Η κυβέρνηση παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης υπέρ της Τουρκίας λέει η Δημοκρατική Ευθύνη




Με τροπολογία του Υπουργού Δικαιοσύνης ανοίγει η κερκόπορτα για την αναγνώριση μειονοτικών σωματείων και οργανώσεων στην Ελλάδα, καταγγέλλει η Δημοκρατική Ευθύνη. Σοβαρός κίνδυνος να αναγνωριστούν σωματεία και κόμματα με εθνοτικούς προσδιορισμούς (όπως Τούρκων, Μακεδόνων κλπ.) ανακύπτει με την προσθήκη στην παράγραφο 1 του άρθρου 758 ΚΠολΔ και κυρίως τη μεταβατική της διάταξη, σύμφωνα με την οποία δίνεται δικαίωμα επαναφοράς υποθέσεων που έχουν απορριφθεί.

Μία από αυτές είναι και η αίτηση αναγνώρισης του “Πολιτιστικού Συλλόγου Τούρκων Γυναικών”, την οποία απέρριψε ο Άρειος Πάγος με την με αρ. 1003/2013 απόφασή του. Βεβαίως υπάρχουν και άλλες τέτοιες και ζήτημα υπάρχει τι μπορεί να γίνει με αντίστοιχα μειονοτικά “εθνοτικά” πολιτικά κόμματα.

“Η κυβέρνηση σε τέτοια ευαίσθητα θέματα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική, διότι το θέμα εκτός από νομικό ή ιδεολογικό ή εκλογικών σκοπιμοτήτων του κυβερνώντος κόμματος, είναι κυρίως εθνικό. Και τα εθνικά θέματα πρέπει να στέκονται πολύ μακριά από τις όποιες εκλογικές σκοπιμότητες της κάθε κυβέρνησης. Με την από 5-9-2017 τροπολογία-προσθήκη πλέον – και ακόμη περισσότερο με τη μεταβατική της διάταξη – υφίσταται κίνδυνος να αναγκαστούν μετά από αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τα δικαστήριά μας να αναγνωρίσουν σωματεία, ενδεχομένως ακόμη και κόμματα, με εθνοτικούς προσδιορισμούς όπως Τούρκοι ή Μακεδόνες. Με τη νέα διάταξη όμως μπορεί να αναγκάζονται τα ελληνικά δικαστήρια, εφαρμόζοντας αποφάσεις του ΕΔΔΑ, να εκδίδουν αποφάσεις που παραβιάζουν τη Συνθήκη της Λωζάννης εις βάρος της χώρας μας”, δήλωσε ο Πολιτικός Επικεφαλής της Δημοκρατικής Ευθύνης Θωμάς Παπαλιάγκας.

“Ο Υπουργός Δικαιοσύνης με την προτεινόμενη τροπολογία στα πλαίσια της ψήφισης του νομοσχεδίου «Ευρωπαϊκή Εντολή Έρευνας στις ποινικές υποθέσεις – Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την οδηγία 2014/41/EE» επαναφέρει νομικά τη δυνατότητα του “Πολιτιστικού Συλλόγου Τούρκων Γυναικών Ροδόπης”, αλλά και άλλων αντίστοιχων, να ζητήσουν να ονομάζονται έτσι, παρά τις διαδοχικές αμετάκλητες αρνητικές αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης, μεταξύ των οποίων η υπ’ αρ. 1003/2013 του Αρείου Πάγου. Στην απόφαση αυτή ο Άρειος Πάγος απέρριψε τον ισχυρισμό του σωματείου ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι νεότερο στοιχείο, με βάση το οποίο τα δικαστήρια έπρεπε να μεταρρυθμίσουν την προηγούμενη απόφασή τους. Αυτό το λύνει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση με την τροπολογία αυτή” ανέφερε χαρακτηριστικά το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Ευθύνης Βασίλης Φασούλας.

Και ρωτά τον Υπουργό Δικαιοσύνης: Είχε γνώση των αποφάσεων των δικαστηρίων και των εθνικών κινδύνων που η τροπολογία εγκυμονεί; Ασκήθηκαν στο πρόσωπό του πιέσεις και από ποιους για την παρούσα νομοθετική του παρέμβαση; Αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος που προκαλεί; Τέλος, ζητά να τοποθετηθεί αμέσως ο Πρωθυπουργός και τα κόμματα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: