Η ώρα των «Γερμανικών εκλογών 2017», #«Βundestagswhal 2017»: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις




Γράφει ο Ανδρέας Τσιλογιάννης

Η πιο μεγάλη ώρα, μέχρι την επόμενη, για το μέλλον της Ευρώπης έφτασε. Βρισκόμαστε στην ημέρα της «μάχης των μαχών» των εκλογικών διαδικασιών όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Kάλλιστα, η σημερινή Κυριακή, μπορεί να οριοθετηθεί ως μέρα των «Γερμανικών Εκλογών 2017 », ή αν προτιμάτε γερμανικά, οι «Βundestagswhall 2017» είναι γεγονός.

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017, όλη η παγκόσμια κοινότητα θα έχει στραμμένα τα μάτια στην πολυπληθέστερη χώρα της Ευρώπης, τη Γερμανία, τη χώρα του Καρλομάγνου, του «Πατέρα της Ευρώπης» και θεμελιωτή, γύρω στα 800 μ.Χ, του πρώτου κοινού ενιαίου ευρωπαϊκού ονείρου.

Πριν αναφερθούμε στις Γερμανικές Εκλογές του 2017, ή αν προτιμάτε «Βundestagswhall 2017», δεν μπορούμε να μην σταθούμε στο γεγονός πως η Γερμανία έχει γεννήσει μεγάλους θεωρητικούς, στοχαστές, φιλοσόφους, θεωρητικούς του παρελθόντος αλλά και νεότερους πολιτικούς ηγέτες, θεμελιωτές του σύγχρονου ευρωπαϊκού οράματος όπως μπορούν να χαρακτηριστούν ο Καρλ Μαρξ, ο Φρίντριχ Νίτσε και οι σύγχρονοι, πρόσφατοι πολιτικοί ηγέτες Χέλμουτ Κολ και Βίλλυ Μπράντ.

Μαύρο «αγκάθι» της γερμανικής ιστορίας, το οποίο δεν μπορεί να ξεχαστεί όσο και αν οι ίδιοι οι Γερμανοί προσπαθούν να το ξεπεράσουν, εξαιτίας των δεινών που προκάλεσε στην παγκόσμια κοινότητα , κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, αποτελεί η επικράτηση και η εγκαθίδρυση στη συνέχεια με δικτατορικό τρόπο στην εξουσία του Γ` Ράιχ .

Η μαύρη περίοδος της Γερμανίας αλλά και της Παγκόσμιας Ιστορίας, θεωρείται η παντοκρατορία του Γ` Ράιχ και του «Ναζιστικού κόμματος» κατά τα έτη « 1933 -1945», με επικεφαλής τον «Φύρερ» Αδόλφο Χίτλερ, ο οποίος σκόρπισε τον τρόμο, τον θάνατο, τον φυλετικό διαχωρισμό και «εγκαινίασε» την πολιτική της ανθρώπινης εξαφάνισης – εξόντωσης των λαών μέσω των στρατοπέδων συγκέντρωσης και τις θηριωδίες του Ολοκαυτώματος.

Μετά το τέλος του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, τον οποίο θέλει να θυμάται η ανθρωπότητα ώστε να μην επανέλθουν τέτοιες αδιανόητες καταστάσεις, ο παγκόσμιος χάρτης αλλάζει και η Γερμανία ανοικοδομείται από την αρχή.

Με την πτώση του τείχους του Βερολίνου, την 9η Νοεμβρίου του 1989, η ενιαία Γερμανία, μπαίνει σε νέα εποχή συνυφασμένη με το όνειρο της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.

Η Γερμανία των ογδόντα εκατομμυρίων πολιτών, η χώρα της μπύρας, του «Οκτoμπερφαστ» αλλά και της κάθε είδους βαριάς βιομηχανίας με την ξακουστή αυτοκινητοβιομηχανία των «Mercedes Benz», της «Audi» και της «VW», αναμένει την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017 το αποτέλεσμα των «Γερμανικών Εκλογών 2017».

Εξήντα ένα και μισό εκατομμύρια Γερμανών πολιτών – ψηφοφόρων, καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες, από τις 07 : 00 “ το πρωί ως τις 19 : 00 “ το βράδυ της Κυριακής και να συμμετάσχουν στις Γερμανικές Εκλογές «Βundestagswhall 2017».

Σήμερα, οι Γερμανοί εκλέγουν τον / την νέο / νέα Καγκελάριο, αλλά και στελεχώνουν το 19ο Γερμανικό Κοινοβούλιο ή αν προτιμάτε καλύτερα, ώστε να σας βάλουμε μέσα στη γερμανική κουλτούρα, τη 19η «Ομοσπονδιακή Δίαιτα», όπως αποκαλείται παραδοσιακά η Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή.

Για την Γερμανία, όταν κλείσουν οι κάλπες των Γερμανικών Εκλογών του 2017, «Βundestagswhall 2017» θα σημάνει το τέλος μιας μακράς πολιτικής προεκλογικής περιόδου διάρκειας περισσότερο των έξι μηνών.

Το πολιτικό σύστημα, της Γερμανίας, η ισχυρή οικονομία, η γερμανική «ισχύς», ο πολιτικός πολιτισμός, το ήθος και ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας που οριοθετεί την γερμανική κοινωνία είναι ορισμένα από τα στοιχεία που επιτρέπουν μια μεγάλη σε χρονική διάρκεια προεκλογική περίοδο.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το κλείσιμο της κάλπης των Γερμανικών Εκλογών του 2017, σημαίνει αυτόματα την έναρξη μιας περιόδου ηρεμίας, μένουν μόνο οι Ιταλικές Εκλογές, όποτε και αν αυτές οριστούν.

Το ελληνικό δημοψήφισμα του 2015 και το Όχι του ελληνικού λαού που έγινε ΝΑΙ προς χάριν της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, η επικράτηση του «Brexit» στο βρετανικό δημοψήφισμα, οι γαλλικές εκλογές και η μεγάλη νίκη του μεταρρυθμιστή κεντρώου πολιτικού νέου Γάλλου προέδρου κ. Εμμανουέλ Μακρόν, νίκη της δημοκρατίας απέναντι στην ακροδεξιά, είναι πτυχές που χαρακτηρίζουν την ιστορική πολιτική περίοδο της Ευρώπης η οποία κλείνει τον κύκλο της.

Η εποχή που θα ακολουθήσει στην Ευρώπη μετά τις «Γερμανικές Εκλογές 2017» σημαίνει το τέλος μιας έντονης διετίας συνεχών εκλογικών διαδικασιών και δημοψηφισμάτων αλλά και πολιτικών ιδεολογικών ζυμώσεων και μελλοντικών αλλαγών στην επικράτειά της Ευρωπαίκής Ένωσης.

Εξαιτίας του «Brexit», της νέας εποχής στη Γαλλία , το τέλος των «Γερμανικών Εκλογών του 2017», θα βρει μια Ευρωπαϊκή Ένωση κουρασμένη και τραυματισμένη έτοιμη να περάσει, «πετσοκομμένη» αλλά και με «σταγόνες» ελπίδας, προς πελάγη ανακούφισης και σε καθεστώς προσωρινής νηνεμίας.

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, στα 16 Γερμανικά κρατίδια της «Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας», περίπου 61 εκατομμύρια των Γερμανών ψηφοφόρων καλούνται να εκλέξουν, την δέκατη ένατη Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή , το 19ο «Βundestag».

Οι Γερμανοί ψηφοφόροι, παράλληλα με την εκλογή των νέων μελών του «Βundestag», καλούνται να αποφασίσουν εάν θα δώσουν στην κα. Άνχελα Μέρκελ του «CDU» την εντολή για συνέχεια και την τέταρτη συνεχόμενη θητεία στη θέση της Καγκελάριου της Γερμανίας.

Οι πιο ρομαντικοί εκ των Γερμανών ψηφοφόρων, οι οποίοι συστηματικά απέχουν από τις εκλογικές διαδικασίες, θα ήθελαν στις «Γερμανικές Εκλογές 2017», να έρθει η μεγάλη ανατροπή και στη θέση του Καγκελαρίου, αντί της κα Άνγκελα Μέρκελ, να εκλεγεί ο κ. Μάρτιν Σούλτς, ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πρόεδρος αλλά και υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού «SPD».

Όπως ευλόγως καταλαβαίνουμε, η Κυριακή 24 Σεπτέμβρη θα είναι αφιερωμένη στη χώρα της κοιλάδας του Ρήνου και στην εκλογική διαδικασία των «Γερμανικών Εκλογών 2017».

Τα κόμματα που συμμετέχουν στις Γερμανικές Εκλογές 2017 με δυνατότητα εκλογής στην «Bundestag», οι υποψήφιοι για την καγκελαρία και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Στις « Γερμανικές Εκλογές 2017», ή αν προτιμάτε γερμανικά, «Βundestagswhall 2017», και στην ανάδειξη του 19ου «Μπούντεστανγκ», συμμετέχουν οι Χριστιανοδημοκράτες του «CDU» με υποψήφια Καγκελάριο την νυν Καγκελάριο της Γερμανίας κα Άνχελα Μέρκελ, οι Σοσιαλδημοκράτες του «SPD» με υποψήφιο για την Καγκελαρία τον κ. Μάρτιν Σούλτς, η αριστερά «De Linke» με υποψήφια για την Καγκελαρία την Σάρα Βάγκενκνεχτ, οι Πράσινοι «Gruner» με υποψήφιο για την Καγκελαρία τον Γερμανό με τουρκική καταγωγή Τσεμ Οζντεμίρ, οι Φιλελεύθεροι «FDP» με υποψήφιο για την καγκελαρία τον Κρίστιαν Λίντερ και οι ακροδεξιοί του κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» με υποψήφιο για την καγκελαρία τον Αλεξάντερ Γκάουλαντ, πρώην βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών της κα Άντζελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, η οποία δημοσιεύτηκε μόλις εχθές η δύναμη των κομμάτων εχθές σε όλη την Γερμανία καταγράφεται από την δημοσκοπική εταιρία « Wahlen» ως εξής :

germany-ekloges09

Στον πίνακα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης που αποτυπώνει τα ποσοστά των κομμάτων βλέπουμε πρώτο το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών «CDU»της κα Άντζελα Μέρκελ, να προηγείται με διαφορά από τους Σοσιαλδημοκράτες του «SPD» του κ. Μάρτιν Σούλτς και στην τρίτη θέση να γίνεται μάχη από την Αριστερά, τους Φιλελεύθερους, την ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» και με μειωμένες δυνατότητες τους Πράσινους.

Είναι ορατός ο κίνδυνος, ανάλογα από το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και τον σχηματισμό κυβέρνησης η Γερμανία να έχει ως αντιπολίτευση την επομένη των εκλογών τους ακροδεξιούς.

Τις παραπάνω διαπιστώσεις, μπορούμε να τις μελετήσουμε και από τον πίνακα που ακολουθεί, ο οποίος αποτυπώνει δημοσκοπήσεις οι οποίες έχουν δημοσιευθεί το τελευταίο διάστημα στη Γερμανία από συγκεκριμένες γερμανικές εταιρίες :

germany-ekloges19

Βέβαια, το τελικό αποτέλεσμα έρχεται μόνο από την κάλπη, αλλά οι πλειοψηφία των γερμανικών δημοσκοπικών εταιριών δεν πέφτουν έξω, τουλάχιστον ως προς το τελικό αποτέλεσμα και λογίζονται ως σοβαρές.

Η δημοσκόπηση για την κατανομή των εδρών στην «19η Γερμανική Ομοσπονδιακή Δίαιτα» «Bundestag».

Η πρόβλεψη της τελευταίας δημοσκόπησης της γερμανικής εταιρίας «Forza» για τις «Γερμανικές Εκλογές 2017», ή αν προτιμάτε στα γερμανικά «Bundestagswhall 2017» δημοσιευμένη στην Γερμανική εφημερίδα «Bild», ως προς την εκτίμηση της κατανομής των εδρών στο νέο 19ο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο :

germany-ekloges29

 

Ως προς τις έδρες, υπάρχει ένα περίεργο εκλογικό σύστημα που θα αναλύσουμε παρακάτω ώστε να γίνει κατανοητή η εκλογική διαδικασία που θα ακολουθηθεί στις «Γερμανικές Εκλογές 2017».

Αν και η Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή διαθέτει όπως βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις 598 έδρες, κανείς δεν ξέρει που θα κλείσει ο τελικός αριθμός των εδρών.

Στη Γερμανία, στις δημοσκοπήσεις, αναγράφονται μόνο οι έδρες που διαθέτει αρχικά η Γερμανική Βουλή, δεν αναγράφονται αυτές που θα προκύψουν και εξαρτώνται από το σύνολο των ψηφισάντων, τα γερμανικά κρατίδια, αλλά και την εξισορρόπηση των εδρών που έρχεται μέσα από την εξίσωση των «πρωτόσταυρων με τους δευτερόσταυρους βουλευτές», αλλά και τελικό αριθμό των κομμάτων που εισέρχονται στην γερμανική «Bundestag».

Η προηγούμενη, η 18η «Γερμανική Ομοσπονδιακή Δίαιτα», ήταν πεντακομματική και διέθετε 630 βουλευτές με την κατανομή των εδρών των κομμάτων να ήταν η εξής :

Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοσοσιαλιστές «CDU».

Κόμματα Έδρες
Χριστιανοδημοκράτες & Χριστιανοσοσιαλιστές,«CDU» &«CDS» 254 +56 = 310
SPD 193
Aριστερά 64
Πράσινοι 63

Η κυβερνητική πλειοψηφία των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοσοσιαλιστών Βαυαρών του «CDU» της Καγκελαρίου κα Άνγκελα Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες «SPD» του αντικαγκελαρίου και Υπουργού Εξωτερικών κ. Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, διέθετε 503 βουλευτές σε σύνολο 630.

Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές στη Γερμανία εκτιμούν πως η «19η Γερμανική Ομόσπονδης Δίαιτα» μπορεί να διαθέτει ως και 700 βουλευτές.

Το προηγούμενο διάστημα είχε ξεσπάσει συζήτηση στη Γερμανία ως προς τον τελικό αριθμό των βουλευτών, με τον απερχόμενο γερμανό Πρόεδρο κ. Νόρμπερτ Λαμμετ του 18ου Ομόσπονδου Γερμανικού Κοινοβουλίου «Bundestag», να θέλει να περάσει νομοσχέδιο που θα αφορούσε τον περιορισμό των γερμανικών εδρών στις 630 έδρες, χωρίς όμως να βρει υποστήριξη. Το Γερμανικό Εκλογικό Σύστημα.

Για να γίνει κατανοητή η εκλογική διαδικασία και το πολύπλοκο Γερμανικό Εκλογικό Σύστημα, οι Γερμανοί μπορούν να ψηφίσουν για Καγκελάριο την κα. Άντζελα Μέρκελ των Χριστιανοδημοκρατών, όταν την ίδια ώρα μπορούν να ψηφίσουν στην εκλογική τους περιφέρεια βουλευτή προερχόμενο από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Σημαντικό ρόλο ως προς τον τελικό αριθμό ψήφων παίζουν στις γερμανικές εκλογές παίζουν τα 16 Ομόσπονδα Γερμανικά κρατίδια, οι 299 εκλογικές περιφέρειες και οι Γερμανοί ψηφοφόροι.

Ο ρόλος των Γερμανικών κρατιδίων είναι απλός:

Όσο πολυπληθέστερα είναι τα κρατίδια, τόσο μεγαλύτερη βαρύτητα έχουν ως προς τελικό αποτέλεσμα.

Όταν ένα κόμμα βγάλει σε ένα Ομοσπονδιακό Γερμανικό Κρατίδιο παραπάνω «πρωτόσταυρους» βουλευτές από όσους δικαιούται από τα κομματικό ποσοστό που έχει λάβει στο συγκεκριμένο κρατίδιο, σημαίνει πως δευτερόσταυρα τα άλλα κόμματα παίρνουν εξισσοροπιστικές έδρες, ώστε να υπάρχει ο συσχετισμός δυνάμεων που αποτυπώνεται δευτερόσταυρα.

Σημαντικό γεγονός ως προς την έκβαση των τελικών αριθμών των εδρών, είναι ο αριθμός των κομμάτων που θα μπει στη Γερμανική Ομόσπονδη «Δίαιτα», καθώς όσα περισσότερα κόμματα εισέλθουν στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, τόσες περισσότερες θα είναι οι εξισσοροπιστικές έδρες που θα μοιραστούν στα κόμματα.

Δίνοντας ένα παράδειγμα ώστε να καταλάβουμε την πολυπλοκότητα του γερμανικού εκλογικού νόμου: « Σε ομοσπονδιακό επίπεδο με τις εξισώσεις και τις έδρες εξομάλυνσης / εξισορρόπησης: Αν π.χ. ένα κόμμα βγάλει βάσει ποσοστών απλής αναλογικής 30%, τότε δικαιούται το 30% των 598 εδρών, δηλαδή 180 βουλευτές.Οι 180 βουλευτές μοιράζονται σε 90 πρωτόσταυρους και σε άλλους 90 «λίστας». Αν το ένα κόμμα έρθει πρώτο και βγάλει παραπάνω πρωτόσταυρους βουλευτές από τον αριθμό που θα είχε από το εκλογικό ποσοστό τότε παίρνει και τις περίσσιες έδρες, όμως θα συμβεί το ίδιο και στα υπόλοιπα μεγάλα κόμματα με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των εδρών.Το πρώτο κόμμα θα έχει επιπλέον έδρες από τους παραπάνω πρωτόσταυρους. Το κόμμα που θα κερδίσει τις εκλογές παίρνει στο σύνολο παραπάνω έδρες προερχόμενες από την αναλογία.Ως παράδειγμα, αν το πρώτο κόμμα κατάφερε να βγάλει 95 πρωτόσταυρους, ενώ αναλογικά δικαιούταν 90, με αυτούς να προερχόταν από τους 90 από λίστα, σημαίνει πως έχει 185, πέντε βουλευτές παραπάνω.Στη Γερμανία έχουμε 299 εκλογικές Περιφέρειες, άρα εκλέγονται 299 πρωτόσταυροι βουλευτές και άλλοι τόσοι προερχόμενοι από τη λίστα ποσοστών για τις 598 έδρες.Για να μην αδικηθούν τα υπόλοιπα κόμματα , γερμανικός πολιτικός πολιτισμός, προστίθενται έδρες που ονομάζονται έδρες εξομάλυνσης / εξισορρόπησης στα άλλα κόμματα βάση της δύναμής τους. Πρωτόσταυροι εκλεγμένοι βουλευτές είναι κυρίως των δυο πρώτων κομμάτων.

Στον παρακάτω πίνακα μπορούμε να δούμε ποια είναι τα γερμανικά κρατίδια, αλλά και πως κατανέμονται τα 61,5 εκατομμύρια των Γερμανών ψηφοφόρων.

Ομόσπονδα Γερμανικά Κρατίδια Πρωτεύουσα Πληθυσμός Ψηφοφόρων     ( σε εκατομμύρια)
Βάδη – Βυρτεμβέργη Στουτγάρδη 7,5
Βαυαρία Μόναχο 9,5
Βερολίνο Βερολίνο 2,5
Βρανδεμβούργο Πότσνταμ 2
Βρέμη Βρέμη 0,5
Αμβούργο Αμβούργο 1,3
Εσση Βισμπάντεν 4,5
Μεκλεμβούργο – Δυτική Πομερανία Σβέριν 1,3
Κάτω Σαξονία Αννόβερο 6,1
Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία Ντίσελντορφ 13,1
Ρηνανία – Παλατίνο Μάιντς 3,1
Σάαρλαντ Σααρμρπύκεν 0,8
Σαξονία Δρέσδη 3,3
Σαξονία – Άνχαλντ Μαγδεμβούργο 1,8
Σλέσβιχ – Χολστάιν Κίελο 2,3
Θουριγγία Ερφρούρτη 1,3

Αναλύοντας τον πίνακα της εκλογικής δυναμικής των Γερμανικών Ομόσπονδων Κρατιδίων, βγάζουμε το συμπέρασμα ότι τα τρία μεγαλύτερα γερμανικά κρατίδια, η Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, η Βαυαρία, και η Βάδη – Βυρτεμβέργη, διαθέτουν τον μεγαλύτερο πληθυσμιακά αριθμό ψηφοφόρων που φτάνει τα 30 εκατομμύρια ή αν προτιμάτε ποσοστιαία, το 40 – 45 % του εκλογικού σώματος.

Καταλαβαίνουμε σε απλή γλώσσα πολιτικής ανάλυσης, πως το τελικό αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών επηρεάζεται από τα συγκεκριμένα πολυπληθέστερα γερμανικά κρατίδια.

Παραδοσιακά, οι Χριστιανοδημοκράτες του «CDU» της Γερμανίδας Καγκελαρίου κα Άνγκελα Μέρκελ, επικρατούν στη Βαυαρία, σε συνεργασία με τους Χριαστιανοσοσιαλιστές συμμάχους του Βαυαρικού «CDS», στη Βάδη – Βυρτεμβέργη, στην Έσση, στην Κάτω Σαξωνία, και στο Σάαρ.

Εκλογικά παραδοσιακά κάστρα των σοσιαλδημοκρατών του «SPD», του πρώην Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σούλτς, μπορούν να χαρακτηριστούν τα κρατίδια της Βορείου Ρηνανίας – Βεστφαλίας, της Βρέμης, του Βερολίνου και του Αμβούργου.

Στις πρωτόσταυρες έδρες της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, τόπος καταγωγής της Καγκελαρίου κα Άντζελα Μέρκελ, θα πρωταγωνιστήσουν βουλευτές προερχόμενοι είτε από τους Σοσιαλδημοκράτες «SPD» είτε από την αριστερά, με την εκλογική μάχη να είναι αμφίρροπη.

Η Ανατολικογερμανίδα ηγέτιδα του «CDU» έχει ξεκάθαρη υπεροχή στη Σαξωνία και στη Σαξωνία Αναλτίνη.

Βέβαια, όπως έχουμε αναφέρει, ο Γερμανικός Εκλογικός νόμος είναι πολύπλοκος και το αποτέλεσμα θα κριθεί από το πρώτο κόμμα και τη συμμετοχή.

Ποιος ο καταλληλότερος για καγκελάριος της Γερμανίας ; Η Άνγκελα Μέρκελ, ή ο Μάρτιν Σούλτς ;

Στο κλασσικό ερώτημα για την καταλληλότητα της καγκελαρίας, οι Γερμανοί ψηφοφόροι, απαντούν πως προηγείται συντριπτικά η νυν Καγκελάριος κα Άντζελα Μέρκελ έναντι του Σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου του «SPD» κ. Μάρτιν Σούλτς..

germany-ekloges39

Οι Γερμανοί, «στις Γερμανικές Εκλογές 2017» επιλέγουν την υπευθυνότητα από την ασάφεια, αν και τον Μάιο του 2017, όταν ο κύριος Μάρτιν Σούλτς πήρε το χρίσμα διεκδίκησης της Καγκελαρίας από τους ομοϊδεάτες του «SPD», οι τότε δημοσκοπήσεις «έδιναν» μάχη, με αρκετούς αναλυτές να θεωρούν ικανό τον πρώην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς ως προς τη διεκδίκηση της Γερμανικής Καγκελαρίας.

Οι συγκεκριμένες αναλύσεις επανήλθαν στη γερμανική κανονικότητα.

Λίγο πριν την κάλπη.

Οι εκτιμήσεις των Γερμανών αλλά και Ευρωπαίων πολιτικών αναλυτών για τις «Γερμανικές Εκλογές 2017» δεν έχουν να κάνουν ως προς τον τελικό νικητή των εκλογών.

Ο νικητής των εκλογών της 24η Σεπτεμβρίου του 2017 θα είναι εκ νέου η Γερμανίδα καγκελάριος κα Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ετοιμάζεται να ορκιστεί για τέταρτη φορά Καγκελάριος.

Οι πολιτικοί αναλυτές, ως προς τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, θεωρούν πως θα συνεχιστεί η συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών – Βαυαρών Χριστιανοσοσιαλιστών με το «SPD», τους Σοσιαλδημοκράτες του κυρίου Μάρτιν Σούλτς, αν και ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος για την Καγκελαρία κ. Μάρτιν Σούλτς, αρχικά είχε τονίσει πως δεν βλέπει μετεκλογική συνεργασία με την συνυποψήφια για την Καγκελαρία της Γερμανίας και νυν Καγκελάριο κα Άντζελα Μέρκελ

Τις τελευταίες μέρες ο κ. Μάρτιν Σούλτς δήλωσε πως επιθυμεί να ηγηθεί των Σοσιαλδημοκρατών του «SPD» και μετά από τις εκλογές της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου 2017.

Η κυβερνητική συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών, ως γεγονός, βολεύει και την Καγκελάριο κα Άντζελα Μέρκελ, καθώς η γερμανίδα Καγκελάριος δεν θα επιθυμούσε μια μετεκλογική συνεργασία με τους Φιλελεύθερους του κ. Κρίστιαν Λίνκερ.

Ως γνωστόν, οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι, έχουν θέσει ως όρο για τη συμμετοχή τους σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες, να θέλουν στην κατοχή τους, το Υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο ηγείται το «αλεξικέραυνο» και στενός συνεργάτης της κα. Άνγκελα Μέρκελ, ο μισητός των Ελλήνων αλλά αγαπητός πολιτικός των Γερμανών κύριος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σχέση Μέρκελ – Σόιμπλε.

Όσο και αν δεν αρέσει σε εμάς τους Έλληνες, η σχέση Μέρκελ – Σόιμπλε είναι δυνατή, καθώς ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν αυτός που βοήθησε την εξέλιξη της Γερμανίας Καγκελάριου κα Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος κα Άνκελα Μέρκελ, πολιτικό παιδί του πρώην Γερμανού καγκελαρίου κ. Χέλμουτ Κολ, ήταν αυτή που και με τις ευλογίες του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναδείχθηκε στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών του «CDU».

Για την ιστορία, ο νυν Υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε διαδεχθεί τον πρώην Καγκελάριο κ. Χέλμουτ Κολ στην ηγεσία του «CDU» τον Ιανουάριο του 2000 εξαιτίας σκανδάλων και τις πιέσεις που δέχθηκε Χέλμουτ Κολ να παραιτηθεί τόσο από τους Σοσιαλδημοκράτες όσο και από τους Χριστιανοδημοκράτες.

Τον Φεβρουάριου του 2000 παραιτείται από τη θέση του προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών και ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς αποδέχθηκε κατηγορίες παράνομων δωρεών, έστω και αν δεν έχει γίνει ακόμα και σήμερα γνωστή η προέλευση αυτών.

Η κα Άντζελα Μέρκελ, εκλέγεται Πρόεδρος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος «CDU» του 2000 με τις ευλογίες των κ.κ. Χέλμουτ Κολ – Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στις 10 Οκτωβρίου του 2005, η κα Άνγκελα Μέρκελ ορκίζεται νέα Καγκελάριος της Γερμανίας, έπειτα από τη συμφωνία του μεγάλου συνασπισμού μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών του «CDU», των Χριστιανοσοσιαλιστών του βαυαρικού αδελφού «CDS» και των Σοσιαλδημοκρατών «SPD» του κ. Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος κα Άνγκελα Μέρκελ, την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου του 2014, δώδεκα χρόνια μετά την πρώτη ορκωμοσία της, ετοιμάζεται να λάβει για τέταρτη φορά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Γερμανικό λαό στις «Γερμανικές Εκλογές 2017» και για τέταρτη φορά να ορκιστεί Καγκελάριος της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Υστερόγραφο

Το διακύβευμα των «Γερμανικών Εκλογών 2017» βρίσκεται :

  • Στη λύση της εξίσωσης του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης μικρού ή μεγάλου συνασπισμού.
  • Εάν παραμείνει Υπουργός Οικονομικών ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το αλεξικέραυνο της κα. Άνγκελα Μέρκελ.
  • Στη διαχείρηση του μεταναστευτικού.
  • Στη θέση της Γερμανίας στη νέα Ευρώπη μετά και την εκλογή του Γάλλου προέδρου κ. Εμμανουέλ Μακρόν.

Σημείωση Ι :

Στην πρόσφατη γερμανική τηλεμαχία και οι δυο διεκδικητές της Καγκελαρίας, Άνγκελα Μέρκελ και Μάρτιν Σούλτς με κάθε τρόπο διαμήνυσαν πως η τωρινή Τουρκία του Σουλτάνου κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, παρά τα 8 και πλέον εκατομμύρια Τούρκων μεταναστών της Γερμανίας.

Υστερόγραφο Ι.

Το μέλλον της Ευρώπης, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα των «Γερμανικών Εκλογών 2017», ή αν προτιμάτε από τις «Βundestagswhall 2017».

Aύριο το πρωί, είμαστε έτοιμοι, με τον κατάλληλο σεβασμό να παρακολουθήσουμε τη μάχη των μαχών των εκλογικών διαδικασιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κυρίες και κύριοι, η Γερμανία γιορτάζει το «Οκτόμπερφαστ» και συγχρόνως την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017 ψηφίζει στις «Βundestagswhall 2017».

Το μέλλον της Ευρώπης, μπορεί να συζητηθεί από την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017.

Υστερόγραφο ΙΙ

Ευχαριστώ τον ξάδερφό μου, Έλληνα επιχειρηματία στη Γερμανία, Γιάννη Τσιλογιάννη, γεννημένο και εγκατεστημένο στην Κολωνία, για τη βοήθεια ώστε να κατανοήσω το Γερμανικό Εκλογικό Σύστημα καθώς και την ακριβή και συνεχή ενημέρωση των τελευταίων ημερών.

  • Ο Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής
  • @mail: [email protected]
  • Twitter : TsiloyannisAnd
  • Facebook : Andreas Tsiloyannis
Ο δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής, συνεργάτης του www.mignatiou.com, Aνδρέας Τσιλογιάννης στην Κολωνία, με θέα τον Ρήνο και τον καθρεδικό ναό της Κολωνίας τον Ντομ.
Ο δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής, συνεργάτης του www.mignatiou.com, Aνδρέας Τσιλογιάννης στην Κολωνία, με θέα τον Ρήνο και τον καθρεδικό ναό της Κολωνίας τον Ντομ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: