Η κυβέρνηση του προέδρου Μακρόν παρουσιάζει τον πρώτο της προϋπολογισμό αύριο




Τον πρώτο προϋπολογισμό της κυβέρνησής του θα παρουσιάζει αύριο ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα προσπαθήσει να ισορροπήσει λεπτές προτεραιότητες, καθώς στοχεύει να μειώσει τους φόρους σε συνδυασμό με τη μείωση των ελλειμμάτων.

Ο Μακρόν θα πρέπει να πετύχει εξοικονομήσεις ύψους €16 δισεκατομμυρίων το 2018, μειώνοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την αξιοπιστία της Γαλλίας στην Ευρώπη, καθώς η χώρα είναι ένα από τα λίγα κράτη-μέλη της ΕΕ που διατηρούν δημοσιονομικό έλλειμμα πέραν του ορίου του 3%, που καθορίζεται στο σύμφωνο σταθερότητας.

Παράλληλα, ο Μακρόν επιθυμεί να προωθήσει φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους €10 δις, μειώνοντας έτσι τα δημόσια έσοδα.

Ο στόχος του προϋπολογισμού είναι τριπλός: σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις, ψηλότερες δημόσιες δαπάνες σε συγκεκριμένους τομείς και μείωση του ελλείμματος, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλάν Τρανοΐ, επικεφαλής έρευνας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών.

Ο Τζοφρί Ρου ντε Μπεζιέ είπε από την πλευρά του ότι η Γαλλία πάσχει από δύο ασθένειες, έλλειψη ελκυστικότητας και έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Ο προϋπολογισμός ανταποκρίνεται στο πρώτο πρόβλημα, συμπλήρωσε.

Ο Φρανσουά Ολάντ, προκάτοχος του Μακρόν, είχε δεσμευτεί να μειώσει τον εταιρικό φόρο από το 33,3% στο 28% μέχρι το 2020, ενώ ο Μακρόν στοχεύει να τον μειώσει περαιτέρω στο 25% μέχρι το 2022, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη φήμη ότι η Γαλλία συνιστά μια δύσκολη χώρα για τη επιχειρηματικότητα.

Με βάση τις εκτιμήσεις, ο ρυθμός ανάπτυξης του γαλλικού ΑΕΠ θα ανέλθει στο 1,7% το 2018. Ο Μακρόν έχει δεσμευτεί να θέσει στις προτεραιότητές του τη μείωση της ανεργίας η οποία έχει «κολλήσει» στο 9,5%, που είναι διπλάσια της αντίστοιχης της Γερμανίας και της Βρετανίας.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων – Γαλλία/ΠΑΡΙΣΙ 26/09/2017 10:24

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: