μεγάλο στόχο που εμπίπτει στη δίκαιη ανάπτυξη: να φέρουμε το αύριο σήμερα για όλους τους πολίτες» είπε απευθυνόμενος προς την επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας. «Είναι για μας δηλαδή ζήτημα Δημοκρατίας, δικαιοσύνης και έχουμε όλες τις δυνατότητες οι νέες τεχνολογίες να αμβλύνουν τις ανισότητες. Να έχει τις ίδιες δυνατότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες του Δημοσίου ένας που μένει στο κέντρο της Αθήνας με έναν που μένει στα ακριτικά νησιά» είπε επίσης.

Ο κ. Παππάς, ενημέρωσε εξάλλου, ότι στον τομέα των ΜΜΕ είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Ακόμη, υπεγράφη η σύμβαση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και του ΟΤΕ για το έργο της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και της ψηφιακής υπογραφής. Όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, η φιλοδοξία μας είναι πάρα πολύ γρήγορα αυτό το έργο να ολοκληρωθεί και όλα τα έγγραφα να διακινούνται ψηφιακά και όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί να χρησιμοποιούν υποχρεωτικά την ψηφιακή τους υπογραφή για τη διακίνηση εγγράφων.

Γνωστοποίησε δε, στην Επιτροπή ότι η μελέτη η οποία έχει κατατεθεί στον δημόσιο διάλογο υπολογίζει ότι το ποσό που θα μπορούσε να εξοικονομήσει το Δημόσιο, εάν συνολικά εφαρμόσει αυτήν την τεχνολογία, ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ ετησίως. «Στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα εξοικονομήσουμε 700.000 ευρώ ετησίως και αυτό το έργο κόστισε μόνο 59.500 ευρώ, είπε ο κ. Παππάς για να αποδείξει ότι «υπάρχουν λύσεις οικονομικές και αποτελεσματικές, αλλά και να προσαρμοστούν στις ανάγκες του δημόσιου τομέα και την τοπική αυτοδιοίκηση για να κάνουν τη δημόσια διοίκηση πιο λειτουργική».

Ο αρμόδιος υπουργός γνωστοποίησε προς τους βουλευτές πως στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί το πρωτοποριακό για την Ευρώπη πρόγραμμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Επιπλέον, είπε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής προχωρά σε έργα τα οποία αναπτύσσουν και τις σύγχρονες υποδομές και την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, οι οποίες διευκολύνονται από αυτές, σημειώνοντας ότι το πλάνο για την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών, προχωρά τάχιστα και μέχρι το τέλος του έτους θα ξεκινήσει η επιδότηση της ανάπτυξης αυτών των υποδομών με το μοντέλο επιδότησης της ζήτησης. «Κι εδώ έρχεται και από κοντά να κολλήσει η πρωτοβουλία της ΕΕ WIFI FOR E, ένα πρόγραμμα για την αυτοδιοίκηση που αφορά σε 6.000 δήμους, στους οποίους θα δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξουν υπηρεσίες ελεύθερης πρόσβασης μέσω WIFI σε κοινόχρηστους χώρους», προσέθεσε.

Η Ελλάδα επίσης, μπαίνει δυναμικά στον επενδυτικό χάρτη για την παραγωγή οπτικοακουστικού προϊόντος, ανέφερε ο κ. Παππάς υπογραμμίζοντας πως αποτελεί προτεραιότητα (στην οποία αναφέρθηκε και η επίτροπος), διότι με βάση τον τελευταίο νόμο οι παραγωγοί οπτικοακουστικών προϊόντων (ταινιών, ντοκιμαντέρ κ.ά.) στην Ελλάδα επιδοτούνται μέχρι και 25% των δαπανών τους. «Είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούν και γειτονικές χώρες, ανταγωνιστικές ως προς την ηλιοφάνεια ή το τοπίο το οποίο προσφέρουν για την παραγωγή ταινιών, και πρέπει με σθένος να δουλέψουμε ώστε να προσελκύσουμε γρήγορα παραγωγές που θα αποτελέσουν ένα παράδειγμα και ένα καλό νέο για την κοινότητα της οπτικοακουστικής παραγωγής» τόνισε.

Περισσότερες ειδήσεις Ελλάδα εδώ

21/09/2017 18:35
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αντιγόνη Πανέλλη
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: