Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το νέο σκάνδαλο που συγκλονίζει το ΤΕΠΑΚ και οι καταγγελίες για φαγοπότι εκατομμυρίων με ερευνητικά προγράμματα, οι συνεχιζόμενες αντιπαραθέσεις για τα έγγραφα που έστειλε ο ΠτΔ σε αριθμό προσώπων μεταξύ αυτών και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, το θέμα των τ/κ περιουσιών εν αναμονή και της συνέντευξης Τύπου του ΥΠΕΣ και οι δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΥ με αφορμή την επίδοση της έκθεσής του είναι από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «11 συλλήψεις για το παρελθόν» γράφει στο κύριό της θέμα ότι εν ενεργεία καθηγητής του ΤΕΠΑΚ, πρώην λειτουργός και εννέα στενά, συγγενικά της πρόσωπα κατηγορούνται για οικειοποίηση 5 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλού αναφέρει πως ο Δήμαρχος Πάφου αιτήθηκε και πήρε από τον Κηδεμόνα Τ/κ περιουσιών τ/κ γη την οποία εκμεταλλεύεται ο Δήμος με σημαντικά οφέλη. Επίσης η «Α» αναφέρεται στην γραπτή δήλωση του ΠτΔ για τα έγγραφα του Κραν Μοντάνα και τις αντιδράσεις των κομμάτων.

Με τίτλο στο κύριό του θέμα «Με χρυσά κουτάλια φαγοπότι στο ΤΕΠΑΚ» ο «Πολίτης» γράφει ότι έγιναν έντεκα συλλήψεις για απάτη με 23 ερευνητικά προγράμματα ύψους περίπου πέντε εκατομμυρίων ευρώ την περίοδο 2008-2015. Αλλού αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Άντρου Κυπριανού με αφορμή τοποθέτηση σε συνέντευξη του Δημήτρη Χριστόφια για τον Μάϊκ Σπανό. Επίσης ο «Π» αναφέρει ότι αγοράστηκε χώμα- λίπασμα από εταιρεία και σε αυτό εντοπίστηκαν σύριγγες ενέσεων και άλλα επικίνδυνα απόβλητα.

Κάτω από τον τίτλο «Αναζωπυρώθηκε η φωτιά» στεγάζει το κύριό του θέμα ο «Φιλελεύθερος» και γράφει ότι οι προεδρικές εξηγήσεις για την αποστολή εγγράφων από τον ΠτΔ δεν έπεισαν τα κόμματα και ότι σφοδρή ήταν η απάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ ενώ αναμένεται και απόφαση του Εισαγγελέα αν παραβιάστηκε η νομοθεσία για τα απόρρητα. Αλλού προβάλλει τις συλλήψεις για το νέο σκάνδαλο στο ΤΕΠΑΚ και τις αποκαλύψεις για το πως έγινε οικειοποίηση πέντε εκατομμυρίων ευρών. Επίσης ο «Φ» γράφει ότι ο Στάθης Κιττής μετά από επέμβαση ενδέχεται να μην επιστρέψει στη φυλακή και να μείνει υπό κατ ‘ οίκον περιορισμό και ότι αναμένεται απόφαση του Ιατροσυμβουλίου.

«Αποχαρακτήρισε το απόρρητο 4 ημέρες μετά!» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Χαραυγής» που γράφει πως δεν έπεισε ο ΠτΔ για τη διαρροή των εγγράφων και ότι έχασε την αξιοπιστία του. Η «Χ» σε άλλο ρεπορτάζ γράφει για φαγοπότι εκατομμυρίων στο ΤΕΠΑΚ για το οποίο συνελήφθησαν έντεκα άτομα που σήμερα παρουσιάζονται ενώπιον Δικαστηρίου. Αλλού αναφέρει ότι κινδυνεύουν άτομα σε αιμοκάθαρση στο Νοσοκομείο Πάφου και φιλοξενεί δηλώσεις του Διευθυντή του νοσηλευτηρίου για ελλείψεις και διάφορα προβλήματα.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ με τίτλο «Έρευνα για απάτη σε Πανεπιστήμιο της Λεμεσού» αναφέρεται στις συλλήψεις για το σκάνδαλο στο ΤΕΠΑΚ που αφορά ερευνητικά προγράμματα τα έτη 2008-2015 ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλού γράφει για την καταγγελία νεαρού ότι γιατροί στις Πρώτες Βοήθειες του ΓΝ Λευκωσίας δεν εντόπισαν στο πόδι του ένα κομμάτι γυαλί. Επίσης αναφορά γίνεται στα 20 χρόνια από τον θάνατο της Πριγκίπισσας Νταϊάνας τις εκδηλώσεις και τα ντοκυμαντέρ που ετοιμάστηκαν.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» με τίτλο «Προβοκάτορας ο Αναστασιάδης!» γράφει για ‘παράνομη και ανέντιμη ενέργεια’ με τη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων και για ‘πράξη πολιτικής ανηθικότητας’. Αλλού αναφέρει ότι το ΕΛΑΜ θα κατέλθει στις προεδρικές εκλογές με ανεξάρτητο υποψήφιο. Επίσης η «Γ» γράφει ότι προωθείται από τους Αγγλοαμερικανούς σχέδιο συνομοσπονδίας δύο κρατών .

Το «Ποντίκι» με τίτλο «Έτοιμος για συνθηκολόγηση» γράφει στο κύριό του θέμα ότι οι επιστολές από τον ΠτΔ σε πολίτες και δημοσιογράφους αποτελούν διαβεβαίωση σε αυτούς τους κύκλους ότι αν επανεκλεγεί, θα προχωρήσει ακάθεκτος σε συνθηκολόγηση στο Κυπριακό. Αλλού αναφέρει ότι στο Προξενείο Θεσσαλονίκης πάνε δύο διπλωμάτες και ότι για τη θέση του Πρόξενου υπάρχει δικαστική απόφαση διοικητικού δικαστηρίου εν αναμονή τελεσίδικης απόφασης. Επίσης προβάλλονται δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου για το Κυπριακό.

«Ορόσημο στην γεώτρηση για την ενέργεια» είναι ο τίτλος της εβδομαδιαίας «Cyprus Weekly» που αναφέρεται στις γεωτρήσεις που ξεκινά η Exxon Mobil και η Qatar Petroleum στο οικόπεδο 10. Αλλού προβάλλει το άνοιγμα της παραλίας στην Δερύνεια με είσοδο μόνο για Τούρκους και Τ/κ. Επίσης αναφορά γίνεται στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 01/09/2017 07:42

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: